OCTA nozarei pirmajā pusgadā 1,7 miljonu eiro zaudējumi (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kā liecina OCTA apdrošināšanas nozares darbības rādītāji, šā gada pirmajā pusgadā ir samazinājies kopējais apdrošināšanas gadījumu skaits.

Tāpat ir vērojams nopelnīto prēmiju pieaugums, kas liecina, ka OCTA tirgū jau otro ceturksni vērojama pozitīva tendence, proti, pieaudzis nopelnīto prēmiju apmērs, savukārt izmaksāto apdrošināšanas atlīdzību apmērs - samazinājies. Tomēr, lai gan šobrīd nozare uzrāda pozitīvu tendenci un zaudējumu apmērs ir mazāks nekā pērn sešos mēnešos, nav pamata lielam optimismam, jo tas var atkal pieaugt saistībā ar nesen Ministru kabinetā pieņemtajiem jaunajiem noteikumiem par nemateriālo zaudējumu atlīdzināšanu.

Samazinājies apdrošināšanas gadījumu skaits

Saskaņā ar LTAB Informācijas sistēmas datiem kopējais 2014.gada sešos mēnešos notikušo ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) skaits, par kuriem ir iesniegti zaudējumu pieteikumi apdrošināšanas sabiedrībās, bija 13 795, kas salīdzinājumā ar 2013.gada sešiem mēnešiem ir samazinājies par 6,9%. Savukārt uz Saskaņotā paziņojuma pamata pirmajā pusgadā ir reģistrēti 8901 CSNg, kas ir par 7,6% mazāk nekā 2013.gada sešos mēnešos un ir līdzīgs tam kritumam, kurš ir vērojams arī kopējā negadījumu skaitā.

No visiem pirmajā pusgadā reģistrētajiem apdrošināšanas gadījumiem (13 795) 12 730 avārijas ir notikušas Latvijā. Turklāt 60% no tiem ir reģistrēti Rīgā. Savukārt ārvalstīs pirmajā pusgadā kopumā ir notikuši 1 065 negadījumi, kas sastāda 7,7% no kopējā negadījumu skaita.

Par apdrošinātāju sniegtajiem pakalpojumiem sūdzas arvien retāk

Saistībā ar apdrošināšanas sabiedrību pieņemtajiem lēmumiem atlīdzību izmaksu lietās un rīcības atbilstību OCTA likumam, šā gada pirmajā pusgadā kopsummā ir saņemtas 110 sūdzības, kas ir par 22% mazāk nekā 2013.gada pirmajā pusgadā. Arī analizējot sūdzības pēc pretenziju veida, redzams, ka par apdrošināšanas sabiedrību pieņemtajiem lēmumiem sūdzas arvien mazāk, jo kopsummā ir saņemta 51 sūdzība, kas ir par 34,6% mazāk nekā 2013.gada sešos mēnešos.

«Vērtējot sūdzību skaitu pa gadiem, ir redzams, ka sūdzību īpatsvars, kuras izskatot atzīts, ka apdrošināšanas sabiedrības lēmums ir nepamatots, ir bijis robežās no 0,09% līdz 0,21% no visiem apdrošināšanas gadījumiem, kas ir ļoti maz. Šā gada pirmajā pusgadā tie pat ir bijuši tikai 0,10%. Līdz ar to tendence, kura vērojama pēdējā laikā, ka autoīpašnieki arvien mazāk sūdzas par apdrošinātāju sniegtajiem pakalpojumiem, ir vērtējama ļoti pozitīvi un liecina, ka apdrošināšanas sabiedrības pievērš lielāku uzmanību komunikācijai ar klientiem, rūpīgāk izskaidrojot klientiem lēmuma pieņemšanas procesu, kā arī pieņemto lēmumu pamatojumu,» skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Nozare tomēr turpina strādāt ar zaudējumiem

2014.gada sešos mēnešos apdrošināšanas sabiedrību nopelnīto prēmiju summa veidoja 22 417 149 EUR, kas ir par gandrīz 2,5 miljoniem eiro vairāk nekā 2013.gada pirmajā pusgadā. Savukārt piekritušo atlīdzību summa 2014.gada pirmajā pusgadā veidoja 15 877 456 EUR, kas ir tikai nedaudz vairāk kā 2013.gada pirmajos sešos mēnešos.

«Analizējot OCTA apdrošināšanas nozares darbības rezultātus 2014.gada pirmajā pusgadā, kopumā var teikt, ka situācija, salīdzinot ar 2013.gada 6 mēnešiem, tomēr ir uzlabojusies, pat neskatoties uz likvidējamās AAS «BALVA» šā brīža darbību, kas vērsta tikai uz saistību izpildi, jo OCTA tirgus negatīvais tehniskais rezultāts ir samazinājies gandrīz uz pusi, ko lielā mērā ietekmēja nopelnīto prēmiju pieaugums par 2,5 miljoniem EUR. Nedaudz uzlabojies (samazinājies) arī zaudējumu rādītājs, kamēr izdevumu rādītājs ir saglabājies iepriekšējā – nedaudz virs 38% - līmenī, kas varētu mudināt domāt, ka OCTA tirgū kopumā ir novērojamas iepriecinošas pazīmes. Tomēr būt pavisam lieliem optimistiem vēl ir pāragri, jo nesen Ministru kabinetā tika pieņemti jauni noteikumi par nemateriālo zaudējumu apmēriem un aprēķināšanas kārtību, kuros ir noteikti ievērojami lielāki minimālie atlīdzības apmēri, salīdzinot ar iepriekšējiem Ministru kabineta noteikumiem. Līdz ar ko, palielinoties nemateriālo zaudējumu atlīdzību summām, var attiecīgi pasliktināties tirgus rādītāji un nozares negatīvā bilance, protams, gadījumā, ja prēmiju pieaugums nespēs segt izdevumus, kas radušies no izmaksātajām nemateriālo zaudējumu atlīdzībām,» informē Juris Stengrevics.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu