Lietots auto aizņemoties. Kā ērtāk?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ikdienā privāto finanšu pārvaldīšana nozīmē žonglēt starp vēlmēm un iespējām, un sakrāt pilnu summu auto iegādei var būt neizpildāms uzdevums. Naudu, protams, var aizņemties, bet kā to darīt un cik tas maksā? LATAUTO.lv atgādina lietota auto finansēšanas iespējas.

Palūkosimies uz lietota braucamā iegādi, izmantojot konkrētu piemēru. Pieņemsim, ka esat izvēlējušies 2012. gadā izgatavotu Opel Insignia ar dīzeļdzinēju un nobraukumu ap 80 000 km. Šāds auto maksā apmēram 14 000 eiro.

Līzings

Kaut tā nav vienīgā iespēja, lietota auto gadījumā tipiska izvēle ir finanšu līzings jeb nomas pirkums: tā beigās auto nonāk pircēja īpašumā.

Parasti līzinga kompānijas piedāvā finansējumu uz periodu no 6 mēnešiem līdz 5 gadiem (60 mēnešiem).

Viens no būtiskiem aizdevēja nosacījumiem ir auto vecums – līzinga perioda beigās tas nedrīkst pārsniegt 10 gadu.

Kompāniju noteikumi var atšķirties, taču prasība par pirmo iemaksu ir 10–20%, bet auto vērtība ne mazāka par 5000 eiro, dažos gadījumos 3000 eiro.

Komisija par dokumentu noformēšanu ir ap 1–1,5% vai aizdevēja noteikta minimālā summa (€ 120–150), un, pirms darījumu noformē, nepieciešama novērtēšana (€ 40).

Pircējam ir jārēķinās, ka līzingā ņemtam auto jāpērk OCTA un KASKO apdrošināšana.

Finanšu līzinga gadījumā mašīnas pārdevējs var būt gan juridiska, gan privāta persona.

Bet atgriezīsimies pie lietotā Opel Insignia! Ņemot līzingu uz 5 gadiem un iemaksājot 20% jeb 2800 eiro, ikmēneša maksājums būs mazliet virs € 200. Tādējādi līzinga kompānijas pakalpojumi kopā izmaksās ap € 1200, kam jāpieskaita noformēšana un apdrošināšana.

Opel Insignia KASKO apdrošināšana pirmajā gadā maksātu € 250-450, tiesa, maksājumu var sadalīt pa mēnešiem. OCTA uz gadu – € 50-120. Tātad reālais ikmēneša maksājums būtu ap 250 eiro.

Protams, šie ir provizoriski aprēķini, un, izvēloties savu auto, jākonsultējas ar konkrētu kompāniju un jāņem vērā, ka aizdevuma likmi var ietekmēt dažādi faktori – ienākumu līmenis, kredītvēsture, citas esošās saistības, vecums u.c.

Lietotu auto var iegādāties, arī izmantojot operatīvo līzingu – faktiski nomu, un pašlaik tas ir relatīvi populārs pakalpojums. Noteikumi ir līdzīgi kā finanšu līzinga gadījumā, taču jāņem vērā šim pakalpojumam tipiskas papildu prasības, piemēram, maksimālais nobraukums līzinga perioda beigās.

Patēriņa kredīts

Cilvēki ir dažādi, un citi neatkarību vērtē augstāk par izdevīgumu. Ja tā, var apsvērt patēriņa kredītu auto iegādei.

Populārās bankās maksimālais kredīta apjoms ir 12 000–13 000 eiro. Aizdevuma termiņš ir no 6 mēnešiem līdz 5 gadiem (60 mēnešiem).

Ieguvumi ir šādi: nav nepieciešams pirmā iemaksa, KASKO iegāde nav obligāta, neprasa vērtējumu, komisijas maksa ir 100 eiro un auto reģistrēts uz īpašnieka vārda.

Patēriņa kredīta trūkums ir salīdzinoši augstāks finansēšanas izmaksas. Piemēram, vienā no lielajām Latvijas bankām procentu likme ir 8–17%.

Ar 12% likmi, aizņemoties 12 000 eiro, ikmēneša tēriņi 60 mēnešu periodā būs € 260 vai vairāk.

Arī šajā gadījumā auto nepieciešama OCTA, un, ja vien auto nestāv apsargātā stāvvietā un pārsvarā netiek braukts, diez vai ir vērts riskēt, atsakoties no KASKO.

Citas aizdevuma formas

Nebanku aizdevēju pakalpojumi ir paaugstināta jutīguma tēma, taču tie eksistē, un kādam no lietotu auto pircējiem var būt risinājums.

Periods, uz kādu var nokārtot līzingu, ir līdz 72 mēnešiem jeb sešiem gadiem, bet maksimālā summa – līdz 15 000 eiro. Arī nebanku finansētājs pieprasa pirmo iemaksu.

Šis pakalpojums gan diez vai uzskatāms par piemērotu, ja grasāties iegādāties relatīvi jaunu auto. Piemēram, par hipotētisko Opel Insignia tādā pašā periodā var nākties maksāt vairāk nekā 300 eiro mēnesī, neskaitot apdrošināšanu.

Brīvprātīgi obligātā rezerve

Vieglāk pateikt nekā izdarīt, bet, pērkot lietotu auto, ļoti ieteicams neliels rezerves fonds plānotiem vai neplānotiem izdevumiem. Nevar izslēgt, ka auto būs nepieciešams sīks remonts, varbūt tam vajadzīgs otrs riepu komplekts vai ir «pabeidzies» akumulators. Ja auto ņemts līzingā, nevar izslēgt īslaicīgas grūtības veikt maksājumus. Atlieciet 5–10% no pirkuma summas un braukšanu varēsiet baudīt bez raizēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu