Ķegumā vilciens saduras ar baļķvedēju; bloķēta satiksme

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šorīt ap plkst.6.15 Ķegumā uz dzelzceļa pārbrauktuves sadūries elektrovilciens ar baļķvedēju. Uz laiku apturēta vilcienu satiksme abos virzienos. Sadursmē bojā gājušo nav, tāpat neesot arī smagi cietušo. Avārijas vietā satiksme būs slēgta vismaz līdz plkst.12.00

Precizēta informācija ar A/s "Pasažieru vilciens" pārstāvja Andreja Filipova teikto

Dzelzceļa līnijā Rīga - Lielvārde ir ievērojami apgrūtināta dzelzceļa satiksme, un tādēļ iedzīvotāji aicināti izmantot citus transporta veidus. VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) informē, ka būs pamatīgi vilcienu kavējumi abos virzienos.

A/s „Pasažieru vilciens” sabiedrisko attiecību speciālists Egons Ālers pastāstīja, ka pašlaik vilcienu satiksme tiek organizēta maršrutā Rīga - Ogre - Rīga, savukārt no Latgales puses vilcieni kursēs līdz Lielvārdei. Tāpat minētajos maršrutos tiekot organizēti autobusi.

Kāds notikuma aculiecinieks interneta portālu TVNET informēja, ka vietējie iedzīvotāji, lai šķērsotu pārbrauktuvi, kāpj caur pašu elektrovilcienu. Arī viņiem radies iespaids, ka cietušo šajā sadursmē nav, jo ar minēto vilcienu brauc ļoti maz cilvēku.

Uz notikuma vietu jau nosūtīts palīdzības vilciens

"Latvijas dzelzceļš" informēja, ka uz notikuma vietu aizsūtīts palīdzības vilciens. Ar tā palīdzību sliežu ceļi tiks atbrīvoti no bojātajiem transporta līdzekļiem, tomēr gaidāms, ka posms būs slēgts satiksmei vismaz līdz plkst. 12. Kustība tiek organizēta pēc saraksta elektrovilcieniem no Rīgas līdz Ogrei. No Latgales puses pasažieri var nokļūt līdz Lielvārdes stacijai, kur viņus gaidīs autobusi, lai nogādātu Ogres stacijā, no kurienes varēs turpināt ceļu uz Rīgu.

Rīta vilcieni Latgales virzienā no Rīgas šobrīd nekursē.

Starptautiskie vilcieni no Maskavas un Sanktpēterburgas Rīgas Centrālajā stacijā pienāks ar 30 min kavēšanos, jo tiks sūtīti caur Jelgavu.

A/s "Pasažieru vilciens" pārstāvis Andrejs Filipovs TVNET pastāstīja, ka pēc pašreizējās informācijas, baļķvedēja šoferis pamanījis vilcienu, kas tuvojas no Ķeguma puses, bet neievēroja pretējā virzienā kursējošo vilcienu.

Sadursmes brīdi vilciens braucis ar 90 km/h lielu ātrumu. Redzamība bijusi slikta, jo vilciena gaismas izgaismo 200 metrus. Pagaidām nevar apgalvot, ka kravas mašīnas vadītājs nav rīkojies saskaņā ar satiksmes noteikumiem - vadītājam bija jādodas pretim vilcienam un jādod vizuāli brīdinājuma signāli par avāriju. Vai autovadītājs rīkojās atbilstoši noteikumiem - to noteiks izmeklēšana.

Savukārt SIA "Stiga AR" valdes locekle Anna Ramoliņa TVNET skaidroja, ka "Stiga AR" transportlīdzekļa vadītājs, pirms elektrovilciena sadursmes ar transportlīdzekli, jau bija apturējis vienu vilciena sastāvu, kas tuvojās pārbrauktuvei no Ķeguma puses, un lūdzis tā vadītāju paziņot pa rāciju par avārijas situāciju citiem vilcienu sastāviem, kā arī devās pretī otrajam vilciena sastāvam, lai apturētu arī no Rīgas tuvojošos vilciena sastāvu. To, kāpēc elektrovilciena sastāvs nebremzēja vai nenobremzēja, vēl noskaidros izmeklētāji.

"SIA "Stiga AR" uzsver, ka nekādā gadījumā transportlīdzekļa vadītāja nebija pametis notikuma vietu, bet darīja tajā brīdī iespējamo, lai novērstu negadījumu un brīdinātu tuvojošos vilciena sastāvus, kas bija vairāk nekā viens, " uzvēra Ramoliņa.

Baļķvedējs pamatīgi sadragāts

Kā novēroja aģentūra LETA, elektriskais vilciens, braukdams virzienā no Rīgas, ietriecies baļķvedējā, apgāzis to un aizstūmis dažus desmitus metru pa sliedēm uz Lielvārdes pusi. Vilcienam sadursmes rezultātā izbiruši daži logi, taču vizuāli nekas neliecina, ka tam būtu lieli bojājumi. Tikmēr kravas automašīna "Scania" ir pamatīgi sadragāta.

Sadursmes laikā vilciena pirmais vagons arī daļēji uzbraucis baļķvedējam, tādēļ vilciena sastāva priekšdaļa pacēlusies uz augšu. Tomēr elektrības vadi neizskatās sarauti. Patlaban jau vilciens ir nocelts no kravas automašīnas un tā sastāvs piekabināts lokomotīvei, kas atrodas uz sliedēm Rīgas pusē. Atbildīgo dienestu darbinieki strādā notikuma vietā, lai iespējami ātrāk atjaunotu satiksmi.

Pārbrauktuve nav aprīkota ar barjerām

Pārbrauktuve, pie kuras šorīt notikusi sadursme, nav aprīkota ar paceļamajām barjerām, taču tā tiek regulēta ar gaismas un skaņas signālu palīdzību. Notikuma vietā patlaban sapulcējušies vairāki desmiti garāmbraucēju un vietējo iedzīvotāju, kas ar interesi vēro avārijas seku likvidēšanu un iztirzā notikušā negadījuma iespējamos iemeslus.

Neoficiāli tiek minēts, ka kravas automobilim tieši uz dzelzceļa pārbrauktuves sabojājusies ātrumkārba, kā rezultātā spēkrats apstājies un ar to vairs nav bijis iespējams pabraukt.

Baļķvedēja vadītājs izkāpis no automašīnas un skrējis pa sliedēm uz Lielvārdes pusi, lai brīdinātu vilcienu, kas varēja tuvoties pārbrauktuvei, taču pa to laiku kravas automašīnā ietriecies vilciens, kas braucis no Rīgas puses. Tomēr pagaidām nav izdevies gūt apstiprinājumu šīm versijām.

Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka piespiedu apstāšanās gadījumā uz pārbrauktuves transportlīdzekļa vadītājam jāizsēdina pasažieri un jādara viss iespējamais, lai atbrīvotu pārbrauktuvi.

Ja transportlīdzekli no pārbrauktuves nobraukt neizdodas, vadītājam, ja iespējams, jāinformē par notikušo glābšanas dienests.

Pēc tam šoferim jārīkojas sekojoši: "Ja iespējams, jānosūta cilvēki virzienā gar sliežu ceļu uz abām pusēm [..], ja ir tikai viens cilvēks, - tajā virzienā, kur sliežu ceļš sliktāk pārredzams, un jāpaskaidro, kā jārāda apstāšanās signāls vilciena mašīnistam, lai apturētu tuvojošos vilcienu."

Šoferim jāpaliek transportlīdzekļa tuvumā un jādod vispārējas trauksmes signāls - skaņu signālu sērija, kas sastāv no viena gara un trijiem īsiem signāliem. "Kad parādās vilciens, jāskrien tam pretī, rādot apstāšanās signālu. Apstāšanās signālu rāda ar rokas apļošanu, dienā - turot rokā spilgtas krāsas drānu vai citu labi saskatāmu priekšmetu, naktī - iedegtu lāpu vai lukturi," teikts Ceļu satiksmes noteikumos.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) šorīt informāciju par minēto negadījumu saņēmis plkst.6.14 no Ceļu policijas. Tobrīd sadursme jau bija notikusi. Kā informēja VUGD preses pārstāve Viktorija Šembele, pats kravas automašīnas šoferis glābējiem nav zvanījis.

Foto: TVNET lasītāja
Foto: TVNET lasītāja
Foto: TVNET lasītāja
Foto: TVNET lasītāja
Foto: TVNET lasītāja
Foto: TVNET lasītāja
Foto: TVNET lasītāja
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu