Rīgas Motormuzejā būs apskatāmi vairāki iepriekš neredzēti eksponāti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rekonstruētajā Rīgas Motormuzejā, kurš durvis apmeklētājiem vērs 2.jūlijā, būs apskatāmi vairāki jauni un arī restaurēti spēkrati, pastāstīja muzeja direktors Aivars Aksenoks.

Šodien Doma laukumā notika pasākums, kurā sāka laika atskaiti līdz restaurētā motormuzeja atklāšanai. Pasākuma laikā galvenā uzmanība tika veltīta pasaulē vecākās automašīnas «Benz Patent Motorwagen» replikai, ar kuras iedarbināšanu bija plānots sākt laika atskaiti. Tomēr mašīnu piemeklēja tehniskas ķibeles, to ilgu laiku neizdevās iedarbināt ne muzeja speciālistiem, ne arī klātesošajiem skatītājiem, kuri devās palīgā.

Kā paskaidroja Aksenoks, problēmas jānoveļ uz aizdedzes sistēmu.

«Šī mašīna darbojas pilnīgi citādi nekā mūsdienās ierastie spēkrati, līdz ar to muzeja darbiniekiem trūkst pieredzes un zināšanu, kā ar auto repliku īsti darboties.»

Aptuveni 40 000 mārciņu vērtā pasaulē pirmās patentētās automašīnas replika būs apskatāma muzejā pēc tā atvēršanas.

Aksenoks atklāja arī to, ka

muzejā pēc rekonstrukcijas būs apskatāmi aptuveni desmit jauni vai restaurēti eksponāti.

«Muzejā tiks izvietotas jaunas ekspozīcijas, tajās tiks izmantotas mūsdienīgas, interaktīvas tehnoloģijas, kas apmeklētājiem palīdzēs iepazīt autobūves vēsturi aizraujošā veidā. Piemēram, būs apskatāms, kā automašīnas iekšdedzes dzinējs darbojas no iekšpuses, tomēr negribu atklāt visas detaļas, lai saglabātu intrigu līdz atklāšanai. Tiks izmantoti dažādi skārienjutīgie ekrāni, projektori un cita mūsdienu tehnika, lai apmeklētājiem muzeja apskate būtu interesanta un viņi varētu smelties jaunas zināšanas,» stāstīja muzeja direktors.

Motormuzeja ekspozīcija būs izvietota trīs stāvos, vairāk nekā 4000 kvadrātmetru platībā, tajā būs aplūkojama Baltijā lielākā seno spēkratu kolekcija ar vairāk nekā 100 unikāliem automobiļiem un motocikliem. Vienlaikus muzejs kļūs par izglītojošu izklaides centru, kurā apmeklētāji gūs informāciju vizuāli interesantā un baudāmā veidā.

Kā ziņots, patlaban ir pabeigta un nodota ekspluatācijā CSDD ēkas Mežciemā, Eizenšteina ielā 6, pirmā kārta un darbu sācis klientu konsultāciju centrs. Ēka Mežciemā esot veidota kā vienots komplekss, kuru plānots atvērt vasaras sākumā, kad apmeklētājiem būs pieejams arī Rīgas Motormuzejs - Baltijā lielākā seno spēkratu ekspozīcija, kā arī ar vēsturiskajiem spēkratiem saistīti pakalpojumi.

Kopumā klientu centra būve un Motormuzeja rekonstrukcija izmaksās aptuveni desmit miljonus eiro. Gan Motormuzeja rekonstrukcija, gan centra būve ir kopīgs projekts, un tam tika rīkota vienota iepirkuma procedūra. Tā kā CSDD ir valsts kapitālsabiedrība, tai pašai jānodrošina līdzekļi būvniecībai, vienlaikus nodrošinot sabalansētu iestādes budžetu. Projektam piesaistīti arī kredītlīdzekļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu