«Volkswagen» par krāpšanos maksās miljardu kompensācijas ASV, bet eiropieši paliks bešā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācu autobūves gigants «Volkswagen» saistībā ar kaitīgo izmešu falsificēšanas skandālu katram auto īpašniekiem ASV maksās 10 000 dolāru lielu kompensāciju, kā arī miljardus par kaitējumu videi, kopumā - daudzu miljardu dolāru apmērā. Savukārt VW automarkas īpašnieki Eiropā varēs kasīt degunu, jo nekādas kompensācijas eiropiešiem nav paredzētas.

Likumdevēji Briselē un citviet Eiropā patlaban pauž nesapratni, kādēļ «Volkswagen» koncerns tik nevienlīdzīgi izturas pret patērētājiem Savienotajās Valstīs un pašu mājās Eiropā.

ASV izmešu skandālā ierautais autoražotājs jau ir piekritis izveidot 10 miljardu ASV dolāru fondu, no kura tiks izmaksātas kompensācijas ar nelikumīgo ierīci aprīkoto automašīnu īpašniekiem, samaksāt 2,7 miljardu ASV dolāru (2,5 miljardi eiro) sodu par nodarīto kaitējumu videi, apmaksāt sabiedrības izglītošanu par bezizmešu automobiļiem, un segt izdevumus, kas saistīti ar auto savešanu kārtībā. Eiropā nekādas kompensācijas nav paredzētas.

Tā vietā «Volkswagen» sava tehnoloģiju direktora Ulriha Eihhorna personā norāda, ka Eiropas patērētājs ir labāk aizsargāts nekā amerikāņu, tādēļ viņam kompensācijas nav nepieciešamas. Pēc Eihhorna teiktā ASV spēkā esošās prasības paredz ievērojamu tā dēvētajā dīzeļgeitas skandālā ierauto auto pārbūvi, kuras rezultātā automobiļi var zaudēt jaudu.

Eiropā izmešu prasības nav tik striktas, tādēļ automobiļu remontam pietiekot ar vienkāršu, ātru programmatūras atjaunināšanu, kas īpašas neērtības cilvēkiem neradīšot. Šā iemesla dēļ arī neesot paredzēts krāpniecisko dīzeļu lietotājiem Eiropā maksāt kompensācijas.

Patērētāju aizsardzības organizācijas atbildē uz šādu apgalvojumu gan ir nodomājušas rīkoties un ar Eiropas komisāri patērētāju aizsardzības jautājumos, Veru Jurovu priekšgalā apvienot spēkus aktivitātēs pret «Volkswagen».

Lai vai kā, Eiropas Komisijā pastāv uzskats, ka «Volkswagen» var izsprukt sveikā, savukārt banku analītiķu vidū valdošais ir viedoklis, ka ārpus ASV vācu autoražotājs kompensācijās nesamaksās vairāk par 6,5 miljardiem dolāru. Varbūt pat nesamaksās necik.

Uz šādu jaunumu fona Vācijas federālā zeme Hesene apsver iespēju kļūt par otru Vācijas federālo zemi, kas gatavojas tiesā iesūdzēt autobūves koncernu «Volkswagen» saistībā ar kaitīgo izmešu falsificēšanas skandālu, kura dēļ tā zaudējusi 3,9 miljonus eiro.

Hesenes Finanšu ministrija trešdien norādīja, ka apsver iespējas sākt tiesvedību pret «Volkswagen», kura akciju vērtības krituma dēļ federālajai zemei radušies šie zaudējumi.

Jau otrdien Bavārija paziņoja par plāniem iesūdzēt tiesā «Volkswagen», lai no uzņēmuma piedzītu zaudējumos radušos 700 000 eiro saistībā ar šo skandālu.

«Volkswagen» akciju vērtība kopš pērnā gada septembra, kad atklātībā nonāca informācija par kaitīgo izmešu datu falsificēšanu, nokritusies par vairāk nekā 40%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Nepalaid garām!
Uz augšu