Dienesta auto nodokli rēķinās no dzinēja tilpuma (88)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Apliekot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) gūto labumu no darba devējam (uzņēmumam) piederoša vieglā pasažieru automobiļa izmantošanas personīgām vajadzībām, nodoklis būs jāmaksā atkarībā no dzinēja tilpuma, ne atkarībā no nobraukto kilometru skaita.

To paredz Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie noteikumi, kurus valdībā paredzēts izskatīt 22.decembrī, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja FM Nodokļu politikas departamenta direktore Daina Robežniece.

Mazāks auto, mazāks nodoklis

"Noteikumi, kas gūs labumu no darba vieglo automašīnu lietošanas personīgām vajadzībām, ir skaņoti ar citām ministrijām, un pašreizējā versija paredz gradāciju pēc auto tilpumiem, kur mazākas izmaksas ir auto ar mazāku motora tilpumu," skaidro Robežniece.

Par automašīnu izmantošanu līdz 1500 kubikcentimetriem (cm3) būs jāmaksā 40 lati mēnesī, no 1500 līdz 2500 cm3 - 70 lati, no 2500 līdz 3500 cm3 - 100 lati, virs 3500 cm3 - 150 lati. Tā ir summa, no kuras tiek rēķināts IIN 26% apmērā. Sākotnēji bija plānots, ka tiem, kas lieto dienesta auto arī personīgām vajadzībām, labuma apmērs būtu atkarīgs, rēķinot izmaksas uz kilometru (no 0,11 latiem līdz 0,15 latiem par kilometru).

FM šādas izmaiņas noteikumu projektā veikusi, uzskatot, ka daudzi ir iemācījušies uzrakstīt dažādas ceļazīmes un pārbaude, vai no punkta A līdz B braukti 100 vai desmit kilometri, būtu ļoti komplicēta, un būtu nepieciešama ļoti rūpīga šā nodokļa maksātāja darbības izvērtēšana.

"Tas, protams, ir arī resursu jautājums, tāpēc IIN samaksa par dienesta auto lietošanu personīgām vajadzībām būs vienkāršota," uzsver Robežniece.

Vieglāka uzskaite

FM arī uzskata, ka, maksājot mazāku nodokli, vēlēšanās izvairīties no nodokļa maksāšanas varētu būt proporcionāli mazāka un arī uzskaite būtu daudz vienkāršāka.

Tajā pašā laikā grāmatvedības prasības paliek līdzšinējās: lai varētu norakstīt izmaksās benzīna iegādi, jābūt dokumentam, kas apliecina, ka benzīns ir iegādāts saimnieciskās darbības vajadzībām.

Personīgajām vajadzībām izmantojamā transportlīdzekļa veidu un motora darba tilpumu noteiks, izmantojot transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā norādīto informāciju. Savukārt, ja motora darba tilpums nav norādīts transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā, tad darba devējs to nosaka, pamatojoties uz transportlīdzekļa izgatavotāja vai tā pilnvarotā pārstāvja sniegto informāciju. Darba devēja pienākums būs saglabāt minēto informāciju un pēc pieprasījuma uzrādīt dokumentus, kas apliecina transportlīdzekļa veidu un motora darba tilpumu, Valsts ieņēmumu dienestam.

Par labuma guvēju no automašīnas izmantošanas privātām vajadzībām tiek uzskatīts darbinieks, kapitālsabiedrības īpašnieks, valdes vai padomes loceklis, persona, kas pilda dienesta vai amata pienākumus valsts pārvaldes institūcijā, persona, kas pilda pienākumus vēlētā valsts pārvaldes institūcijā vai citā amatā, persona, kas pilda pienākumus amatā, kurā persona iecelta, pamatojoties uz Saeimas, Ministru kabineta vai pašvaldības domes lēmumu, kā arī iepriekš minēto personu ģimenes locekļi.

Būs izņēmumi

Noteikumi neattieksies uz operatīvajiem transportlīdzekļiem, vieglajiem taksometriem, pēc pilnvaru beigām valsts prezidentam piešķirtajam transportam, reprezentatīvo vieglo automobili, fizisko personu - saimnieciskās darbības veicēju, kuras pamatlīdzekļu nolietojumu nosaka saskaņā ar likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" automobiļiem.

Valsts prezidenta, premjera un Saeimas priekšsēdētāja dienesta auto netiek plānots aplikt ar IIN, jo šie transporta līdzekļi pielīdzināti operatīvajam transportam.

Labums jārēķina katru mēnesi

Noteikumi paredz, ka darba devējs, beidzoties attiecīgajam kalendāra mēnesim, nosaka automobiļu skaitu, kuri izmantoti personiskajām vajadzībām, nosaka labumu no katra automobiļa izmantošanas personiskajām vajadzībām noteiktajā apmērā un labuma sadalījumu starp labuma guvējiem.

Nosakot automobiļu skaitu, kuri izmantoti personiskajām vajadzībām, darba devējs ņems vērā labuma guvēja darba specifiku saistībā ar darba, dienesta vai amata pienākumu izpildi.

Darba devējs katru ceturksni sagatavos un līdz nākamā ceturkšņa pirmā mēneša 20. datumam iesniegs Valsts ieņēmumu dienestam pārskatu par doto labumu no darba vieglo pasažieru automobiļu izmantošanas personiskajām vajadzībām.

Informāciju par labuma guvēja katru mēnesi gūto labumu iekļauj arī Valsts ieņēmumu dienestam iesniedzamajā ziņojumā par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem un iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī, un veicot iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumus un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vienlaicīgi ar nodokļiem par darba algu.

Ja pārskats par doto labumu no darba vieglo pasažieru automobiļu izmantošanas personiskajām vajadzībām nav iesniegts Valsts ieņēmumu dienestam, uzskata, ka darba devējam piederošie vai darba devēja rīcībā esošie vieglie pasažieru automobiļi (ja tādi ir) attiecīgajā pārskata ceturksnī netiek izmantoti personīgajām vajadzībām.

Nemaksātājus sodīs

Ja Valsts ieņēmu dienests konstatēs, ka darba devējam piederošs vai darba devēja rīcībā esošs automobilis, kurš ir izmantots personiskajām vajadzībām, nav iekļauts pārskata "Pārskats par doto labumu no darba vieglo pasažieru automobiļu izmantošanas personiskajām vajadzībām", dienests saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām" aprēķinās nesamaksāto nodokli no labuma par minētā automobiļa izmantošanu personiskajām vajadzībām par attiecīgo periodu, kā arī soda un nokavējuma naudu.

Ja labuma guvējs kompensēs darba devējam izdevumus par automobiļa izmantošanu personiskajām vajadzībām, tad par labumu no automobiļa izmantošanas personiskajām vajadzībām uzskatīs minētā labuma un darba devējam samaksātās kompensācijas starpību, ja tā ir pozitīva.

Noteikumi stāsies spēkā 2010.gada 1.janvārī.

Komentāri (88)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Nepalaid garām!
Uz augšu