Kā darbojas attīrošās degvielas piedevas?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pārdošanā pieejams desmitiem piedevu degvielas sistēmu tīrīšanai un uzturēšanai. Ar ko tās atšķiras un uz ko īsti iedarbojas?

Pat tie autovadītāji, kas nesmādē autoķīmiju, par degvielas piedevām pārsvarā atceras iestājoties salam vai automašīnas aizmugurē novērojot dūmu asti. Taču degvielas piedevas nebūt neaprobežojas ar salizturības paaugstināšanu vai dūmošanas novēršanu. Ikviena pazīstama autoķīmijas ražotāja klāstā noteikti ir speciālas piedevas degvielas sistēmas attīrīšanai un profilaksei. Piedevu nosaukumi ņirb specifiskos vārdos «Injector», «Treatment» un ««Stabilizer», tāpēc reizēm pat pārdevējiem grūti orientēties plašajā piedāvājumā.

Četri tīrītāju tipi

Kā izrādās, degvielas piedevu nosaukumi nav gluži marketings vien, jo tiem jāraksturo piedevas satura iedarbības virziens. Caurmērā tiek izdalīti četri attīrošo piedevu tipi – degvielas sastāva uzlabotāji (gas treatments), degvielas sprauslu tīrītāji (fuel injector cleaners), barošanas sistēmu tīrītāji (fuel system cleaners) un kompleksie jeb daudzpusīgās iedarbības tīrītāji (multi – system additives). Nosaukumi var mainīties atkarībā no ražotāja izdomas, taču pamatprincips paliek. «Gas treatments» parasti ir vislētākās piedevas, un, attiecīgi no tām ir arī vismazākais efekts. Degvielas sprauslu tīrītāju sastāvs jau ir augstvērtīgāks, un šīs pudeles saturs patiešām spēj noņemt degšanas produktu atliekas no sprauslām. Degvielas sistēmu tīrītāji parasti satur vēl spēcīgākus virsmas reaģentus, savukārt multi – system additives bieži vien ir klasisks piemērs tam, ka «tas, kas der visam, neder nekam.» Īsāk sakot, augstākā cenas un snieguma attiecība ir degvielas sprauslu tīrītājiem, kuriem arīdzan raksturīga ātra un efektīva iedarbība. Kāpēc tā, uzzināsit nākamajā rindkopā.

No kā gatavota piedeva?

Degvielas piedevu pielietojumu un efektivitāti nosaka ķīmiskais saturs un pareizs pielietojums. Vairuma attīrošo degvielas piedevu pamatā ir viens no trim savienojumiem –polizobutēnu (PIB), polizobutilēna amīds (PIBA) vai poliēteramīns (PEA). Lielākoties tie darbojas kā šķīdinātāji, pretējā gadījumā piedevai, kas iejaukta degvielā, nav nekādu izredžu atmiekšķēt nosēdumus, aplikumus, uzdegumus un visu citu, kas palicis degvielas sistēmā, uz sprauslām, vārstiem vai degkamerās. Nav nekādas nepieciešamības paturēt prātā šos savienojumus (tāpat kā zināt, ka LSD jeb «skābe» patiesībā ir lizergīnskābes dietilamīds), taču fakts ir tāds, ka lētākais PIB pārsvarā atrodams pudelēs ar uzrakstu «Gas Treatment», savukārt «Fuel Injector Cleaner», visticamāk, ražots uz PIBA bāzes, bet PEA satur tikai pašas spēcīgākās piedevas ar visaugstāko šķīdināšanas pakāpi. Tas nozīmē ne tikai to, ka PEA piedevas būs dārgākas, bet arī mazāku piedevas daudzumu, kas jāpievieno degvielai. Ja PIB tipa piedevu nāksies pieliet katrā pilnas bākas uzpildes reizē, tad PEA tipa preparāts savu darbiņu paveiks jau pirmajā reizē. Degvielas piedevu efektivitāte atkarīga arī no iesmidzināšanas sistēmas un sprauslu tipa. Tā piemēram, uz GDI un citu tiešās iesmidzināšanas benzīna dzinēju sprauslām veidojas ļoti noturīgs uzdegums, tāpēc ka tās atrodas tieši degkamerās. Tādējādi šāda tipa dzinējiem der tikai «jaudīgākās» un dārgākās PEA tipa tīrošās degvielas piedevas.

Kā atrast vajadzīgo piedevu?

Zinot, ka retais autobraucējs iedziļināsies degvielas piedevu saturā, autoķīmijas ražotāji cenšas iedalīt savu produkciju grupās pēc pielietojuma. Tā piemēram, STP ieviesis trīs degvielas piedevu grupas. Pirmā ir profilaktiska un paredzēta nosēdumu veidošanās aizkavēšanai – STP Gas Treatment, STP Fuel Injector Treatment & Upper Cylinder Lubricant, kā arī Water Remover. Otrā piedevu grupa noņem nosēdumus no sprauslām un vārstiem – STP Ethanol Fuel System Treatment with Fuel Stabilizers, STP Octane Booster, STP Super Concentrated Fuel Injector Cleaner. Trešā piedevu grupa paredzēta īpaši spēcīgai iedarbībai, jo paredzēta vienreizējai pievienošanai visas barošanas sistēmas attīrīšanai – STP Complete Fuel System Cleaner, STP Ultra 5 in 1 Fuel System Cleaner.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu