Deviņi padomi, kā braukt gudrāk (86)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kopš degvielu «miles» dzimšanas dienas pērn aprīlī gada laikā Statoil Fuel & Retail Latvia klienti ir nobraukuši par līdz pat 3% vairāk. Kopā tas ir vairāk nekā 3300 reižu apkārt ekvatoram vai 174 reizes līdz Mēnesim un atpakaļ*. Degvielas «miles» 3% ekonomija ļāvusi samazināt oglekļa dioksīda daudzumu apmērā, kas līdzvērtīgs aptuveni 3770 cilvēku gada laikā radītājam CO2 apjomam vai Kandavas iedzīvotāju skaitam.

Padomi, kā ietaupīt vēl vairāk degvielas

1. Augsts pārnesums, mazs ātrums

Visekonomiskākais un apkārtējai videi draudzīgākais braukšanas veids ir mazā ātrumā ar augstu pārnesumu.

2. Skaties uz priekšu

Atsākot braukt pēc pēkšņas bremzēšanas, Jūs patērējat papildu degvielu un radāt papildu CO2 izmešus. Centieties braukt pēc iespējas vienmērīgākā ātrumā, vērojiet situāciju uz ceļa no 300 līdz 400 metriem sev priekšā. Savukārt efektīvi plānojot maršrutu, var izvairīties no stāvēšanas sastrēgumos.

3. Samazini gaisa pretestību

Jumta bagāžnieki un divriteņu stiprinājumi var palielināt degvielas patēriņu pat vairāk nekā par 20%. Noņemiet tos, kad neizmantojat. Ātri braucot, ieteicams turēt ciet automašīnas logus, lai samazinātu gaisa pretestību un degvielas patēriņu.

4. Pārbaudi spiedienu riepās

Ja spiediens riepās ir pārāk zems, berzes spēks un degvielas patēriņš pieaugs. Zems spiediens padara automašīnu nestabilāku un grūtāk vadāmu. Arī pārāk augsts spiediens riepās negatīvi ietekmē automašīnas vadāmību un riepu kalpošanas ilgumu. Sliktākajā gadījumā tās var pat uzsprāgt.

5. Degvielas kvalitāte

Izmantojot augstas kvalitātes degvielu, nodrošināsiet labāku dzinēja darbību, kā arī samazināsiet automašīnas apkopes izmaksas.

6. Ceļo viegli

Pārvadājot bagāžas nodalījumā vai uz aizmugurējā sēdekļa lielu daudzumu bagāžas, palielināsies degvielas patēriņš, tāpēc pārvadājiet pēc iespējas mazāk bagāžas un atbrīvojiet automašīnu no visa liekā.

7. Enerģijas patēriņa samazināšana

Gaisa kondicionieris, jaudīgas audiosistēmas, aizmugurējā loga apsildīšana un citas elektriski vadāmas funkcijas automašīnā palielina degvielas patēriņu. Izslēdziet tās, ja nav nepieciešamas.

8. Apkope

Atcerieties pārbaudīt eļļas līmeni, kā arī veiciet regulāru apkopi. Efektīva gaisa filtru, aizdedzes sveču un bremžu sistēmas aprūpe samazina degvielas patēriņu.

9. Piemērotākais auto

Automašīnas svars, gaisa pretestība un dzinēja apjoms ir ļoti nozīmīgi degvielas patēriņu un izmešu daudzumu ietekmējoši faktori. Izvēlieties automašīnu, kas izmēra un dzinēja tilpuma ziņā atbilst Jūsu reālajām vajadzībām.

* Ja degvielas patēriņš ir 6 l/100 km. Degvielas ietaupījums ir pārbaudīts neatkarīgā pētījumā saskaņā ar ES un industrijas standarta testiem. Pētījumā salīdzinātas degvielas «miles» ar ES standartdegvielām, kas nesatur piedevas. Faktiskais degvielas ietaupījums var atšķirties atkarībā no transportlīdzekļa, braukšanas apstākļiem un braukšanas stila. Ietaupījums sasniedzams, lietojot pastāvīgi.

Komentāri (86)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu