Pērn pieķerts četrreiz vairāk šoferu bez medicīniskās izziņas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Pagājušajā gadā četras reizes audzis noformēto protokolu skaits par auto vadīšanu bez derīgas medicīniskās izziņas, atsaucoties uz policijas apkopoto informāciju, pirmdien vēstīja LNT raidījums «900 sekundes».

2014.gadā par šo pārkāpumu noformēti 1028 protokoli, bet pērn - 4146. Policija pieaugumu skaidro ar pastiprinātām pārbaudēm uz ceļiem, lai pārliecinātos, ka pie stūres sēž cilvēki, kuru veselības stāvoklis neapdraud satiksmes drošību.

«Mums īpaši pēdējā laikā, kādu pēdējo trīs mēnešu laikā, ir aktualizējies šis jautājums, ka tiek fiksēts ceļu satiksmes negadījums, bet, papētot negadījuma apstākļus, ir jākonstatē, ka vadītājs ir miris vēl pirms ceļu satiksmes negadījuma,» stāstīja Valsts policijas Satiksmes uzraudzības un koordinācijas biroja vadītāja Vineta Mistre.

To, ka policija aktīvāk sākusi kontrolēt izziņu esamību, izjuta arī vienā no medicīniskās komisijas vietām - Latvijas Samariešu apvienībā. Gads iesācies salīdzinoši mierīgi, bet pērnajā novembrī apmeklētāju skaits tuvojās rekordam - gandrīz 2000 cilvēku mēnesī.

«Mums pagājušajā gadā klientu pieaugums ir bijis 21%. Es gan teiktu, ka cilvēki ir kļuvuši daudz apzinīgāki paši, viņi novērtē savu veselības stāvokli,» komentēja Latvijas Samariešu apvienības Medicīniskās komisijas vadītāja Inese Vectirāne.

Raidījuma sastaptais rīdzinieks Jegors par to, ka izziņas termiņš tuvojas beigām, saņēma informāciju e-pastā. Tomēr šajā veselības pārbaudes reizē izziņas nokārtošana apstājās acu ārsta kabinetā. «Man pateica, ka man vajag brilles, es tagad neizgāju uz otro, trešo. Nezinu, kaut kas nesaprotams,» sprieda Jegors.

Latvijas Samariešu apvienībā norāda, ka ir šādi gadījumi, kad cilvēkiem atsaka. «Ja ir paaugstināts, ļoti izteikti paaugstināts asinsspiediens, kā arī, ja klientam, kurš lieto brilles tālumā un kas ir vajadzīgas braukšanai, tās nav paņemtas līdzi,» stāstīja Vectirāne.

Aiz viena no skaitļiem pērnā gada policijas statistikā ir arī Antons Vasiļjevs, kuram nederīgas medicīniskās izziņas dēļ nācās kādu laiku palikt bez autovadītāja tiesībām un, lai galvaspilsētā kaut kur nokļūtu, bija jālūdz kolēģu un draugu palīdzība.

«Es tiešām biju pārliecināts 100%, ka man vēl ir četri gadi, un tikai pēc tam sāku domāt, ka medicīniskā ir uz desmit gadiem, bet es to kārtoju pirms tam, kad kārtoju tiesības, un tur sanāca tā starpība,» situāciju skaidroja Antons.

Viņa piemērs kolēģiem licis biežāk pārbaudīt medicīniskās izziņas derīguma termiņu, jo, viņaprāt, cena, kas bija par to jāmaksā, bijusi pārāk augsta. «Man uzreiz no darba kādi pieci cilvēki brauca pie ārsta kārtot medicīnisko,» stāstīja Antons. Sods par braukšanu bez derīgas medicīniskās izziņas ir 40 eiro, un jaunais vīrietis ir pārliecināts, ka atbildīgajiem dienestiem vajadzētu vairāk brīdināt cilvēkus par termiņiem, nevis tikai kasēt soda naudu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu