Silenieks: Jābūt valstiskai pieejai velosatiksmes jautājumu risināšanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artyom Geodakyan/TASS/Scanpix

Velotransporta jautājumos būtu vajadzīga valstiska pieeja, sacīja Latvijas Riteņbraucēju apvienības priekšsēdētājs Viesturs Silenieks.

Viņš norādīja, ka patlaban pietrūkst valsts līmeņa velotransporta attīstības programmas. «1998.gadā pēc Riteņbraucēju apvienības iniciatīvas tika izstrādāta «Velotransporta attīstības valsts programma 1999-2015», taču šis dokuments netika oficiāli pieņemts, tālab tam nav juridiska spēka. Taču arī šis neoficiālais dokuments, uz ko pašvaldības nereti atsaucas, piesakoties Eiropas projektiem, ir jāizstrādā no jauna, jo 2015.gads tūliņ beigsies,» stāstīja Silenieks.

Viņš sacīja, ka valsts programma ir nepieciešama, lai būtu kopēja izpratne par velotransportu. Programma sevī iekļautu gan jautājumus par veloizglītību, satiksmes noteikumu zināšanu, gan jautājumu par aprīkojumu, velosipēdu novietnēm pie izglītības iestādēm u.c.

Silenieks norādīja, ka tas ir kompleksi risināms jautājums, jo transports ir Satiksmes ministrijas kompetencē, tūrisms - Ekonomikas ministrijas pārziņā, ceļu satiksmes noteikumu zināšanas - Izglītības un zinātnes ministrijas kompetencē, bet velobraukšana kā veselīga dzīves veida sastāvdaļa ir Veselības ministrijas lauciņš.

Kā norādīja Silenieks, Riteņbraucēju apvienība mēģinās panākt, lai šie jautājumi tiktu ievietoti nākamās valdības deklarācijā. «Bija doma to likt Straujumas valdības deklarācijā, bet Satiksmes ministrija to noraidīja,» sacīja Riteņbraucēju apvienības priekšsēdētājs.

«Ja skatās, kas Latvijā velobraucējiem vispār ir normatīvo aktu ziņā, tad tie ir pārstrādātie ceļu satiksmes noteikumi, kas stāsies spēkā no 1.janvāra, un nupat tapušais valsts standarts velosatiksmes infrastruktūrai,» sacīja Silenieks.

Viņš gan norādīja, ka Riteņbraucēju asociācija plāno pārstrādāt satiksmes organizēšanai veltīto sadaļu Ministru kabineta «Noteikumos par darba vietu aprīkošanu uz ceļiem», jo vietās, kur norisinās ceļu remonti vai ēku remonti un būvniecība, kuras dēļ tiek pārorganizēta satiksme, tiek domāts tikai par autobraucējiem un gājējiem, bet par velosipēdistiem vai cilvēkiem ar kustību traucējumiem - nē.

Kā ziņots, rīt, 27.novembrī, plkst.9 Rīgas domē notiks lielākais velosatiksmei veltītais ikgadējais ekspertu forums Latvijā - Rīgas velokonference, kurā tiks apspriesti dažādi ar velosatiksmi un infrastruktūru saistīti jautājumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu