Norvēģijā no 2025.gada varēšot tirgot tikai elektroauto

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lai arī Norvēģija ir viens no lielākajiem naftas produktu eksportētājiem pasaulē un tādējādi valstij vajadzētu būt ieinteresētai tradicionālo iekšdedzes dzinēju auto tirdzniecībā, tieši Norvēģija vēloties no 2025.gada aizliegt pārdot benzīna un dīzeļmašīnas.

Norvēģija nav pirmā valsts, kura izteikusi vēlmi tradicionālos auto aizstāt ar elektromobiļiem, tomēr tā vien šķiet, ka skandināviem ir padomā to paveikt pirmajiem. Par to, atsaucoties uz norvēģu izdevumu Dagens Naeringsliv, vēsta interneta vietne bgr.com.

Četras Norvēģijas valdošās partijas par šo soli diskutējot jau sen, taču līdz šim tām izdevies panākt tikai konceptuālu saprašanos. Tikmēr cits izdevums, Aftenposten, vēsta, ka tikai divas no partijām atzīst šādas saprašanās pastāvēšanu, bet otras divas norāda, ka vēl aizvien norit sarunas par šādas saprašanās nosacījumiem.

Jau šobrīd elektroauto īpatsvars Norvēģijas jauno automobiļu tirgū ir 24%. Tas ir lielākais rādītājs visu pārējo valstu vidū un nozīmē, ka Norvēģijas gadījumā pilnīga autoparka elektrificēšana drīzāk būtu ļoti, ļoti plats solis, nevis milzu lēciens. Ņemot vērā, ka elektromobiļi jau tagad Norvēģijā ir ārkārtīgi populāri, izslēgt benzīna un dīzeļauto no tirgus nepilnu desmit gadu laikā būs vieglāk nekā citās valstīs.

Amerikāņu uzņēmuma Tesla Motors vadītājs Elons Masks jau ir paguvis savā Twitter kontā apsveikt Norvēģiju ar uzņemto attīstības virzienu. Pagaidām gan ziemeļvalsts likumdošanā jaunu ar iekšdedzes motoru apgādātu spēkratu reģistrēšana pēc 2025.gada vēl nav padarīta nelikumīga.

Bez Norvēģijas par autoparka transformēšanu šobrīd domā arī Indija un Nīderlande. Arī Nīderlandes parlaments izmaiņas likumdošanā grasās ieviest ar 2025.gadu, savukārt Indija potenciāli raugās uz 2030.gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu