Autoavārijā cietusī kļūst par vainīgo, jo policija datorsimulācijā pierāda abu šoferu vainu (616)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Savdabīgu Lieldienu sveicienu saņēmusi līvāniete Solvita Ziemele. Neilgi pirms svētkiem viņa izsaukta uz Jēkabpils policiju, kur Solvitai paziņots, ka no cietušās autoavārijā viņa kļuvusi par avārijas izraisītāju un vainīgo ceļu satiksmes negadījumā. Līdz ar to viņai pašai jāsedz pusgadu ilgās ārstēšanās un arī sasistās automašīnas remonta izdevumi

Policijas veiktā ceļu satiksmes negadījuma analīze pierādījusi, ka avārija nebūtu notikusi, ja sieviete nebūtu centusies no tās izvairīties. Policija nolēmusi abus autovadītājus atzīt par vainīgiem un kriminālprocesu izbeigt. Šādai tiesībsargu rīcībai nepiekrīt satiksmes eksperti, uzskatot, ka pret avārijas tiešo izraisītāju, kriminālprocesu nedrīkstētu izbeigt.

Līvānu-Jēkabpils ceļš. Automašīna Nissan brauca no Līvāniem uz Jēkabpili. Te neliels sānceļš uz Trepi. No tā izbrauc automašīna Audi, un ceļa vidū notiek avārija.

Automašīnu Nissan, kura brauca pa galveno ceļu, vadīja Solvita Ziemele. Viņa brauca ar ātrumu 90 kilometri stundā. No ceļa, kas ved uz Trepes staciju un pie kura ir zīme «Dodiet ceļu», izbrauca 23 gadus vecais Matīss Ozoliņš. Viņš domājis, ka paspēs iebraukt joslā uz Līvāniem. Nepaspēja.

Solvitu ar ātrajiem aizveda uz slimnīcu. Kopā ar viņu automašīnā bija viņas draugs un arī meita Sintija. Solvitai tika konstatēts smadzeņu satricinājums, dažādi sasitumi, arī pēdas lūzums. Pusgadu viņa ārstējusies, veselības problēmas pēc avārijas bijušas arī Solvitas draugam un meitai.

Neilgi pēc avārijas atbrauca arī bijušais vīrs Jānis Ziemelis. Viņš pats ir tālbraucējs ar daudzu gadu stāžu un, redzot avārijas situāciju, viņam, tāpat kā ceļu policistiem, ar kuriem viņš aprunājies, neradās šaubas par to, kas vainīgs avārijā.

Jānis Ziemelis, tālbraucējs šoferis:

Labi bija redzamas pēdas, ka bremzēts 10-15 metri. No plaisas līdz šejienei. Un praktiski no svītras pusmetru.

Solvita Ziemele, autovadītāja:

Es biju 6 mēnešus uz biļetena. 9 mēnešus es tiku atzīta kā cietusī. 19 martā ierados pie izmeklētājas, lai tur pateiktu - jūs esat viennozīmīgi vainīga.

Jēkabpils policija noliedz, ka policija tikai tagad mainījusi viedokli par to, kurš vainīgs avārijā. Martā saņemta galīgā ekspertīze par ceļu satiksmes negadījumu, kur, modelējot speciālā datorprogrammā, secināts, ka gadījumā, ja Solvita Ziemele bremzējot nebūtu iebraukusi pretējā joslā, tad viņa nebūtu ieskrējusi Ozoliņa vadītajā mašīnā un avārija nebūtu notikusi.

Inga Gaidlazda, Jēkabpils kriminālpolicijas priekšnieka vietniece:

Kā paskaidro automašīnas vadītāja, viņa, redzot, ka automašīna brauc pretī, griež pa kreisi. Nevis apstājas vai turpina pa savu joslu, bet brauc pa kreisi... Katra autovadītāja galvā mēs nevaram ielīst. Tāpēc mēs vadāmies pēc ekspertīzes. Ņemam vērā ekspertus. Tā domājot, varbūt jebkurš rīkotos līdzīgi kā vadītāja, braucot pa kreisi, bet eksperts ir tā pateicis.

Līdz ar to policija nolēmusi, ka avārijā vainojami abi vadītāji un kriminālprocess ir jāizbeidz. Kā pamatojumu savam lēmumam Jēkabpils policija min Zemgales apgabaltiesas 14. marta spriedumu par kādu citu avāriju Jēkabpilī.

Edijs Privāns pasniedz ceļu satiksmes noteikumus autoskolā. Viņš uzskata, ka situācija ir pretrunīga. Viņaprāt, primāri jāvērtē tas, ka autovadītājs, kurš izbrauca no mazākas nozīmes ceļa, izraisīja autoavāriju. Tikai tādēļ, lai izvairītos no priekšā izbraucošā auto, Solvita Ziemele grieza stūri pa kreisi un bremzēja. Viņš apšauba policijas lēmumu pareizību, modelējot situāciju ar datorprogrammu.

Juriste Nastasja Frīdmane uzskata, ka policijas lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu nav profesionāls. Solvita Ziemele avārijā ir cietusi daudz smagāk, tādēļ šajā gadījumā, atzīstot viņu par līdzvainīgu avārijas izraisīšanā, apdrošinātāji varētu samazināt ārstēšanās un sasistā auto izdevumu atmaksu, bet lieta būtu jāturpina.

Nastasja Frīdmane:

Nav pamata izbeigt kriminālprocesu. Otram vadītājam ir jāatbild par to, ka viņš pārkāpis noteikumus, kā rezultātā ir miesas bojājumi.

Solvita nolēmusi apstrīdēt Jēkabpils policijas lēmumu. Viņa no apdrošinātājiem vai avārijas izraisītāja Matīsa Ozoliņa par ārstēšanos un sasisto auto vēlas 2000 latus. Savukārt 23 gadus vecais jēkabpilietis Matīss Ozoliņš, kurš izraisīja avāriju, sazvanīts pauda viedokli, ka policijas lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu ir pareizs.

Solvita Ziemele, autovadītāja:

Mīļie cilvēki, ja jums kaut kas notiek – ņemiet advokātu. Es un citi bijām pārliecināti, ka viņš ir vainīgs. Bet beigās tā nav.

Komentāri (616)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu