Latvijā panākts straujākais bojā gājušo samazinājums (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Satiksmes negadījumos pērn bojā gājušo skaits Latvijā gada skatījumā samazinājies par 18%, kas ir straujākā lejupslīde starp Eiropas Savienības (ES) valstīm, liecina Eiropas Transporta drošības padomes (ETSC) jaunākais ziņojums par ceļu satiksmes drošību. Tomēr Latvijā joprojām ir astotais augstākais avārijās bojā gājušo skaits uz miljonu iedzīvotāju.

Satiksmes negadījumos 2011.gadā Latvijā bojā gāja 179 cilvēki, salīdzinot ar 218 upuriem iepriekšējā gadā.

Savukārt salīdzinājumā ar 2001.gadu satiksmes negadījumos bojā gājušo skaits Latvijā samazinājies par 68%, kas ir straujākais samazinājums starp ziņojumā apskatītajām valstīm.

No ziņojumā apskatītajām valstīm vislielāko satiksmes negadījumos bojā gājušo skaita samazinājumu pagājušā gada laikā panākusi ārpus ES esošā Norvēģija - par 20%.

Otrajā vietā ziņojumā ierindojas Latvija, bet trešajā vietā ir Spānija ar 17% samazinājumu, kam seko Rumānija un Bulgārija ar 15%.

Lietuvā pagājušajā gadā satiksmes negadījumos bojā gājušo skaits gada griezumā samazinājies par 1%.

Igaunijā satiksmes negadījumos bojā gājušo skaits pieaudzis

Savukārt Igaunijā satiksmes negadījumos bojā gājušo skaits 2011.gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, pieaudzis par 25%, kas ir lielākais pieaugums starp ziņojumā apskatītajām valstīm.

Vidēji ES valstīs pērn satiksmes negadījumos bojā gājušo skaits samazinājies par 3%, salīdzinot ar 10% samazinājumu 2010.gadā.

Salīdzinājumā ar 2001.gadu satiksmes negadījumos bojā gājušo skaits samazinājies visās ziņojumā apskatītajās valstīs, izņemot Maltu, kur upuru skaits pieaudzis par 6%.

Lietuvā desmit gadu salīdzinājumā satiksmes negadījumos bojā gājušo skaits samazinājies par 58%, kas ir trešais augstākais rādītājs, bet Igaunijā par 49%, kas ir devītais augstākais īpatsvars starp ziņojumā apskatītajām valstīm.

Vērtējot pēc bojā gājušo skaita uz miljonu iedzīvotāju, Latvijā pērn satiksmes negadījumos bojā gājuši 80 cilvēki uz miljonu iedzīvotāju, kas ir astotais lielākais rādītājs starp ziņojumā apskatītajām valstīm.

2001.gadā uz vienu miljonu iedzīvotāju Latvija satiksmes negadījumos zaudēja 236 cilvēkus, kas bija lielākais īpatsvars starp ziņojumā apskatītajām valstīm.

Lietuvā pērn satiksmes negadījumos bojā gāja 92 cilvēki uz miljonu iedzīvotāju, kas ir piektais augstākais rādītājs, bet Igaunijā 75 uz miljonu iedzīvotāju, kas ir desmitais augstākais īpatsvars.

Visaugstākais rādītājs pēc bojā gājušo skaita pērn bijis Polijā

Visaugstākais rādītājs pēc bojā gājušo skaita uz miljonu pērn bijis Polijā - 110 cilvēki, kam seko Serbija ar 100 un Grieķija ar 96 bojā gājušajiem uz miljonu iedzīvotāju.

Visdrošākā satiksme ir Lielbritānijā, kur pērn satiksmes negadījumos bojā gājis 31 cilvēks uz miljonu iedzīvotāju. Otrā vietā ierindojas Zviedrija un Norvēģija ar 34 bojā gājušajiem uz miljonu iedzīvotāju.

«Nepieciešams pastiprināt nacionālos un ES līmeņa centienus, citādi ES nespēs panākt savu mērķi 2020.gadā uz pusi samazināt satiksmes negadījumos bojā gājušo skaitu, salīdzinot ar 2010.gada datiem,» norādīja ETSC izpilddirektors Antonio Avenoso.

«Uzlabojot satiksmes drošību, iespējams panākt būtisku sabiedrisku ietaupījumu. Ja satiksmes negadījumos bojā gājušos skaits 2011.gadā būtu samazinājies par 6,7%, kāds bija ES mērķis, nevis par 3%, ietaupījumu apmērs būtu gandrīz 2,1 miljards eiro,» skaidro ETSC.

Ziņojumā apskatīta ceļu satiksmes drošība ES valstīs, kā arī Norvēģijā, Šveicē, Serbijā un Izraēlā.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu