No ārzemēs reģistrēto auto šoferiem nevar piedzīt sodus (47)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Naudas sodus no auto vadītājiem, kuru transporta līdzeklis ir reģistrēts ārpus Latvijas, piedzīt nevar, apstiprina Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes Satiksmes uzraudzības un koordinācijas biroja priekšniece Vineta Mistre.

«Šobrīd nav tāda piespiedu mehānisma, ar kura palīdzību varētu piedzīt sodu no ārzemju transporta līdzekļu vadītājiem,» skaidro policiste.

Sodu piedziņa auto vadītājiem no citām Eiropas Savienības (ES) valstīm darbojas kaimiņvalstī Lietuvā, Polijā un Beniluksa valstīs, bet Eiropas Savienība par šādas procedūras pieņemšanu Latvijā un visā ES drīzumā lems, un tā varētu tik ieviesta no nākamā gada sākuma, cer Mistre.

Viņa skaidro, ka 17% ātrumu pārkāpēju auto Latvijā, ko piefiksē fotoradari, ir ārzemju. Viņasprāt, tas nav mazs skaitlis, tāpēc šai problēmai jātiek atrisinātai pēc iespējas ātrāk.

«Ja mēs apturam uz ceļa pārkāpēju, un identificējam personu, tātad ar vārdu un uzvārdu, tikai tad varam piedzīt sodu,» stāsta Valsts policijas satiksmes drošības pārvaldes priekšniece.

Savukārt, ja persona, kurai pieder ārzemēs reģistrētais auto, bet netiek pieķerta ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanas laikā, tai sodu piedzīt nevar.

Tātad tie, kuru auto ir reģistrēti ārpus Latvijas, var apiet sodu sistēmu un tos var nemaksāt. To apliecina Mistres skaidrojums, ka vēl neesot ieviesti normatīvie akti, ar ko piedzīt sodus.

Vienīgais šķērslis, kas ierobežo vadītājus braukt bez ierobežojumiem ar svešā valstī reģistrētu braucamo, ir braukšanas atļaujas iegūšana.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pārstāve Agnese Korbe TVNET stāsta, ka transporta līdzekļiem, kas reģistrēti ārpus Latvijas, jānokārto braukšanas atļauja. Tās termiņš nevar pārsniegt 92 dienas, ko var nokārtot persona, kura vēlas vadīt konkrēto transporta līdzekli. Tomēr, kad atļaujas termiņš vadīt transporta līdzekli beidzas, to var nokārtot cita persona atkārtoti uz 92 dienām.

Sods par braukšanu bez atļaujas ir no 85 līdz 120 EUR. Tomēr ir viens izņēmums, kad atļauja nav nepieciešama, atklāj CSDD pārstāve: tie ārvalstu auto ar tranzīta numuriem, kas citā valstī var atrasties līdz piecām dienām.

Pagājušo gadu puse ārzemēs reģistrēto auto vadītāji nemaksā saņemto sodu

Pērn soda protokoli tika izrakstīti 12 349 ārzemēs reģistrētiem auto. Sodu kopējais apmērs bija 847 717,98 EUR, bet tika samaksāti 402 144,27 EUR. Savukārt šogad līdz 14. oktobrim protokoli sastādīti 14 135 transporta līdzekļiem, un kopējais sods jau sasniedzis 909 820,65 EUR, no kā samaksāti 591 037,6 EUR.

Protokolu sarakstā iekļauti arī tie ārzemju auto, kuri bija novietoti neatļautā vietā.

Turklāt, pēc CSDD aplēsēm, vidējais sods par ātruma pārsniegšanu ir no 10 līdz 20 EUR, bet par auto novietošanu neatļautā vietā no 30 līdz 40 EUR.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu