Eksperiments: Vai veikalā pirktam alkometram var ticēt? (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Alkometrs ir tā prece, kas katram autovadītājam ir brīvi nopērkama. To klāsts un cenu amplitūda ir plaša. Taču – vai tiem var uzticēties tāpat kā policijas rīcībā esošajiem alkometriem? Lai to noskaidrotu, svētdien LNT raidījums „Top10” veica eksperimentu, ņemot vērā to, ka tuvojas Līgo svētki un alus būs neiztrūkstošs dzēriens svētku galdā.

Alkometru rādījumi mēdz pievilt

Ceļu policisti pieredzējuši gadījumus, kad reibumā pieķerti autovadītāji atsaucas uz pašu veikto alkotestu. Kā izrādās, ne vienmēr tas uzrādījis patieso promiļu daudzumu. Tādēļ likumsargi aicina nepaļauties uz jebkuru veikalā iegādātu alkometru.

„Paļauties uz tiem nevajadzētu, protams, ir dažādas cenu kategorijas, teorētiski var nopirkt tādu kā policijai. Visi pārējie produkti 20, 30 vai 50 latu cenā – to mērījumu ticamība ir apšaubāma. Var parādīt un var neparādīt,” tā intervijā „Top10” pauda Valsts policijas Satiksmes uzraudzības biroja priekšnieka vietnieks Andris Locs.

Eksperiments: Pielīdzina rezultātus policijas alkotesterim

Personīgie alkotesteri Latvijā sāk iegūt aizvien lielāku piekrišanu. Tirgū pieejamo alkometru klāsts un cenu amplitūda ir plaša, ka pircējam, kurš nav attiecīgās jomas profesionālis, tas var radīt visai lielu apjukumu.

Pārdošanā ir gan pāris latu vērts alkometrs, kas iemontēts pildspalvā vai atslēgu piekariņā, gan arī atrodami nopietnāki piedāvājumi. „Top10” veica eksperimentu ar četriem alkometriem: viens maksāja pāris latus, otrs – 10 latus, trešais – 25 latus un ceturtais – 60 latus.

Testējot, par pamatu tika ņemts ceļu policijas speciālais alkotesteris. Tieši tam tika pielīdzināti veikalos pirkto alkometru rādītāji. Kā noskaidrojās, par 60 latiem pirktais alkometrs uzrāda līdzīgu promiļu daudzumu policijas alkometra rādītājam. Savukārt pārējo, arīdzan lētāko alkometru rādītāji krasi atšķīrās no policijas ierīces uzrādītā.

Kuriem alkometriem var uzticēties?

Kā „Top10” norādīja eksperti, alkometru precizitāte esot atkarīga no vairākiem faktoriem. Ierīces darbību var ietekmēt apkārtējais gaiss, pūšanas veids un ilgums, nepareiza uzglabāšana, ka arī savlaicīgi neveikta kalibrēšana, proti, ierīces precizitātes atjaunošana.

„Galvenais [alkometru] lietot atbilstoši lietošanas instrukcijai un laicīgi kalibrēt.

Ja nekalibrēsim, tā ar laiku nebūs precīza un salūzīs,”

skaidroja alkometru tirgotājs Mārcis Rēdmanis. Tos alkometrus, kas maksā mazāk par 20 latiem, varot uzskatīt par rotaļlietām. Visai nopietni ņemami neesot arī tie, kuru cena svārstās no 20 līdz 30 latiem.

Rēdmanis vērsa uzmanību uz to, ka spēļmantiņu tipa alkometri pilda lukturīšu vai piekariņu funkciju, tādēļ tiem uzticēties nevar. Ap tiem esot jāiet ar līkumu, pretējā gadījumā var sākt laicīgi krāt naudu sodam, norādīja eksperts.

Tirgū cirkulē alkometri - viltojumi

Ja neņem vērā spēļmantiņas, tirgū patērētājiem ir pieejami trīs kategoriju alkometri: pa pusei profesionālie, profesionālie un ķīmiskie, kas jau līdzinās policijas darba ierīcei.

Kā noskaidroja „Top10”, tad pa pusei profesionālie esot paredzēti tā dēvētajiem „sestdienas dzērājiem” un to precizitāte ir +/ - 0,1 promile. Profesionālie jau būs precīzāki, proti, +/- 0,05 promile, bet elektroķīmiskie domāti tiem, kuriem nav kur likt naudu un gribas veidot savu kartotēku, jo šo ierīču darbība ir plaša – tās uzrāda ne tikai promiles, bet arī drukā rezultātus, kā arī veic citas operācijas

Turklāt tirgū esot daudz alkometru viltojumu, tādēļ svarīgi pārliecināties, vai noskatītā ierīce ir oriģināls. Rēdmanis ieteica pārbaudīt, vai uz preces ir uzlīme, kas apliecina Eiropas alkometra tirdzniecības apvienības apstiprinājumu. Jābūt arī uzlīmēm, kad tas pēdējo reizi kalibrēts.

Svētku laikā būs policijas reidi

Tuvojas Jāņi, kad vairumā svinētāju patērē tradicionālo senču dzērienu - alu. Narkologi atgādina, ka alkohola ietekme uz organismu ir atkarīga no daudziem faktoriem: no apēstā, cik daudz un ātri dzeram, cik kvalitatīvs un stiprs ir alkohols un tā panesamība, kā arī kāds ir alkohola lietotāja ķermeņa svars.

Ne kafija un auksta duša, ne vingrošana nepalīdz izvadīt alkoholu. Alkohols izvadās no organisma tikai ar laiku, atgādina ārsti. Jau vēstīts, ka ceļu policija svētku laikā strādās pastiprinātā režīmā. Locs intervijā raidījumam sacīja: „Būs reidi - rītos, vakaros. Ir ļoti jāpadomā, ja pat lietojis alkoholu un no rīta jūtas labi, tas nenozīmē, ka nav promiļu. Daudzi iekrīt tieši uz paģirām.”

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu