Fotostāsts: Škoda rūpnīca un muzejs Mlada Boļeslavā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ingars, TVNET

1895.gadā divi čehi, Vāclavs Klements un Vāclavs Laurins Mlada Boļeslavā, apmēram 50 kilometrus ārpus Prāgas, nodibināja kopuzņēmumu.

Sākotnēji to dēvēja par Laurin & Klement un tas nodarbojās tikai ar velosipēdu remontu un Slavia zīmola velosipēdu ražošanu. Jau 1898.gadā Laurin & Klement darbību izvērsa plašāk un sāka nodarboties ar motorizēto velosipēdu izgatavošanu. Tie bija pirmie šāda veida pārvietošanās līdzekļi tā laika Austroungārijas teritorijā.

Vēl nedaudz vēlāk, 1905.gadā, Laurin & Klement pievērsās autobūvei. Tapa pirmie automobiļu Voiturette prototipi, kas jau gadu vēlāk kļuva par sērijveida produkciju. 1907.gadā Laurin & Klement transformējās un ieguva akciju sabiedrības statusu, un tās ražoto auto modeļu skaits bija jau deviņi - sākot ar divu cilindru pasažieru auto un beidzot ar četru cilindru sacīkšu mašīnu, kravas auto un autobusu.

Automobiļu ražošana Mlada Boļeslavā tika pārtraukta Pirmā pasaules kara laikā un atsākās 1919.gadā. Vēl pēc pieciem gadiem pēc valdības pasūtījuma Laurin & Klement pievērsās arī lidmašīnu dzinēju ražošanai, un kļuva skaidrs, ka vieniem pašiem tālāk pastāvēt būs grūti, tādēļ 1925.gadā Laurin & Klement apvienojās ar Emīla Škodas dibināto Škoda Works, kam bija liela pieredze militāra rakstura tehnikas ražošanā. Kopš tā laika uzņēmums turpināja darboties ar jaunu nosaukumu, bet produkti ieguva Škoda vārdu un spārnotas bultas emblēmu, kas Čehijā ražotos auto rotā vēl aizvien.

Lai gūtu priekšstatu par to, kas savulaik tapis Laurin & Klement darbnīcās un kas tiek ražots kopš 1991.gada, kad Škoda kļuva par daļu no Volkswagen grupas, piedāvājam nelielu fotogaleriju, tai skaitā ar attēliem no jaunā ražotņu kompleksa turpat līdzās oriģinālajām darbnīcām un Škoda muzejam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu