Mobilais tālrunis pie stūres – arvien biežāks drauds drošībai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Caro/ScanPix

Vairāk nekā puse aptaujāto autovadītāju atzīst, ka mēdz runāt pie stūres pa mobilo tālruni, to turot rokā, liecina SEB bankas un Drošas braukšanas skolas veiktā aptauja. Tikai 28% apjautāto atbildēja, ka, vadot auto, mobilo sakaru ierīci neizmanto un 19% izmanto handsfree sistēmu.

DBS Autoskolas pārstāvis Artūrs Priednieks norāda, ka, runājot pa telefonu, tiek kavēta autovadītāja uzmanība un reakcijas spēja: «Lielākā problēma nav tā, ka viena roka ir aizņemta ar telefonu.

Problēma ir galvā – uzturot sarunu, vadītājs nevar pienācīgi koncentrēties uz ceļu

un braukšanu. Kamēr saruna ir «viegla», tas izdodas, taču, komunikācijai kļūstot spraigākai un nopietnākai, domas gluži nemanāmi pārslēdzas uz apspriežamo tematu.»

Īpaši riskanta šāda uzmanības dalīšana kļūst, tuvojoties jaunajam mācību gadam, kad pilsētās pēc ilgākas prombūtnes atgriežas tūkstošiem bērnu. Savukārt autovadītājs, kurš runā pa tālruni, nespēj uz tām reaģēt pietiekami ātri. «Te ir vietā atgādināt drošas braukšanas pamatnosacījumus – pamanīt varbūtēju problēmu, paredzēt situācijas attīstību un pieņemt pareizu lēmumu, lai nepieļautu negadījumu. Situācijas novērtējums un atbilstoša reakcija prasa laiku, tādēļ būtisks ir braukšanas ātrums— jo lēnāk brauksim, jo mazāku attālumu nobrauksim mirklī, kad jāpieņem lēmums par nākamo darbību, attiecīgi vairāk laika atliek tās veikšanai. Parasti tas nav pārāk sarežģīti – ja vien šajā laikā telefoniski nerisinām darba vai ģimenes problēmas,» atzīmē pētījuma veicēju, SEB līzinga vadītāja Nellija Kočanova.

SEB bankas veiktā aptauja liecina, ka

telefona lietošana pie stūres kļūst arvien izplatītāka

- vēl pirms dažiem gadiem šādā ieradumā atzinās 45% respondentu. Turklāt jaunie dati liecina, ka tā dēvēto brīvo roku jeb handsfree iekārtu izmanto vien katrs piektais (19%). – te jāuzsver, ka telefona lietošana bez handsfree iekārtas auto vadīšanas laikā ir administratīvi sodāms pārkāpums.

* SEB bankas, Valsts policijas un DBS aptauja par drošību uz ceļa veikta interneta vidē. Atbildes snieguši 1842 respondenti vecumā no 20 līdz 65 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu