Kā pareizi palīdzēt piestartēt automobili (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tuvojoties ziemas sezonai, autoservisu tīklu «Bosch Car Service» eksperts Māris Daija atgādina par dažiem būtiskiem principiem, kas jāievēro, iedarbinot vai palīdzot iedarbināt automašīnu ar tā saukto piepīpēšanas paņēmienu.

Startēšanas palīdzību var sniegt ikviens, bet šim mērķim ir jāievēro vairāki piesardzības pasākumi, lai nerastos īssavienojums un netiktu nodarīti bojājumi nedz vienas, nedz otras automašīnas elektrosistēmai:

abiem akumulatoriem ir jābūt ar vienādu spriegumu;

automašīnas nedrīkst saskarties ar virsbūvēm;

auto, no kura ņem spriegumu, nedrīkst darboties.

Startēšanas vadi ir jāpieslēdz šādā secībā:

1. Sarkanā spaile ir jāpieslēdz tukšā akumulatora pozitīvajam polam;

2. Sarkanā spaile ir jāpieslēdz pilnā akumulatora pozitīvajam polam;

3. Melnā spaile ir jāpieslēdz pilnā akumulatora negatīvajam polam;

4. Melnā spaile jāpieslēdz pie motora vai virsbūves, bet ne pie tukšā akumulatora negatīvā pola. Šā noteikuma neievērošana var ne tikai traucēt veiksmīgai iedarbināšanai, bet pat izraisīt eksploziju.

5. Jāiedarbina dzinējs.

6. Spailes jānoņem apgrieztā secībā.

Vēl līdz 28. oktobrim autoservisu tīkls «Bosch Car Service», Drošas braukšanas skola (DBS) un Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) veic apjomīgu bezmaksas automobiļu pārbaudi, kurā autovadītājiem ir iespēja noskaidrot, vai viņu automašīnām pilnvērtīgi darbojas visas drošības sistēmas, kā arī elektroapgāde. Akcijas mērķis ir izglītot un sagatavot autovadītājus tumšajam laikam un ziemas sezonai.

DBS, «Bosch Car Service» un «CSDD» kopīgās akcijas automašīnu bezmaksas drošības sistēmu, elektroapgādes un lukturu pārbaudes turpinās:

22. oktobrī 11:00 – 18:00 Dobele – CSDD, Liepājas šoseja 29;

23. oktobrī 11:00 – 18:00 Talsi – CSDD, Friča Blumbaha iela 9;

24. oktobrī 11:00 – 18:00 Liepāja – CSDD, Brīvības iela 148;

28. oktobrī 12:00 – 19:00 Rīga – Modes un izklaides centrs Rīga Plaza.

Kā atzīmē Drošas braukšanas skolas mārketinga vadītāja Baiba Mitrovska, katrs autovadītājs, kurš izmantos iespēju bez maksas pārbaudīt savu automašīnu, saņems dāvanu, turklāt katru dienu tiek izlozēta viena dāvanu karte no DBS Autoskolas – ziemas braukšanas kurss.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu