Jānis Baumanis rallijkrosa PČ piektajā posmā izcīna 12.vietu

Ingars Tenis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no Tavs Auto video

Latvijas vadošais rallijkrosa pilots Jānis Baumanis svētdien Norvēģijā ieņēma 12.vietu pasaules čempionāta (PČ) sezonas piektajā posmā. Uzvaru savukārt izcīnīja 2017.gada pasaules čempions Johans Kristofersons ar Volkswagen.

Jau ziņots, ka pēc sestdien aizvadītajiem diviem pirmajiem kvalifikācijas braucieniem prestižākajā «SuperCar» klasē STARD vienības pilots Baumanis bija 16.vietā, tiekot pie 56 punktiem. Pirmajā kvalifikācijas kārtā latvietis bija 12.vietā, kamēr otrajā ierindojās vien 20.pozīcijā.

Savukārt krietni labāk viņam veicās svētdien, jo trešajā kvalifikācijas braucienā Baumanis ieņēma devīto vietu, bet noslēdzošajā kvalifikācijas braucienā viņš bija septītais, kas summā ar 128 punktiem ļāva ieņemt 12.vietu, kā pēdējam tiekot pie iespējas startēt pusfinālā.

Zīmīgi, ka pirms pēdējās kvalifikācijas Baumanis bija 13.vietā, tomēr beigās spēja tikt starp pusfinālistiem.

Savukārt savā pusfināla braucienā Baumanis palika pēdējais - sestais, no trešās pozīcijas, kas dotu vietu finālā, atpaliekot par teju trīs sekundēm. Kopvērtējumā latvietis šajā etapā tika klasificēts 12.pozīcijā.

Jānis Baumanis: «Sacensību sākums neizdevās, kā cerējām. Vēlējos, lai tas būtu labāks un stabilāks, taču tāds ir rallijkross. Otrā kvalifikācija bija pagalam neveiksmīga, tādēļ liels prieks, ka spējām aizcīnīties līdz pusfinālam, kaut no trešās starta rindas. Jāteic, ka otrā sacensību diena izvērtās krietni veiksmīgāka par pirmo. Trešajā kvalifikācijas kārtā uzrādīju devīto labāko rezultātu, bet ceturtajā kārtā biju jau septītais. Šoreiz arī veiksmes faktors nospēlēja pa labu man, nevis tuvākajiem konkurentiem. Katrā ziņā liels prieks, ka no 16. vietas esam aizcīnījušies līdz pusfinālam. Trase ir tāda, ka visu laiku jābrauc pāri savām un mašīnas robežām. Ir arī vietas, kur jābūt ļoti mierīgam un precīzam, lai tiktu cauri vairākiem secīgiem pagriezieniem. Ja nokļūdies vienā no tiem, tas ietekmē nākamos divus, vai pat trīs pagriezienus. Otrajā dienā viss bija mierīgāk, it īpaši startos, tāpēc arī rezultāts ir labāks.»

Labākais kvalifikācijā bija iepriekšējās sezonas čempions, zviedrs Jūhans Kristofersons, kurš bija ātrākais visās četrās kārtās, tiekot pie maksimāli iespējamajiem 200 punktiem.

Kristofersons aizvadīja perfektu sacīksti, jo pēc tam uzvarēja arī savā pusfinālā, kā arī palika nepārspēts finālā.

Tikmēr otrais finālā bija zviedrs Matīass Ēkstrems, bet trešo vietu ieņēma norvēģis Peters Sūlbergs.

Pēc sezonas piektā posma kopvērtējumā pirmajā vietā ar 135 punktiem ir tieši Kristofersons, kuram ar 104 punktiem seko slavenais francūzis Sebastjans Lēbs, kurš svētdien palika septītajā vietā. Pie 102 punktiem ticis Sūlbergs, par punktu apsteidzot norvēģi Andreasu Bakerūdu. Tikmēr Baumanis ar 41 punktu saglabājis devīto vietu.

Sezonas pirmajos trijos posmos Baumanis ikreiz sasniedza pusfinālu, taču pirms nedēļas slavenajā Silverstounā viņš pirmo reizi sacensības noslēdza jau pēc kvalifikācijas, taču tagad atkal tika starp 12 labākajiem.

Šī posma ietvaros tika aizvadītas sacensības arī Eiropas čempionāta «Super1600» klasē, kur finālu sasniedza Jāņa brālis Artis Baumanis, beigās paliekot ceturtais.

Artis Baumanis
Artis Baumanis Foto: Ekrānšāviņš no Tavs Auto video

Pēc četriem kvalifikācijas braucieniem sestdien viņš bija sestais, bet svētdien aizvadītajā pusfinālā viņš savā braucienā ieņēma trešo vietu, tiekot starp sešiem finālistiem. Savukārt finālā uzvarēja soms Jesse Kalio, kamēr Baumanis viņam zaudēja nepilnas divas sekundes un bija ceturtais.

Artis Baumanis: «Ir noslēdzies sezonas trešais posms Norvēģijā. Finālā izcīnīta ceturtā vieta, startējot no trešās rindas, kas nebūt nav slikti. Jāteic, ka finālā visi braucēji bija vienlīdz ātri, jo nebija nekādas kontaktcīņas. Neviens netika klāt priekšā esošajam braucējam, līdz ar to jābūt apmierinātam ar šo sniegumu. Fināla pirmajos apļos nevarēju atrast īsto ritmu, jo trase bija palikusi mazliet labāka. Tā rezultātā braucu samērā piesardzīgi, tad kāpināju tempu un uzstādīju fināla ātrāko apli, kas gan neko daudz nedod. Čempionāta vadība pa 2 punktiem ir nosargāta. Septembrī redzēsim, kā viss turpināsies.»

Jau ziņots, ka pirmajā kvalifikācijas braucienā A.Baumanis bija ceturtais, bet pēc tam ieņēma tikai desmito vietu, kamēr trešajā un ceturtajā kārtā latvietis bija attiecīgi trešais un piektais.

Tāpat šajā posmā piedalījās Juris Spīķis, kurš kvalifikācijā ierindojās 18.vietā, noslēdzot dalību sacensībās.

Kopvērtējumā latvietis pēc trim posmiem joprojām ir pirmajā vietā. Viņš nopelnījis 65 punktus, kamēr par diviem punktiem mazāk ir viņa komandas biedram «Volland Racing» vienībā Rokam Bacuškam, kurš svētdien bija trešais.

J.Baumanis pagājušajā sezonā divos posmos sasniedza finālu, labāko rezultātu gūstot Latvijas etapā, kur izcīnīja piekto vietu. Latviešu pilots savu otro pilno sezonu «SuperCar» klasē noslēdza kopvērtējuma 12.vietā.

Savukārt A.Baumanis pērn kļuva par Eiropas vicečempionu «Super1600» klasē, sasniedzot savu karjeras labāko rezultātu.

Kopumā šīs sezonas kalendārā pasaules čempionātā būs 12 etapi, Latvijā septembra vidū notiekot devītajam posmam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu