LTAB vadītājs: «Balva», visticamāk, nespēs segt visas OCTA prasības

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Likvidējamā risku apdrošināšanas kompānija «Balva», visticamāk, nespēs segt visas transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanas prasības, sacīja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

«Man ir šaubas, vai «Balva» varēs segt visas prasības, jo ne velti tiek kavēta līdzekļu atmaksa un kavējums paliek arvien lielāks,» sacīja Stengrevics.

Viņš atzina, ka LTAB vairākas reizes «Balvai» ir draudējis ar maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu un kompānija pēc tam vienmēr kaut kādu summu ir samaksājusi. «Vairākas reizes esam draudējuši ar maksātnespējas pieteikšanu. Pēc tam gan vienmēr Garantijas fonds ir saņēmis atpakaļ kādus līdzekļus un tas savukārt ir pozitīvi. Mums jau ir arī pieredze ar to, ka savulaik bankrotēja apdrošinātājs «AK Alianse» un pēc tam mēs, protams, nesaņēmām neko,» minēja Stengrevics.

Viņš norādīja, ka tādējādi LTAB nav ieienteresēta «Balvas» maksātnespējā. «Kamēr mēs varam saņemt reālu naudu, tikmēr nē. Maksātnespējā jau mēs nebūsim vienīgie kreditori. Latvijā viņi tomēr savas saistības kaut kā vienmēr ir spējuši nokārtot. Esošā situācija Garantijas fondam ir labāka. Bet, ja viņi nemaksās neko vai gandrīz neko, tad nekas cits neatliks kā pieteikt maksātnespēju. Turklāt arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) un kompānijas likvidatoram ir pienākums vērsties ar maksātnespējas pieteikumu, ja viņi redz, ka uzņēmums vairs netiek galā ar savām saistībām,» teica Stengrevics.

Viņš atzīmēja, ka LTAB joprojām nonāk informācija par «Balvas» klientu savulaik izraisītiem ceļu satiksmes negadījumiem. «Līgumi jau ir beigušies, bet pie mums nonāk veci negadījumi. OCTA īpatnība ir tā, ka prasības var pienākt arī ļoti lēni. Ir iespējams pat tas, ka prasība tiek pieteikta ar vairāku gadu novēlošanos. «Balva» var būt jau likvidēta, bet Latvijai un Garantijas fondam vienalga ir jāatbild. Tādēļ jau arī eksistē šādu apdrošināšanas portfeļu pārapdrošināšana,» klāstīja Stengrevics.

Jau ziņots, ka 2013.gada aprīlī FKTK apturēja «Balvas» darbību, aizliedzot slēgt jaunus apdrošināšanas līgumus, jo uzrauga rīcībā nebija pietiekama informācija par tās darbību Lielbritānijā, taču komisija cerētos uzlabojumus nesagaidīja un 2013.gada jūnijā tā nolēma anulēt visas «Balvai» izsniegtās licences.

LTAB nodrošina OCTA apdrošināšanas sekmīgu darbību valstī. OCTA Latvijā tika ieviesta 1997.gadā, lai nodrošinātu ceļu satiksmes negadījumā cietušo trešo personu interešu aizsardzību. Sākotnēji birojs darbojās Finanšu ministrijas pakļautībā, bet kopš 2004.gada tā ir neatkarīga institūcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu