5 vaļi, uz kuriem balstīt drošu braukšanu ziemā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Novembra sākumā visā Latvijā jau trešo gadu norisinājās kampaņa «Pārsteidz ziemu!». Tās laikā vējstiklu slotiņu Champion un auto spuldžu Osram oficiālais izplatītājs Latvijā uzņēmums «Getz Bros. & Co. (Latvia)» sadarbībā ar apdrošināšanas kompāniju Seesam, riepu ražotāju Bridegstone un Latvijas Autoinženieru asociāciju aicināja autovadītājus bez maksas pārbaudīt automašīnas mezglus, kuru tehniskais stāvoklis nereti ir izšķirošs kritiskās situācijās uz ceļa ziemā. Lai autovadītāju zināšanas par drošu braukšanu ziemā neaprobežotos tikai ar riepu maiņu, piedāvājam Latvijas Autoinženieru asociācijas pārstāvju izstrādāto piecu lietu sarakstu, kurām būtu noteikti jābūt darba kārtībā ziemā.

Gaismas

Neatkarīgi no gadalaika automobiļa apgaismes ierīcēm vienmēr ir jābūt darba kārtībā, taču rudens un ziemas periodā tām ieteicams pievērst pastiprinātu uzmanību. Daži no parametriem, kurus vajadzētu izvērtēt, ir priekšējo tuvās un tālās gaismas lukturu stikla un reflektora tehniskais stāvoklis, kā arī lukturu augstuma regulējums. Stikliem jābūt dzidriem un bez plaisām, reflektoru spoguļvirsmām bez oksidēšanās vai lobīšanās pazīmēm, bet regulējumam - atbilstošam automobiļa izgatavotāja norādījumiem.

Vējstikla šķidrums

Rudenī un ziemā vējstikla šķidrums iegūst daudz lielāku nozīmi nekā pārējā periodā. Mitrums kopā ar putekļiem, smiltīm un sāls maisījumu neizbēgami nonāk uz automobiļa vējstikla, būtiski pasliktinot redzamību, un tikai ar logu slotiņu palīdzību nav notīrāms. Ziemas klimatam atbilstošu vējstikla šķidrumu ieteicams sākt lietot, vēl pirms naktīs gaisa temperatūra nokrīt zem nulles, lai nodrošinātos pret aizsalušām izsmidzināšanas sprauslām un pievadcaurulēm, no rīta sākot lietot savu automobili.

Foto: Publicitātes foto

Vējstikla slotiņas

Tāpat kā citi gumijas izstrādājumi, logu slotiņas apkārtējo apstākļu ietekmē ar laiku zaudē savu elastību, kā arī mehāniski nolietojas. Lai pārliecinātos par logu slotiņu tehnisko stāvokli, uzsmidziniet uz vējstikla mazgāšanas šķidrumu: slotiņām ar vienu vēzienu šis šķidrums ir vienmērīgi jānoslauka no vējstikla, neatstājot neskartus apvidus vai švīkas. Lai paildzinātu slotiņu mūžu, jāizvairās no to darbināšanas uz nosarmojuša vai apledojuša vējstikla, jo pat ar pāris vēzieniem pa raupji noledojušu vējstiklu slotiņas tiek neatgriezeniski bojātas.

Akumulators (AKB)

Pazeminoties gaisa temperatūrai, prasības pret automobiļa akumulatora bateriju (AKB) pieaug. Motora iedarbināšanai tiek patērēts lielāks elektroenerģijas apjoms, tajā pašā laikā pašas AKB veiktspēja zemas gaisa temperatūras ietekmē pasliktinās (pie -20 °C aptuveni 50% salīdzinot ar +20 °C). Tādēļ pirms ziemas ieteicams veikt AKB pārbaudi. Tāpat ieteicams pārbaudīt automobiļa ģeneratoru, lai pārliecinātos, ka AKB ikdienā tiek uzlādēta atbilstoši.

Dzesēšanas šķidrums

Neatkarīgi no laika apstākļiem dzesēšanas šķidrumam ir jāatbilst automobiļa izgatavotāja prasībām. Tas attiecināms gan uz dzesēšanas šķidruma sastāvu, gan nomaiņas intervāliem. Tomēr, ja apskata dzesēšanas šķidrumu tikai pēc sasalšanas temperatūras, tad gadījumos, kad automobiļa lietotājs nav pārliecināts par to, kāds šķidrums atrodas dzesēšanas sistēmā, bet kādu apsvērumu dēļ nevēlas to nomainīt, tad būtu nepieciešams vismaz pārbaudīt sasalšanas temperatūru ar tam piemērotu aerometru vai optisko sasalšanas temperatūras noteikšanas ierīci.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu