Latvijā radīta inovatīva viedā velo novietne Bindio

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Bindio ir droša un inovatīva velonovietne, ko veido metāla rāmis, elektroniskā slēdzene un rūdītā tērauda ķēde, kurā iebūvēti sensori. Tie fiksē ķēdes pārkniebšanas vai zāģēšanas mēģinājumus un acumirklī ziņo par to velosipēda īpašniekam. Kā novietnes atslēga kalpo velosipēda īpašnieka viedtālrunis – pieslēdzot riteni, sistēma fiksē lietotāja tālruņa numuru, padarot to par unikālu atslēgu. Atslēgt slēdzeni var tikai no tā numura, kas izmantots pieslēdzot.

Pirmo Bindio velonovietni iegādājies EuroPark. Tā atradīsies Rīgā, EuroPark pazemes stāvvietā Jēkaba Arkāde (Z. Annas Meierovica bulvārī 8) un būs izmantojama bez maksas.

Foto: Publicitātes foto

Projekta līdzautors Kristiāns Līcis, uzņēmuma Greynut valdes loceklis, stāsta: «Bindio ir universāla, pilsētvidē viegli izvietojama velosipēdu novietne ar elektronisko slēdzeni, pie kuras var pieslēgt divus velosipēdus. Sākotnēji Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes Biznesa inkubatorā tapa prototips velosipēdu signalizācijai Velosargs. Divu gadu laikā šī iecere tika attīstīta, izstrādājot inovatīvāku un drošāku velosipēdu novietni. Esam pateicīgi par atbalstu Draugiem.lv grupai, kas palīdzēja ar tehnisko risinājumu izstrādi un programmēšanu.» Atkarībā no novietnes atrašanās vietas iespējami arī dažādi papildu drošības risinājumi – signalizācija, videokameras pie novietnes un ziņojumu nosūtīšana apsardzes servisam. Tālākā nākotnē iecerēts attīstīt sadarbību arī ar Valsts policiju.

«Velosipēdu kultūras attīstība Rīgā radījusi jaunas tendences, ietekmējusi satiksmes plānošanu un noslodzi, mainījusi pilsētnieku un pilsētas viesu vajadzības. Ejot ar tām soli solī, strādājam pie šīs nišas pilnveidošanas. Ar patiesu prieku vērojam, kā Latvijā top lieliskas biznesa idejas un jauni cilvēki nebaidās kļūt par uzņēmējiem un realizēt inovatīvus risinājumus. Esam gandarīti, ka mūsu klientiem būs pieejama unikālā velonovietne. Ceru, ka šis projekts gūs atsaucību un arī citur Rīgā manīsim arvien vairāk iespēju droši novietot velosipēdu,» stāsta EuroPark Latvia valdes loceklis Mārtiņš Meisītis.

Arī Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics izsakās pozitīvi par šādu inovāciju ieviešanu velodrošības paaugstināšanai: «Valsts policija atbalsta jebkādas iniciatīvas, kas var palīdzēt aizsargāt īpašumu. Zināms, ka arī zagļi seko līdzi laikam un nereti izmanto mūsdienīgākas pieejas zādzību veikšanai, tādēļ aicinām arī pašus velosipēdu īpašniekus rūpēties par sev piederošo lietu drošību, izvērtējot sev piemērotāko īpašuma aizsardzības pieeju.»

Līdztekus jaunajai velonovietnei EuroPark stāvvietas Jēkaba Arkāde (Z. Annas Meierovica bulvārī 8, Rīgā) abonentiem ir iespēja bez maksas izmantot arī Blue Shock Bike elektrodivriteņus. Arī šis ir vietējo uzņēmēju radīts risinājums - velosipēds ar elektronisko vadību. Braucot ar to, var gan mīt pedāļus un elektromotoru izmantot vien kā palīgu, vai arī izmantot otru velosipēda darbības režīmu, kurā braucējam nav jāmin, tikai jāstūrē. Maksimālais elektrodivriteņa ātrums ir 25 km/h, nobraukuma distance ar vienu uzlādi 40 – 70 km.

Nākotnē EuroPark plāno šādus pakalpojumus ieviest arī citās stāvvietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu