Kā auto izvēles džungļos atrast īsto?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Alpina

Latvijā auto pircēji kļūst pragmatiskāki, tādēļ katra automašīnas funkcija tiek rūpīgi izvērtēta. Taču, kā saprast, vai «īstajai» jābūt ar ierasto dīzeļa vai benzīna sirdi, varbūt gluži pretēji - jāizvēlas hibrīdauto? Turklāt sen ir skaidrs, ka nevar padoties vien kārdinošam siluetam, ir vērts notestēt arī tehnoloģiju viedumu!

«Meklējot savu īsto auto, ir nepieciešams rūpīgi analizēt savus paradumus un vajadzības, neaizmirstot vismaz nedaudz apmierināt arī savas iegribas. Tas reizēm var būt ilgs process,» savā pieredzē dalās BMW tirdzniecības vadītāja Kristīne Nesaule.

Braukšanas priekam nav nolietojuma

Pirmais jautājums, uz kuru jāatbild - pirkt jaunu vai lietotu auto? Fakts, cik daudz līdzekļu var atvēlēt auto iegādei, ir būtisks. Ja budžetu var mazliet «pastiept», tad jaunas automašīnas gadījumā saņemsiet arī vismaz divu gadu garantiju (pārsvarā tie ir 3 gadi, bet ir ražotāji, kas piedāvā arī 5 un 7 gadu garantiju), kā arī iespēju pasūtīt automašīnu, kas precīzi atbilst vēlmēm un vajadzībām.

Taču arī mazlietotām automašīnām papildu zemākai cenai ir savas priekšrocības. Licencētie auto dīleri, tostarp «Inchcape Motors Latvia», kas piedāvā šādas automašīnas, ierasti spēkratus pārbauda un notestē, tādēļ pircējs var būt drošs, ka auto ir darba kārībā. Bieži vien arī šīm automašīnām tiek piemērota garantija.

Kas dzelzs rumakam vēderā?

Ja agrāk bija jāizlemj starp benzīna vai dīzeļa dzinēju, tad tagad ir vērts izsvērt arī hibrīda vai elektriskā auto priekšrocības. «Protams, auto hibrīda vai elektro motoru ir dārgāki nekā tradicionālā tipa spēkrati, tomēr ir ilgtermiņa ieguvumi. Piemēram, mazāki nodokļi un citi ieguvumi, augstāka otrreizējas pārdošanas cena, motors uzlādējās arī katru reizi, kad tiek bremzēts, galu galā – saudzīgāka attieksme pret vidi,» skaidroja Nesaule.

Aspekti, kas jāņem vērā, izvēloties auto ar noteikta tipa dzinēju, ir braucienu biežums, attālums un veids. Piemēram, ja gadā plānojat nobraukt aptuveni 20 000 km vai mazāk, tad labāka izvēle būs benzīna dzinējs. Dīzeļdzinēja automašīnas ir nedaudz dārgākas, tāpēc nobraukumam ir jābūt lielākam, lai atgūtu ietaupīto starpību, kas rodas, pērkot dīzeļauto.

Ja galvenokārt auto nepieciešams īsiem pārbraucieniem, tad, visticamāk, jāizvēlas auto ar benzīna dzinēju vai hibrīdauto. Dīzeļdzinējiem nepieciešams regulārs ātrums, lai sadedzinātu sodrējus, kas sakrājas dīzeļdegvielas cieto daļiņu filtrā.

Ja dīzeļa dzinējam nav iespējas ik pa laikam «izskrieties» garākos braucienos, tad filtrs var aizsērēt un tā remonts radīs lielus papildus izdevumus.

Figūrai ir nozīme

Dzīvesveidam un auto izmantošanas mērķiem ir būtiska nozīme. Izplatītākais virsbūves tips ir sedans un tas ir labi piemērots kā ikdienas auto. Kā viens no tā trūkumiem ir neracionāla auto garuma izmantošana nepaplašinātā bagāžnieka dēļ. Tāpēc, ja bieži jāpārvadā lielu bagāža, piemērotāks būtu universālis ar lielāku bagāžnieka nodalījumu un atveramām durvīm auto aizmugurē.

Arī minivens tiek klasificēts kā universālis, taču tam ir vēl lielāka ietilpība un reizēm pat trīs sēdekļu rindas. Tie var būt lieliski piemēroti lielām ģimenēm, jo tajā var ērti pārvadāt pat septiņus cilvēkus, kā arī viņu bagāžu.

Hečbeks, savukārt, tiek uzskatīts par universāļa un minivenda vidusceļu. Tam ir īsāka bagāžas daļa nekā universālim un tas ir zemāks par minivenu. Arī hečbekā var nolaist aizmugurējos sēdekļus, tāpat kā universālī, paplašinot bagāžas nodalījumu.

«Mēdz teikt, jo lielāks apvidus auto, jo tālāk jāiet pēc traktora. Tomēr aktīva dzīvesveida piekritējiem būtu jāraugās šāda auto virzienā. Piemēram, BMW X3 ir ietilpīgs un komfortabls, lai visa ģimene ērti varētu doties baudīt atpūtu laukos vai aizraujošā ekspedīcijā,» stāsta Nesaule.

Braucējiem, kuriem tīk sportiskākas līnijas un nav jādomā par lielas bagāžas vai vairāku cilvēku pārvadāšanu, piemērota būs kupeja vai kabriolets. Šajos spēkratos visbiežāk ērti jutīsies tikai divi cilvēki. Kupejas ir līdzīgas sedaniem, taču ar mazāku ietilpību, tās savu sportisko iezīmju dēļ bieži tiek uzskatītas par prestižākām automašīnām nekā sedani.

Septiņas reizes nomēri, pirms pērc

Pat tad, ja sākotnēji šķiet, ka no jauniegādātā auto nekad nešķirsieties, pievērsiet uzmanību arī otrreizējam auto tirgum un apdomājiet, kādas būs jūsu iespējas, ja tomēr vēlēsieties spēkratu pārdot. Ņemiet vērā, ka reizēm auto tirgū benzīna dzinēja automašīnas tiek vērtētas zemāk nekā līdzīgas ar dīzeļdzinēju, jo auto pircējiem būtisks ir degvielas patēriņš. Vidēji cenas krīt vienlīdz vienādā «ātrumā» visām automašīnām, izņemot ekskluzīvākus braucamos, kuriem ir īpaši pasūtītas detaļas vai komplektācija.

Atcerieties ikmēneša izmaksās ierēķināt ne vien degvielu un līzinga maksājumus, bet arī auto apdrošināšanu un apkopi.

Abus var noskaidrot pie attiecīgajiem speciālistiem. OCTA apdrošināšana ir obligāta, un tās aprēķināšanas galvenie kritēriji ir ceļu satiksmes negadījumu skaits, pirms tam pirktās apdrošināšanas ilgums, transportlīdzekļa veids, vecums, reģistrācijas vieta, masa, izmantošanas mērķis un citi risku ietekmējošie faktori.

Brīdī, kad ir zināma nepieciešamās automašīnas specifikācija un palikuši divi vai trīs automašīnu modeļi, ir laiks doties testa braucienos. Ja automašīna ir domāta visai ģimenei, ņemiet līdzi savu partneri un arī bērnus, lai redzētu, kā viņiem patīk automašīna, vai viņi jūtas tajā ērti. Izmēģiniet arī sev interesējošās tehnoloģijas. Savukārt pašā testa brauciena maršrutā iekļaujiet gan pilsētu, gan šoseju, gan kādu līkumotāku ceļu, lai saprastu, kā automašīna ir vadāma dažādās situācijās.

Materiāls tapis sadarbībā ar Inchcape Motors Latvia

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu