Kā gada laikā ir mainījies Latvijas automašīnu parks?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Volkswagen

Gada laikā Latvijā ir palielinājies jaunāku automašīnu skaits. Pagājušā gada pirmajā ceturksnī Latvijas autoparka lielāko daļu veidoja 16-20 gadus vecas automašīnas, bet jau šā gada pirmajā ceturksnī tajā dominē 11-15 gadus veci transporta līdzekļi - šādus datus sniedz valstī apmeklētākais transporta sludinājumu portāls latauto.lv. Turklāt atšķirībā no pagājušā gada pirmā ceturkšņa katra otrā automašīna, kura piedalās satiksmē, šobrīd izmanto dīzeļdegvielu, nevis benzīnu.

Saskaņā ar latauto.lv pārdošanas vadītāja Andra Mālnieka sacīto, gada laikā Latvijas satiksmē par 27 procentiem pieaudzis 11-15 gadus vecu automašīnu skaits, un pašlaik šīs automašīnas veido 30 procentus no visām valstī esošajām.

«Pagājušā gada pirmajos trīs mēnešos valstī lielākoties bija novērojami 16-20 gadus veci transporta līdzekļi, taču šā gada pirmajā ceturksnī fiksētas izmaiņas. Tādu automašīnu daudzums samazinājies par 20 procentiem. Turklāt uz ielām parādījušies arī vairāk pašu jaunāko transporta līdzekļu, kuri nav vecāki par pieciem gadiem,» saka A. Mālnieks.

Automašīnu skaits, kuras nav vecākas par vienu gadu, gada laikā ir pieaudzis par 12,3 procentiem – no 11,5 tūkstošiem līdz 12,9 tūkstošiem. Savukārt nedaudz vecāki transporta līdzekļi - līdz piecu gadu vecumam - šā gada pirmajā ceturksnī bija 47,4 tūkstoši. Tas ir par 23,3 procentiem vairāk nekā attiecīgajā periodā pagājušajā gadā.

Latvijā ir palielinājies arī to automašīnu skaits, kuras ir vecākas par 20 gadiem. Valstī to ir par 7,8 procentiem vairāk nekā pagājušā gada pirmajā ceturksnī, un tagad tās veido 21 procentu (148,4 tūkstoši) no visām automašīnām.

Dīzelis apdzinis benzīnu

Latvijā ir samazinājies to automašīnu skaits, kas tiek darbinātas ar benzīnu. Pagājušā gada pirmajos mēnešos tādu automašīnu bija aptuveni 317 tūkstoši, bet šogad to skaits samazinājies par aptuveni 16 tūkstošiem. Tagad tās veido 42,6 procentus no visām valstī esošajām automašīnām. Pašlaik gandrīz puse – 49,7 procenti – Latvijā reģistrēto automašīnu izmanto dīzeļdegvielu. Tiesa, automašīnas, kas tiek darbinātas ar benzīnu vai benzīnu un gāzi, veido 50,1 procentu no visām valstī esošajām automašīnām.

To automašīnu skaits, kas tiek tiek darbinātas ar dīzeli, Latvijā pēdējā gadu desmita laikā ir audzis, taču, tikai šā gada sākumā tās apsteidza automašīnas, kas tiek darbinātas ar benzīnu. Dīzeļautomobiļi ir kļuvuši populārāki arī kaimiņvalstī Igaunijā, kaut arī lielākā daļa Igaunijā reģistrēto automašīnu aizvien izmanto benzīnu. Savukārt Lietuvā jau vairākus gadus pēc kārtas transporta līdzekļi, kas tiek darbināti ar dīzeli, saglabājas populārāki par automašīnām, ko darbina ar benzīnu.

Latvijā pēdējā gada laikā ir palielinājies arī elektroautomobiļu skaits. Pagājušā gada pirmajā ceturksnī tādas automašīnas bija reģistrētas tikai 17, bet šodien to skaits tuvojas diviem simtiem – 197 automašīnas.

Popularitāti saglabā vācu automašīnas

Saskaņā ar latauto.lv datiem, Latvijas automašīnu parkā gan pagājušajā gadā, gan šogad dominē Vācijā ražotas automašīnas. Pašlaik valstī vispopulārākās ir «Volkswagen» (141,5 tūkstoši) markas automašīnas. Pēc tam seko «Audi» (93,6 tūkstoši), «Opel» (55,9 tūkstoši) un «BMW» (46,5 tūkstoši) automašīnas.

«Volkswagen» markas automašīnas ir populārākās arī citās Baltijas valstīs. Pa Igaunijas ceļiem ar «Volkswagen» brauc 94,9 tūkstoši, pa Lietuvas ceļiem – 224,6 tūkstoši.

Apskatot automašīnu modeļus Latvijā, pirmajā gada ceturksnī dominē «Volkswagen Golf» (42,8 tūkstoši), otrajā vietā ierindojas «Volkswagen Passat» modelis (42,1 tūkstotis), trešajā – «Audi 80» (27,7 tūkstoši).

TOP automašīnu markas Latvijas autoparkā

1. «Volkswagen» – 141,5 tūkst.

2. «Audi» – 93,6 tūkst.

3. «Opel» – 55,9 tūkst.

4. «BMW» – 46,5 tūkst.

5. «Volvo» – 40,4 tūkst.

TOP automašīnu modeļi Latvijas autoparkā

1. «Volkswagen Golf» – 42,8 tūkst.

2. «Volkswagen Passat» – 42,1 tūkst.

3. «Audi 80» – 27,7 tūkst.

4. «Audi A6» – 22,6 tūkst.

5. «Audi A4» – 20,9 tūkst.

6. «Opel Astra» – 20,4 tūkst.

7. «BMW 3-Series» – 19,4 tūkst.

8. «BMW 5-Series» – 17,3 tūkst.

9. «Opel Vectra» – 12 tūkst.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu