Padomes loceklis: izmešu testu manipulācijas ir noziegums

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas autobūves grupas «Volkswagen» (VW) personāls, kas bija iesaistīts manipulācijās ar gāzu izmešu testiem VW automobiļos, «rīkojās noziedzīgi» un tam jāuzņemas personīga atbildība, otrdienas vakarā paziņoja VW padomes loceklis.

VW ir iesaistīts skandālā pēc atzinuma, ka 11 miljoni tā dīzeļautomobiļu ir aprīkoti ar modernu programmatūru, kas, braucot normālā režīmā, izslēdz izmešu kontroli, kura tiek ieslēgta vien tad, kad tiek veikta automašīnu gāzu izmešu pārbaude.

Vācijas prokuratūra ir paziņojusi par kriminālizmeklēšanu pret koncerna bijušo vadītāju Martinu Vinterkornu, kurš šā skandāla dēļ ir atkāpies no amata.

Vairāku valstu varas iestādes ir sākušas izmeklēšanu par šo krāpšanos ar gāzu izmešu testiem.

«Tie cilvēki, kas ļāva tam notikt, vai kas pieņēma lēmumu uzstādīt šo programmatūru, ir rīkojušies noziedzīgi. Viņiem jāuzņemas personīga atbildība,» Lielbritānijas raidsabiedrībai BBC paziņoja VW valdes loceklis Olafs Līss, kurš ir arī Lejassaksijas federālās zemes ekonomikas ministrs.

«Ir nodarīts milzīgs kaitējums, jo miljoniem cilvēku ir zaudējuši uzticību VW. Noteikti būs daudz cilvēku, kas tiesā pieprasīs kompensācijas. Mums ir jāatsauc daudz automobiļu, un tam jānotiek tiešām ātri,» sacīja Līss.

Vācijas varas iestādes ir nolēmušas, ka VW līdz 7.oktobrim ir jānosaka laika grafiks visu tā ražoto dīzeļautomobiļu pielāgošanai nacionālajiem piesārņojuma standartiem.

Skandāla dēļ VW tirgus vērtība 10 dienu laikā ir samazinājusies par 38% jeb 29 miljardiem eiro.

Līss sacīja, ka VW valde uzzinājusi par problēmu tikai neilgi pirms skandāla izcelšanās šonedēļ, kad ASV amatpersonas publiski apsūdzēja kompāniju par krāpšanos. Viņš teica, ka gribētu zināt, kāpēc valde netika informēta agrāk.

Līss arī sacīja, ka kompānijas prioritāte ir atjaunot uzticību un nodrošināt, lai netiktu vainoti parastie VW darbinieki.

«Man ir kauns, ka cilvēki Amerikā, kuri pirka automobiļus, pilnīgi uzticoties, ir tā pievilti,» sacīja Līss.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu