Latvijas autosportistam vēsturisks finišs Lemānas 24 stundu sacensībās

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RA Events

Nedēļas nogalē daugavpilietis Konstantīns Calko kļuva par pirmo latvieti, kurš piedalījies pasaulē senākajās un joprojām aktīvajās autosacīkstēs, kas kopš 1923. gada norisinās Francijā – Lemānas 24 stundu izturības braucienā.

Startējot slovāku komandas ARC Bratislava sastāvā, otrajā spēcīgākajā Lemānas sacensību ieskaitē prototipiem – LMP2, Konstantīns Calko kopā ar komandas īpašnieku Miroslavu Konopku un nīderlandieti Riku Brēgeru veica pilnvērtīgu sacīksti, pēc 24 stundām un 314 apļu veikšanas sasniedzot sacensību finišu!

«Sākums bija ļoti sarežģīts. Mašīnu mocīja tehniskas problēmas un pirmajās stundās boksos pavadījām ļoti daudz laika. Jau tad bija skaidrs, ka par labu rezultātu necīnīsimies, taču nevienam galvā nebija doma par padošanos,» iesāk Konstantīns Calko. «Pirmos apļus veicu pievakarē, bet jau naktī prototipa kokpitā pavadīju četras stundas. Pieļāvu arī nervus kutinošu kļūdu un ar ātrumu 270 km/h izslīdēju ārpus trases, taču viss atrisinājās veiksmīgi, bez nozīmīgiem bojājumiem spēkratam. Grūtākie apļi bija pēdējā sacensību nogrieznī, jo ārā valdīja svelme un man beidzās dzeramais ūdens. Turklāt praktiski negulētā nakts arī atstāja pamatīgu nogurumu.»

Foto: RA Events

ARC Bratislava komanda LMP2 ieskaitē finišēja 20. vietā, 52 apļus aiz klases līderiem. «Kā jau teicu pirms sacensībām – mūsu galvenais uzdevums bija sasniegt finišu un ieraudzīt melni-balti rūtoto karogu. Labs rezultāts būtu tikai bonuss. Prieks, ka pat pēc tik nozīmīgām problēmām ar auto, spējām uzrādīt konkurētspējīgus apļu laikus. Lemāna gan fiziski, gan garīgi ir ļoti prasīga un šī bija nenovērtējama pieredze. Vēlos pateikties ARC Bratislava par sniegto iespēju, kā arī vecākiem, ģimenei un ikvienam, kas ilgo gadu gaitā mani atbalstījis, lai es īstenotu sapni startēt Lemānā. Šis ir tikai viens solis uz jauna ceļa un ceru, ka jau pēc gada varēšu šeit atgriezties!» sacensību finišā stāsta Konstantīns Calko.

«Arī Slovākija nav liela valsts, tādēļ labi saprotu, ka no Latvijas tikt līdz Lemānai ir grūti. Tas ir viens no iemesliem, kas lika pieņemt lēmumu par labu Konstantīna izvēlei. Protams arī viņa talants un prasmes ir izcilas,» tā ARC Bratislava īpašnieks Miroslavs Konopka.

Foto: RA Events
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu