Cūkmens: atkritumi uz ceļa motobraucējiem var būt liktenīgi (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Autovadītāji izmet atkritumus, bet motobraucēji pēc tam brauc, krīt un gūst traumas, otrdien pasākumā "Atkritumi uz ceļa = nāve motobraucējiem" atgādināja VAS "Latvijas Valsts meži" galvenais tīrības cīnītājs Cūkmens.

Pasākuma teritorijā - uz Liepājas šosejas pirmajā automašīnu apstāšanās vietā aiz Babītes ceļu pārvada - Cūkmens ieradās motobraucēju kolonnas pavadībā, stalti stāvot uz metāliski spīdīga tricikla.

Par tīrību uz Latvijas valsts autoceļiem iestājas motociklisti no visiem Latvijas motoklubiem, jo tieši viņi ir tie, kam uz ceļa izsviestie atkritumi nodara vislielāko kaitējumu - viens no biežākajiem ceļu satiksmes negadījumu iemesliem ir šķēršļi, tostarp atkritumi, kas atrodas uz ceļa. Šogad uz Latvijas autoceļiem bojā gājuši 12 motobraucēji, bet ievainojumus guvuši vairāk nekā 200.

Latvijas Moto klubu asociācijas prezidents Aivars Freimanis jeb Frīdis, raksturojot situāciju ceļmalās un runājot par atkritumu savākšanu, ikvienam uzdeva retorisku jautājumu: "Kāpēc [atkritumi ir] jālasa, ja var nemest?"

Cūkmens uzsvēra, ka par negadījumu iemesliem kļūst ne tikai ceļmalās izliktie miskastes maisi vai atstātās automašīnu riepas, bet arī tādi priekšmeti kā PET pudeles, polietilēna maisiņi un pat organiskie atkritumi - banānu mizas un ābolu serdes, kas var trāpīt motobraucējam.

Foto: Publicitātes foto

To, kādas sekas var būt motobraucēju saskarei ar ceļmalās atstātiem vai no braucoša transportlīdzekļa lidojošiem priekšmetiem, demonstrēja motosporta vecmeistars un kaskadieris Jānis Gaveika un viens no labākajiem kaskadieriem Latvijā Armands Jankovskis.

"Motobraucējiem jāuzmanās arī no smiltīm, akmeņiem, beigtiem dzīvniekiem un kravas mašīnām, kas ved granti," par citiem apdraudējumiem motociklistu drošībai stāstīja motobraucēju kluba "Rēgi" pārstāvji.

Ceļu par autobraucēju otrajām mājām nodēvēja Ceļu satiksmes drošības direkcijas direktora vietnieks Ģirts Rorbaks. Viņš aicināja autobraucējus domāt par tīrību ne tikai savās mājās, bet arī uz ceļa.

"Vieni no piemēslotākajiem ir Pierīgas ceļi," ceļmalu tīrību Latvijā raksturoja Frīdis, un viņa teikto apstiprināja VAS "Latvijas Valsts ceļi" valdes priekšsēdētājs Ivars Pāže. Viņš uzsvēra, ka atkritumu daudzums Pierīgas ceļmalās ir nesakārtotās infrastruktūras sekas.

Cūkmens norādīja, ka pašvaldībām jāpanāk, lai iedzīvotāji slēgtu līgumus ar komunālo pakalpojumu nodrošinātājiem, jo šādu līgumu neesamība bieži vien ir iemesls, kādēļ cilvēki atkritumus atstāj ceļmalās, mežā vai ceļa malās esošo atpūtas vietu izgāztuvēs.

Cūkmena sekretāre Ginta Bormane piebilda, ka kampaņas mērķis ir palīdzēt izstrādāt atkritumu apsaimniekošanas likumu, lai novērstu atkritumu izmešanu tiem neparedzētās vietās.

Pēc pasākuma sakopt ceļmalas tūlīt pat devās atbraukušie motociklisti, un aģentūra LETA novēroja, ka viņiem izsniegtie baltie atkritumu maisi pildās visai strauji.

Kopš kampaņas "Nemēslo ceļmalā!" sākuma 12.jūlijā ceļmalas un automašīnu apstāšanās vietas ir mazāk piemēslotas, stāstīja Bormane.

Kampaņa "Nemēslo ceļmalā!" ilgs līdz novembrim.

Jau ziņots, ka Cūkmens aicina visu pilsētu iedzīvotājus aktīvi sūtīt piemēslošanas gadījumu foto un video pierādījumus uz e-pastu "cukmens@cukmens.lv".

Par pierādījumiem tiek uzskatītas fotogrāfijas un videomateriāli, kuros redzamas automašīnu numura zīmes, piemēslotāju sejas, kā arī uz sadzīves atkritumos atrastajām vēstulēm norādītās adreses.

"Sods par mēslošanu ceļmalās privātpersonām ir no 50 līdz 500 latiem, bet juridiskām personām - līdz pat 2000 latu," atgādināja Cūkmens.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu