LAMB: Autovadītāja apliecība ir drošs dokuments!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vairāk nekā divdesmit gadus Latvijas autovadītājs ar savu apliecību, kuru sarunvalodā bieži saucam par tiesībām, varēja noņemt naudu bankā, saņemt pasta sūtījumu, reģistrēties slimnīcā un veikt citas dzīvē svarīgas darbības.

Aptuveni pirms gada mūsu amatpersonas rūpīgāk ieskatījās likumdošanā un beidzot noskaidroja, ka autovadītāja apliecība nav personu apliecinošs dokuments un kopš tā laika aptuveni miljons Latvijas autovadītāju ir spiesti nēsāt līdz pasi vai mūsu valstī līdz šim ne pārāk populāro eID karti, lai pierādītu savu personību.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) uzsver, ka vadītāja apliecībā nav minēts personas tiesiskais statuss vai, vienkāršāk sakot, pilsonība. Tā ir taisnība, tomēr cik gan bieži, kārtojot ikdienā nepieciešamos jautājumus un uzrādot personu apliecinošu dokumentu, svarīga ir pilsonība? Reti, un tad arī būtu jāizmanto pase vai eID, pārējos gadījumos varētu pietikt ar vadītāja apliecību. Jāuzsver, ka PMLP neiebilst, ka iestādes bez pases un eID pieņem arī citus dokumentus, piemēram, tiesības, ja tas nav pretrunā ar citiem likumdošanas aktiem. Tātad daudz ir atkarīgs no pašiem pakalpojuma sniedzējiem.

Piemēram, Latvijas Pasts, kas iesākumā bija noteicis pilnīgu aizliegumu, pēc klientu protestiem attapās un nu sūtījumus līdz 150 eiro vērtībā var saņemt uzrādot tiesības. Arī bankās veicot kādu nelielu ikdienas operāciju par mazu summu var izsprukt ar tiesībām, tomēr, ja kas lielāks, jārāda pase vai eID. Savukārt ceļu satiksmes direkcijā (CSDD) ir iespējams pārrakstīt automašīnu, izmantojot vadītāja apliecību, tātad veikt iespējams pat vairāku simtu tūkstošu eiro vērtu darījumu. Tātad CSDD ir pilnībā pārliecināta par tiesību drošību un to varētu ņemt vērā arī citas iestādes, kuru darbinieki «mīļā miera labā» sūta klientus uz mājām pēc pases, jo birokrātiski baidās, bet no kā? Nemēģinot mazināt drošības jautājumu nozīmi mūsdienu pasaulē, apgalvojot, ka personas identitātes dokumenti nav svarīgi, jāuzsver, ka autovadītāja apliecība mūsu valstī ir drošs dokuments, to rūpīgi pārbauda, un tas ir regulāri jāatjauno. Jaunās ES parauga tiesības nav mazāk drošas par eID karti.

Šobrīd izveidojas dīvaina situācija - ja darījums bankā ir par nelielu summu bankas darbinieki tic tiesībām, tomēr, ja summa lielāka tad vairs netic. Lēmumu, kurā gadījumā ticēt, bet kurā nē, pieņem konkrētais bankas darbinieks, un labāk jau neriskēt, ja nu dabū brāzienu no vadības, lai tik klients skrien pēc pases. Nav saprotams, kādēļ slimnīcā, lai apliecinātu savu personu, nevarēja saglabāt iespēju uzrādīt vadītāja apliecību, jo tur taču svarīgs ir vārds un personas kods? Iedzīvotājiem ikdienas gaitās ir jāapmeklē valsts iestādes, kādēļ gan, piemēram, Ministru kabinetu nedrīkst apmeklēt uzrādot autovadītāja apliecību, kas ir pietiekami drošs dokuments?

Tātad ir gadījumi, kuros vēl šobrīd varētu izmantot apliecību, bet iespēja ir atkarīga no konkrētā darbinieka labās gribas, tādēļ aicinām visos iespējamajos gadījumos, kuros likums to ļauj, pieņemt autovadītāja apliecības un neapgrūtināt gandrīz pusi Latvijas iedzīvotāju, kuriem ir izdotas tiesības vadīt spēkratu.

Autoklubam LAMB kā sabiedriskai organizācijai ir 20 gadu pieredze satiksmes drošības procesu analīzē. Dalība Starptautiskajā automobiļu federācijā (FIA), kurā ir miljoniem biedru 132 pasaules valstīs, sniedz zināšanas par satiksmes drošības aktualitātēm piecos kontinentos, tādējādi paverot iespēju salīdzinājumiem un labākās prakses meklējumiem Latvijas satiksmes drošībai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu