Jauna veida sabiedriskā transporta alternatīva ar Toyota elektromobiļiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Toyota

Grenoblē, pilsētā Francijas dienvidaustrumos, no šī gada 1. oktobra sāks darboties vēl nebijis mobilitātes projekts Cité lib by Ha:mo. Tā ietvaros pilsētas iedzīvotājiem turpmākos 3 gadus būs iespēja kā alternatīvu sabiedriskajam transportam izmantot koplietošanas elektromobiļus Toyota i-Road un Toyota COMS. Projekta īstenošanā iesaistījusies Grenobles pilsētas vadība kopā ar vairākiem sadarbības partneriem.

Grenoblē īstenotā projekta mērķis ir papildināt esošo sabiedriskā transporta tīklu, ļaujot cilvēkiem kļūt vēl mobilākiem un ātrāk nokļūt savā galamērķī. Lai arī pēc būtības Cité lib by Ha:mo servisa piedāvājums nedaudz līdzināsies auto iznomāšanai ar viedtālruņa aplikācijas palīdzību, tas, ņemot vērā projekta specifiku, atšķirsies ar vairākām inovācijām. Pirmkārt, tiks izmantoti tikai kompakti un viegli vadāmi elektromobiļi. Otrkārt, būtiska inovācija būs iespēja izmantot elektrisko braucamrīku tikai vienā virzienā, to varēs atstāt galamērķim tuvākajā, šim nolūkam paredzētajā vietā. Visi elektromobiļu saņemšanas/atstāšanas punkti tiks izveidoti netālu no sabiedriskā transporta pieturām. Tāpat tiks izveidoti 27 speciāli šo transportlīdzekļu uzlādes punkti. Pakalpojums tiks nodrošināts ar atbilstošu IT infrastruktūru, būs pieejamas attiecīgas aplikācijas viedtālruņiem, piemēram, maršruta plānošanai. Cité lib by Ha:mo pakalpojumu Grenoblē varēs izmantot personas, kas sākot no 18 gadu vecuma ar derīgu autovadītāja apliecību. Lai kļūtu par pakalpojuma abonentu, tam būs jāpiesakās internetā.

Foto: Toyota

Pārvietošanos pa Grenobles ielām nodrošinās 70 Toyota elektromobiļi - 35 trīsriteņu Toyota i-Road un 35 četrriteņu Toyota COMS. Šis autoražotājs tika izvēlēts ņemot vērā to, ka Toyota ir ievērojama pieredze videi draudzīgu transportlīdzekļu, tostarp elektromobiļu, izgatavošanā, tiek izmantotas jaunākās tehnoloģijas un nodrošināts pilnvērtīgs serviss.

Trīsriteņu Toyota i-Road jeb elektriskais tricikls spēj attīstīt 45 km/h un ar pilnu uzlādi nobraukt 50 kilometrus. i-Road ir paredzēts diviem pasažieriem, tas ir 2350 mm garš, 850 m plats un 1445 mm augts, un to darbina divi 2kW elektromotori.

Savukārt COMS ir vienvietīgs auto ar četriem riteņiem, kas spēj sasniegt 60 km/h. Auto kopējais svars ir 410 kg un ražotājs norāda, ka maksimālais svars, ko tas spēj «panest» ir 140 kg (piemēram, vadītājs kopā ar iepirkumu somu).

«Mobilitātes risinājumi pilsētvidē arī turpmāk būs viena no Toyota prioritātēm. Kopā ar šī projekta partneriem mēs strādājam vienā virzienā – attīstīt un ieviest jaunas pārvietošanās iespējas un iepazīstināt ar tām iedzīvotājus,» norāda Toyota Motor Corporation priekšsēdētājs Takeši Učijamada (Takeshi Uchiyamada).

Lai pārliecinātos, vai šāda projekta īstenošana patiešām varētu būt veiksmīga, sākumā tas darbosies trīs gadus – līdz 2017. gada rudenim. Cité lib by Ha:mo kopā iesaistījušies pieci partneri: Grenobles pilsētas vadība, reģiona transporta tīkla nodrošinātājs Grenoble-Alpes Metropole, Francijas elektroenerģijas kompānija EDF un tās filiāle Sodetrel, Toyota Motor Company un vietējais īstermiņa auto nomas operators Cité lib.

«Mēs vēlamies ieviest jaunas alternatīvas pārvietošanās tradīcijas pilsētā. Turklāt gaisa kvalitātes uzlabošanās būs viens no būtiskākajiem ieguvumiem. Mēs ceram, ka projekts būs veiksmīgs un būs labs paraugs arī citām pilsētām,» atzīmē Grenobles mēra vietnieks Žaks Viarts (Jacques Wiart).

Projekta īstenotāji parūpējušies arī par skaidru un saprotamu pakalpojuma tarifu sistēmu. Izdevīgāka tā būs gada abonentiem, taču arī tiem lietotājiem, kas elektromobiļus izmantos retāk, cenas būs draudzīgas. Piemēram, līdz 15 minūtēm ilgs brauciens ar Toyota elektromobili maksās 3 eiro, 15 līdz 30 minūšu 5 eiro, 30 līdz 45 minūtes – 6 eiro, 60 minūtes 7 eiro, bet 4 stundu vizināšanās 19 euro.

Foto: Toyota
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu