Aptauja: Puse autovadītāju plāno izmantot iepriekšējās sezonas ziemas riepas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Aptaujājot Latvijas autovadītājus, noskaidrots, ka 52% autovadītāju ziemas sezonā plāno izmantot tās pašas lietotās ziemas riepas, ko gadu iepriekš. Tajā pašā laikā vien katrs trešais autovadītājs savas automašīnas ziemas riepas uzskata par pilnīgi drošām, liecina pētījums*. VAS «Ceļu satiksmes drošības direkcija» (CSDD) dati liecina, ka pērnās ziemas sezonā tehniskās apskates laikā riepu bojājumi atklāti aptuveni 14 000 transportlīdzekļu jeb nepilniem 7% automobiļu.

Kopumā ar iepriekšējās sezonas riepām šoziem brauks divas trešdaļas autovadītāju – Citadeles aptaujas dati atklāj, ka 52% autovadītāju šogad lietos pagājušās sezonas ziemas riepas, bet gandrīz piektdaļa turpinās pārvietoties ar esošajām vissezonu riepām. Pavisam neliela respondentu daļa uzskata, ka ziemā braukt ir bīstami,

tāpēc šajā gadalaikā izvēlas nelietot savu automašīnu vispār – tādi ir 2% autovadītāju.



Aptaujas dati liecina, ka tikai 28% vadītāju ir pilnīgi pārliecināti par savas automašīnas ziemas riepu drošumu, kamēr divas trešdaļas tās uzskata par drīzāk drošām. Vien 3% autovadītāju ir nobažījušies par savu ziemas sezonai paredzēto riepu kvalitāti, vērtējot tās kā nedrošas. Tikmēr CSDD dati liecina, ka šim skaitlim vajadzētu būt lielākam.

Kā norāda CSDD, pagājušajā ziemas sezonā (no 2014. gada 1. decembra līdz 2015. gada 1. martam) veiktas gandrīz 206 000 tehnisko apskašu. To laikā konstatēts, ka gandrīz 14 000 transportlīdzekļu jeb nepilniem 7% bija nepietiekams riepu protektora dziļums vai nopietni riepu bojājumi, kas apdraud satiksmes drošību, nenodrošina atbilstošu saķeri ar ceļu un faktiski nereti liedz automobiļiem piedalīties ceļu satiksmē.

CSDD atgādina, ka drošas braukšanas pamatā, īpaši ziemā, ir laika un ceļa apstākļiem atbilstošs ātrums, tehniskā kārtībā esošs auto, kā arī riepas. Riepām jāpievērš īpaša uzmanība, jo tās vienīgās nodrošina auto saķeri ar ceļu. Ziemā būtiski pagarinās bremzēšanas ceļš – piemēram, braucot ar ātrumu 50 km/h, uz sausa seguma un uz slidena ceļa tas atšķiras pat trīs reizes! Būtisks ir riepu protektora dziļums (vieglajiem auto ziemas riepām minimālais dziļums ir 4 mm), bet arī riepu vecums.

Ieteicams neizmantot riepas, kas vecākas par pieciem, sešiem gadiem,

jo braucot nodilst gan protektors, gan laika gaitā gumija zaudē nepieciešamās īpašības. Uz vienas auto ass jābūt vienādām riepām; jāņem vērā arī tas, ka vienam auto vienlaikus nedrīkst būt radžotas un neradžotas riepas.

* Iedzīvotāju aptauju sadarbībā ar banku «Citadele» veica «www.snapshots.lv» oktobra beigās, aptaujājot 1005 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu