Ja dzersi bezjēgā, atdusēsies kapiņos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai neatkārtotos «asiņainie Jāņi» (tādu apzīmējumu ieguvuši 2000.gada saulgrieži, kad bojā gāja 26 cilvēki), ir vērts vēlreiz atcerēties un ņemt vērā, ka pie stūres sēsties reibumā vienkārši nevar, un arī nākamajā dienā pēc svinībām autovadītājam krietni vien jāpadomā, vai viņš ir gatavs drošai braukšanai.

Jau ziņojām, ka pirms un pēc Jāņiem, kā arī svētku laikā (no 22. līdz 27. jūnijam) Valsts policija rīkos reidus dzērājšoferu tvarstīšanai.

Protams, bez tā, vai vadītājs pie stūres nav sēdies reibumā,

uzmanība tiks pievērsta arī citiem satiksmes un braucēju drošību ietekmējošiem faktoriem,

piemēram, atļautā braukšanas ātruma ievērošanai, kā arī tam, vai vadītājs un pasažieri lieto drošības jostas.

Svarīgi atcerēties, ka Ceļu policija strādā, ne jau lai ieriebtu autovadītājiem, bet gan lai uz ceļa būtu kārtība un mazāk apzinīgie, pārgalvīgie satiksmes dalībnieki neradītu draudus pārējai transportlīdzekļu vadītāju un gājēju kopienai. Starp citu, atbilstoši CSDD statistikai, šā gada pirmajos piecos mēnešos uz valsts ceļiem gājuši bojā 55 cilvēki, un tas ir tieši tikpat daudz, cik atbilstošā periodā 2015.gadā.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Jāatceras, ka nākamajā rītā pēc svinībām, ja iepriekš lietoti alkoholiskie dzērieni, nevajadzētu uzreiz sēsties pie stūres. Labāk piedalīties svinību vietas sakārtošanā, uzcept kādu desiņu vai iesaistīties kādās citās aktivitātēs, jo eksperimentos pierādīts, ka katra organisma spējas pārstrādāt patērēto alkoholu atšķiras. Viena cilvēka organisms ar šo indi tiek galā tīri labi, bet citam nepieciešams daudz vairāk laika, lai atgūtu sākotnējo pirmsballītes formu.

Ja ir šaubas par šo apgalvojumu atbilstību patiesībai, iesakām noskatīties pasenu, taču joprojām aktuālu TV raidījuma «Zebra» sižetu, kurā atainots eksperiments ar alkohola patērēšanu, cilvēka reakcijas un autobraukšanas mērījumiem un to vērtēšanu.

Jāpiebilst, ka eksperimenta gaitā gūtas arī vairākas interesantas atziņas.

Piemēram, vai zināji, ka cilvēks nākamajā dienā pēc ballītes, arī tad, ja alkohola koncentrācija izelpotajā gaisā ir 0 promiles, pie stūres ir krietni vien vienaldzīgāks un nevērīgāks nekā ikdienā?
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu