Miris vienīgais vīrs, kurš Formula 1 uzvarēja ar Porsche

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Porsche

86 gadu vecumā miris vienīgais sacīkšu braucējs, kuram Formula 1 seriālā reiz izdevies uzvarēt ar Porsche rūpnīcas komandas bolīdu.

Porsche AG izplatītā informācija liecina, ka 2018.gada 14.janvārī miris amerikāņu autosportists Daniels Sekstons Gērnijs (Daniel Sexton Gurney).

Kādēļ viņš ir tik īpašs? Tādēļ, ka

Gērnsijs ir vienīgais sacīkšu braucējs, kurš ar Porsche rūpnīcas komandas formulu izcīnījis uzvaru Formula 1

pasaules čempionātā. Tas notika 1962.gadā Francijas Lielās balvas izcīņā Normandijas galvaspilsētā Ruānā (Rouen) ar gaisa dzeses astoņu cilindru Porsche 804.

Tikai nedēļu vēlāk Gērnijs uzvarēja Leonbergas sacīkšu trasē netālu no Štutgartes, bet viņa komandas biedrs Joakims Boniers (Joakim Bonnier) sacensībās finišēja otrais, tā Porsche vienībai sagādājot dubultuzvaru. Tiesa gan, tās bija F1 sacensības, kas neietilpa pasaules čempionātā.

Bonniers gāja bojā avārijā 1972.gada Lemānas sacensībās, taču Gērnijs līdz pat nesenai pagātnei bija cieši saistīts ar autosportu.

Būdams pirmais sportists, kas uzvarējis gan Formula 1, gan NASCAR, gan IndyCar sērijas sacensībās, Gērnijs plūca laurus arī 1967.gada Lemānas 24 stundu braucienā ar Shelby-American Inc. komandas Ford GT40. Kad sportists kāpa uz goda pjedestāla,

viņš sāka spontāni laistīt šampanieti, kas kopš tā laika ir kļuvusi par tradīciju uzvarētāju svinībās.

Lai vai kā, Porsche, kas Formula 1 aizvadīja tikai divas sezonas un izmaksu dēļ izstājās 1962.gada izskaņā, atminas, ka Gērnijs reiz teicis: «Tā pa īstam es iemācījos braukt ar Porsche, jo viņi man deva mašīnas, kas pastāvīgi nelūza un deva iespēju nepieciešamos kilometrus nobraukt ātrāk nekā pārējiem.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu