Arī ceļu policistiem ir jāievēro CSN prasības! (83)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Džeriņš

Pirmdien pie Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas ieejas durvīm pamanīju, ka ceļu policisti, kuri ierodas uz tiesu, nemaz nemeklē stāvvietu savu auto novietošanai saskaņā ar CSN prasībām. Tā vietā 3 trafarētas policijas automašīnas tika novietotas abās Lomonosova ielas pusēs ceļa zīmju 326 «Apstāties aizliegts» darbības zonā. Nevienam auto nebija ieslēgtas bākugunis, kas nozīmē, ka netika pildīts neviens no CSN 42.punkta minētajiem dienesta uzdevumiem (policisti parasti ierodas kā liecinieki uz administratīvo pārkāpumi lietu izskatīšanu vai atved kādus pierādījumus lietās vai jaunas lietas).

Šie policisti lieliski zina, ka viņi šajā gadījumā pārkāpj CSN. Taču viņi arī zina, ka Latvijā viņus neviens nesodīs par šādiem pārkāpumiem. Tāpēc viņi paši vienkārši «uzspļauj» CSN un rāda sliktu piemēru citiem satiksmes dalībniekiem, bet pēc 5 minūtēm aizbrauc aiz stūra un līmē «plāksterus» citiem par vietām, kur auto mazāk traucē satiksmi.

Atgādināšu, ka ceļu policistiem CSN prasības ir saistošas tāpat kā visiem citiem autovadītājiem. Saskaņā ar 31.08.1999. MK noteikumu Nr.304 «Noteikumi par operatīvajiem transportlīdzekļiem» 2.punktu operatīvais transportlīdzeklis ir ar stacionāri uzstādītām bākugunīm, speciālo skaņas iekārtu un speciālu krāsojumi (tādi fotoattēlā redzami veseli 3). Saskaņā ar CSN 42.punktu:

*«Operatīvie transportlīdzekļi drīkst piedalīties ceļu satiksmē, tikai pildot neatliekamus dienesta uzdevumus, lai:*

*42.1. glābtu cilvēka dzīvību, materiālās vērtības vai novērstu personai smagus veselības traucējumus un kaitējumu videi;*

*42.2. novērstu draudus sabiedriskajai drošībai un kārtībai (arī braucot uz noziedzīga nodarījuma (notikuma) vietu);*

*42.3. sekotu no operatīvā transportlīdzekļa bēgošai personai;*

*42.4. pārvadātu materiālās vērtības sevišķi lielos apmēros;*

*42.5. pavadītu citus transportlīdzekļus (kolonnas);*

*42.6. nodrošinātu aizsargājamās amatpersonas drošu un netraucētu pārvietošanos.»*

CSN 43.punkts nosaka: *«Noteikumu 42.punktā minētajos gadījumos operatīvo transportlīdzekļu vadītāji drīkst neievērot šo noteikumu prasības ... «*. Tātad ceļu policisti drīkst stāvēt ceļa zīmes 326 darbības zonā tikai tad, ja viņi pilda kādu no CSN 42.punktā minētajiem «neatliekamajiem dienesta uzdevumiem» glābt cilvēku dzīvības, novērst draudus sabiedriskai drošībai u.tml. Taču šajos izņēmumos neietilpst slinkums meklēt vietu, kur novietot savus auto, atvedot dokumentus uz tiesu vai ierodoties kādā administratīvā pārkāpuma lietā kā lieciniekiem.

Dažiem vadītājiem liekas, ka CSN 46.punkts dod tiesības policistiem pārkāpt stāvēšanas noteikumus arī tad, kad viņi ved bērnus uz bērnudārzu vai iepērkas veikalā. Taču vajadzētu vienreiz nošķirt policistus, kuri veic CSN 42.punktā noteiktos pienākumus no braukšanas uz veikalu pēc maizes. 46.punktā noteiktie izņēmumi attiecas uz 42.punktā noteikto pienākumu veikšanu. Piemēram, policists atbrauc uz nozieguma vietu, viņam jāļauj nolikt auto jebkur! 46.punkta mērķis nav dot tiesības policistiem pārkāpt CSN, kad policisti brauc uz bērnudārzu, veikalu vai pilda liecinieka pienākumu (kas jāpilda arī ārpus darba laika)!

Komentāri (83)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu