Kā pareizi lietot autokosmētiku. Padomi no Astonish.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pat vislabākā autokosmētika nelīdzēs, ja to neprasmīgi lietosim.

Vispirms automašīnas virsbūve jānoskalo, atbrīvojot to no lielākajiem netīrumiem un dubļiem. Šādā veidā auto tiks arī atdzesēts, un būs mazāk iespēju iedzīvoties traipos, šampūnam strauji nožūstot uz virsbūves daļām. Lai pēc iespējas pilnīgāk nomazgātu auto, netīrākajām daļām noderēs atsevišķs sūklis – tādējādi samazinās risks saskrāpēt virsbūvi un lampas ar smilšu graudiņiem. Laikus vajadzētu sagatavot arī zamšādu - jo tā lielāka, jo ātrāk dabūs prom lieko ūdeni pēc skalošanas. PVA sintētiskās ādas vai flaneļa dvielis ir alternatīva, kaut procesu paildzinās. Kad skalošana pabeigta, ieteicams nedaudz pārvietot auto, lai notecējušais ūdens neuzkrājas bremžu blokā un neveicina rūsēšanu.

Visprātīgāk sākt auto mazgāšanu no augšas – notekošajam šampūnam būs vairāk laika atmiekšķēt netīrākos fragmentus auto lejasdaļā. Vispirms nomazgā un noskalo vienu pusi, tad otru. Mazgājot visu virsbūvi uzreiz, mazgājamais šķidrums var pagūt nožūt, veidojot pleķus, ko nāksies atkārtoti atmiekšķēt. Nedrīkst aizmirst arī par sliekšņu un citu «neredzami» krāsoto daļu nomazgāšanu. Visvieglāk noskalot un nožāvēt būs tos šampūnus, kas satur vaskojošās piedevas.

Vaskot vai nevaskot?

Atbilde uz šo jautājumu slēpjas ne tikai brīvā laika rezervē un gribasspēkā. Tā izriet no vaska pamatfunkcijām – aizsarglakas virsējā slāņa tīrīšana, spodrināšana un aizsargslāņa veidošana starp virsbūvi un tās ārējiem ienaidniekiem. Vairuma vasku jeb virsbūves pulieru sastāvā ir saudzīgas abrazīvās daļiņas, tīrošās piedevas, ziežvielas un vaski. Tīrošās piedevas noņem oksidējušos krāsas slāni un padara virsbūvi spožu, bet caurspīdīgais vaskojošais pārklājums darbojas kā aizsargkārta. Tieši regulāra virsbūves tīrīšana un vaskošana ir tā, kas kavē krāsas oksidēšanos. Auto vaski mēdz būt pastas veidā vai kā viskozi šķidrumi. Pēdējie savas lietošanas ērtuma dēļ mūsdienās ir vispieprasītākie, kaut rezultāts un noturība no tā nemainās. Pastas var izrādīties ekonomiskākas, jo šķidro vasku izliet no pudeles gadās vairāk, pat īpaši necenšoties.

Attiecībā uz vasku svarīgi ievērot pāris priekšnoteikumus, lai cerētais rezultāts tiktu sasniegts:

  • Vasks jāiestrādā uz tīras un sausas virsbūves (izņēmums ir ātrie vaski, kurus var lietot tūlīt pēc auto noskalošanas).
  • Vaskojot jāizvairās no tiešiem saules stariem, kas, tāpat kā uzkarsusi virsbūve, veicina vaska piecepšanos un apgrūtina tā izpulēšanu. Ideālas gaisa temperatūras robežas ir starp 10 ºC un 30 ºC.
  • Vasku ieteicams uzklāt nelieliem virsmas fragmentiem (pusmetrs x pusmetrs) apļveida kustībām, pagaidīt, līdz tas kļūst dūmakains (bet neļaut nožūt) un nospodrināt.
  • Nedrīkst vaskot bojātas virsbūves vietas – tur, kur aizsarglakas slānis ir atsegts.
  • Vairums vasku paredzēti tikai krāsotām virsmām. Nokļūstot citur, tie atstās pleķus. Tāpēc plastikāta buferu apstrāde ar kādu no plastmasas pulieriem atvieglos balto traipu noņemšanu pēc vaskošanas.
  • Vienmērīga vaska uzklāšana padosies ar viegli samitrinātu maigu sūkli vai plūksnas neatstājošu drānu (vislabāk – mikrošķiedras). Izpulēšanai – sausa mikrošķiedras drāna.

Astonish ir budžeta klases auto kosmētika, kas tiek ražota Lielbritānijā, un pirms pāris mēnešiem par tās izplatītāju Latvijā kļuva uzņēmums SIA «Getz. Bros & Co Latvia». Lai arī Astonish ir budžeta klases ražošanas uzņēmums, kas Latvijas tirgū jau pazīstams ar dažādiem mājsaimniecības kopšanas līdzekļiem, tas ir viens no retajiem autoķīmijas zīmoliem, kur lētāks nenozīmē nekvalitatīvāks. Tieši otrādi – uzņēmumā liela vērība tiek pievērsta vides saglabāšanas jautājumiem. Visi Astonish produkti ir videi draudzīgi un 100% pārstrādājami. Produkti nesatur fosfātus (vielas, kuras veicina ūdens notekcauruļu aizsērēšanos), kā arī produktu klāstā nav aerosolu. Importētāja Getz piedāvātājā produktu klāstā ir ziemas sezonai paredzētais stikla atledotājs, automašīnu salona tīrīšanas līdzekļi, disku tīrītājs, dzinēja tīrītājs, virsbūves šampūns, darvas un kukaiņu tīrītājs u.c.

Astonish ir ģimenes uzņēmums, kurš pastāv vairāk nekā 40 gadus. Ražošanā pārsvarā izmanto otrreizēji pārstrādājamus materiālus, kā arī dabiskas izejvielas. Produktu testēšanā nekad netiek izmantoti dzīvnieki, kā arī produkcijas sastāvā nav dzīvnieku valsts izcelsmes sastāvdaļas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu