2017.gada spilgtākie notikumi motoru sportā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET kolāža

Aizvadītais gads motoru sporta pasaulē ir bijis gana raibs un aizraujošiem notikumiem bagāts. Turklāt kā Latvijas, tā arī visas plašās pasaules mērogā. Šeit apkopoti daži no tiem, kas atstājuši nospiedumus motoru sporta vēsturē.

 
Pauls Jonass
Pauls Jonass Foto: KTM.com

Pauls Jonass - pasaules čempions

Latvijas šī brīža labākais motokrosa braucējs Pauls Jonass, kurš pārstāv Red Bull KTM Factory Racing komandu, šogad tika kronēts par pasaules čempionu MX2 klasē. Tādējādi tika pārrakstīta Latvijas motokrosa vēsture, jo līdz šim tāda mēroga sasniegumi bijuši motokrosā ar blakusvāģiem.

Foto: LETA

Pērn Jonass smadzeņu satricinājuma dēļ sezonu noslēdza priekšlaicīgi. Neskatoties uz nestartēšanu vairākos sezonas beigu posmos, Latvijas motokrosists izcīnīja piekto vietu kopvērtējumā pasaules čempionātā MX2 klasē. Savukārt 2015.gadā viņš bija pasaules vicečempions.

Nākamajā sezonā Jonass jau ar #1, nevis ierasto #41 vēl startēs pasaules čempionāta MX2 klasē, taču pēc tam viņam būs jāpāriet uz MXGP.

 
Foto: ARC Bratislava

Pirmais latvietis Lemānā

Daugavpilietis Konstantīns Calko 2017.gada vasarā kļuva par pirmo latvieti, kurš startējis leģendārajās Lemānas 24 stundu izturības sacensībās.

Braucot slovāku komandas ARC Bratislava sastāvā, otrajā spēcīgākajā Lemānas sacensību ieskaitē prototipiem – LMP2 - Konstantīns Calko kopā ar komandas īpašnieku Miroslavu Konopku un nīderlandieti Riku Brēgeru veica pilnvērtīgu sacīksti, pēc 24 stundām un 314 apļiem sasniedzot sacensību finišu.

Konstantīns Calko
Konstantīns Calko Foto: RA Events

ARC Bratislava komanda LMP2 ieskaitē finišēja 20. vietā, 52 apļus aiz klases līderiem, bet kopvērtējumā Calko pārstāvētā ekipāža ierindojās 45.vietā, sacensību absolūtajiem uzvarētājiem no Porsche rūpnīcas komandas zaudējot 53 apļus.

 
2016.gada pasaules rallijkrosa čempions Matiass Ekstroms Biķerniekos
2016.gada pasaules rallijkrosa čempions Matiass Ekstroms Biķerniekos Foto: www.fiaworldrallycross.com

Rallijkrosa PČ atkal viesojas Mežciemā

Septembra vidū nu jau otro gadu pēc kārtas Rīgā, Biķernieku kompleksajā sporta bāzē pulcējās planētas meistarīgākie un ātrākie rallijkrosa braucēji. Lai gan tajās dienās valdošos laika apstākļus grūti nodēvēt par labiem, tas neatturēja skatītāju tūkstošus ierasties Biķerniekos un klātienē vērot milžu cīņas, kurās iesaistījās arī vairāki latviešu rallijkrosa braucēji. Jācer, ka viņus Biķerniekos redzēsim arī 2018.gada 15. un 16. septembrī, kad Mežciemā notiks pasaules rallijkrosa čempionāta 9.posms.

Jāpiebilst, ka RA Events, kas organizēja World RX Latvijas posmu, gādā arī par citiem liela mēroga motoru sporta sarīkojumiem, tostarp Eiropas rallija čempionāta posma norisi Liepājas apkārtnē.

 
Lūiss Hamiltons
Lūiss Hamiltons Foto: AP/ScanPix

Čempioni turpina krāt titulus

Lūiss Hamiltons 2017.gadā ar pārliecinoši stabilu sniegumu izcīnīja ceturto Formula 1 pasaules čempiona titulu. Jāteic gan, ka šajā sezonā aizvien spēcīgāku konkurenci veido citas komandas, kā rezultātā Mercedes vienības pārsvars vairs nav tik nospiedošs, kā tas bija 2014., 2015. un 2016. gadā. Vai varam gaidīt spēku samēra izmaiņas 2018.gadā? To redzēsim jau pēc dažiem mēnešiem.

Foto: AFP/ScanPix

Franču rallija braucējs Sebastjans Ožjē, kurš iepriekšējos četrus gadus ar krietnu pārsvaru pār konkurentiem pārstāvēja Volkswagen rūpnīcas komandu un izcīnīja četrus čempiona titulus, 2017.gadā pievienojās M-Sport komandai un, braucot ar tās sagatavotu Ford Fiesta WRC, izcīnīja piekto titulu.

Sebastjans Ožjē Austrālijas rallijā
Sebastjans Ožjē Austrālijas rallijā Foto: EPA/Scanpix

24 gadus vecais spāņu motobraucējs Marks Markess Repsol Honda vienības sastāvā 2017.gadā izcīnīja jau savu ceturto MotoGP čempiona titulu. Tas viņam bijis pa spēkam jau kopš 2013.gada, izņemot 2015.gadu, kad par čempionu kļuva cits spānis Horhe Lorenco.

Marks Markess un viņa komandas biedrsi Danijs Pedroza
Marks Markess un viņa komandas biedrsi Danijs Pedroza Foto: EPA/Scanpix

Porsche šogad jau 19. reizi uzvarēja Lemānas 24 stundu izturības sacensībās. Tik daudz triumfu nav nevienam citam zīmolam. 2017.gadā to Štutgartes kompānijai ar Porsche 919 Hybrid palīdzēja iegūt jaunzēlandieši Brendons Hārtlijs un Ērls Bambers un vācietis Timo Bernhards. Hārtlijs, starp citu, 2017.gadā debitēja Formula-1 komandas Scuderia Toro Rosso sastāvā un ir viens no pamata pilotiem 2018.gada sezonai.

Foto: EPA/Scanpix
 
Foto: Raimonds Volonts, www.volontsphotography.com

Latvieši rallijkrosa pasaulē

Arī 2017.gadā Latviju pasaules rallijkrosa čempionātā pārstāvēja divi piloti - Jānis Baumanis no austriešu autosportista Manfrēda Štola komandas STARD, un Reinis Nitišs, kurš aizvadīto sezonu pavadīja pieredzējušā zviedru autosportista Matiasa Ekstroma komandā EKS RX.

Sportisti aizvadīja sarežģītu sezonu, kurā bija kāpumi un kritumi, un kuru Baumanis un Nitišs attiecīgi noslēdza kopvērtējuma 12. un 14. vietā.

Foto: www.fiaworldrallycross.com

Jāpiebilst, ka sešos pasaules čempionāta posmos paralēli norisinājās sacensības Eiropas rallijkrosa čempionāta S1600 klasē, kurā startējošais Artis Baumanis no vācu vienības Volland Racing bija soļa attālumā, lai iegūtu savu pirmo tāda mēroga titulu.

Artis, kurš sezonas gaitā trīs reizes kāpa uz goda pjedestāla, turklāt Zviedrijā, Holjes posmā - uz pjedestāla augstākā pakāpiena, sezonas izskaņā ar tikai desmit punktu deficītu līdz komandas biedram Kristiānam Zābo no Ungārijas kļuva par 2017.gada Eiropas rallijkrosa vicečempionu.

Foto: Baumanis Motorsport Photography

Krietni vien pieticīgāki rezultāti niecīgā aizvadīto posmu dēļ Eiropas čempionātā bija trim citiem latviešu rallijkrosistiem - Jurim Spīķim, Arnim Odiņam un Mārtiņam Lapiņam.

 
Foto: Raimonds Volonts, www.volontsphotography.com

Soms bez tiesībām - divkārtējs Latvijas rallija čempions

Pieredzējušā pasaules rallija čempionāta dalībnieka, soma Hari Rovanperas dēls Kalle 2017.gadā izcīnīja otro Latvijas rallija čempiona titulu. Būtiski, ka titulētais braucējs pagaidām nav sasniedzis vecumu, lai varētu iegūt autovadītāja apliecību. Kallem patlaban ir 17 gadu, taču viņš jau ir paguvis piešaut roku ne tikai rallijos Latvijā, bet arī pasaulē. Pie tam nesen kļuva zināms, ka Rovanpera aizvadīs pilnu sezonu WRC2 sezonu Škoda rūpnīcas komandā.

 
Foto: www.lokomotive.lv

Spīdvejists Ļebedevs - Eiropas čempions

Pirmo reizi Latvijas motosporta vēsturē spīdvejists no Latvijas 2017.gadā kļuva par Eiropas čempionu. Kā informē Latvijas Motosporta federācija, Ļebedeva izcīnītais tituls ir jauns sasniegums Latvijas motoru sporta vēsturē. Visos četros Eiropas meistarsacīkšu posmos Ļebedevs tika uz goda pjedestāla un vēl pirms noslēdzošā etapa bija izvirzījies vadībā kopvērtējumā. Otrā vieta pēdējā posmā deva Latvijas braucējam titulu un tiesības arī nākamsezon piedalīties visus Eiropas čempionāta finālposmos – šogad viņš tajos startēja ar organizatoru īpašo ielūgumu.

Andžejs Ļebedevs centrā
Andžejs Ļebedevs centrā Foto: www.speedwayeuro.com
 
Foto: EPA/Scanpix

Peterhanselam 13. uzvara Dakāras rallijā

Jau devīto gadu pēc kārtas, kopš teroristu draudu dēļ tika atcelta 2008.gada Dakāras rallijreida norise tā tradicionālajā mājvietā - Āfrikā, 2017.gada janvārī simtiem sportistu sāka nepilnus 9 tūkstošus kilometru garu cīņu ar sevi un tehniku Dienvidamerikā. Automobiļu klasē uzvaru izcīnīja Peugoet komandas franču pilots Stefans Peterhansels. Viņš tādējādi izcīnījis jau septiņas uzvaras pie auto stūres un sešas kā motobraucējs.

Foto: AFP/ScanPix

Motociklu ieskaitē panākumu guva Sems Sanderlands no Lielbritānijas, kvadriciklu klasē nepārspēts palika krievs Sergejs Karjakins, bet kravas auto ieskaitē triumfēja Eduards Nikolajevs ar KAMAZ. Šim zīmolam tā bija jau 14. uzvara Dakāras rallijā. Starp citu, 2017.gadā atsevišķi tika izdalīta mazo bagiju klase un tajā uzvaru izcīnīja Leandro Torress no Brazīlijas.

 
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: LETA

Latvieši motokrosā ar blakusvāģiem

Latviju izsenis kupls skaits sportistu pārstāv dažāda līmeņa sacensībās motokrosā ar blakusvāģiem. Pasaules čempionātā latviešu šogad tik daudz, ka uz vienas rokas pirkstiem visus nesaskaitīt.

Vislabākos panākumus 2017.gadā pasaules čempionātā guva kantētājs Elvijs Mucenieks, kurš kopā ar franču braucēju Valentīnu Žiro izcīnīja vicečempionu titulu.

Latviešu duets Jānis Daiders/Kaspars Stupelis čempionātā ierindojās sestajā vietā. Kantētājs Haralds Kurpnieks, kurš brauc kopā ar beļģi Marvinu Vanlučenu, palika devītais, bet kantētājs Lauris Daiders, kura pilots ir Kristofs Santermans no Beļģijas, ierindojās 19.pozīcijā. Cits latviešu kantētājs, Mārtiņš Antons, kurš brauc kopā lietuvieti Litauru Variakoji, palika četrdesmit trešie, un visbeidzot latviešu ekipāža Jānis Jegorovs/Pēteris Jegorovs čempionātu noslēdz 59.pozīcijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu