Skarbā realitāte un sapņi satiekas (52)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skarbā realitāte un sapņi satiekas LNT labestības akcijā „Ziemassvētku brīnums” – Latvijas lielās ģimenes sapņo par reālām lietām – jumtu virs galvas, siltumu un remontu dzīvoklī. Saziedosim līdzekļus, lai palīdzētu ģimenēm pašā Ziemassvētku priekšvakarā – 23.decembrī. Portālā Ziedot.lv jau tagad ir iespējams ziedot naudu sadaļā „Palīdzēsim Latvijas ģimenēm”, ziedojumu telefons 9006081 (katrs zvans 1 lats).

LNT labestības akcija „Ziemassvētku brīnums” saņēmusi vairākus simtus vēstuļu no dažādām apdzīvotām vietām visā Latvijā ar stāstiem par skarbiem dzīves un likteņa triecieniem, stāstiem par mīlestību un stāstiem par sirds siltumu. Ar skatītāju starpniecību esam iepazinuši lieliskas ģimenes, kuras, neskatoties uz grūtībām ikdienas dzīvē, nav zaudējušas sirds siltumu vienam pret otru un apkārtējiem. Raksta gan kaimiņi, gan draugi, gan paziņas, gan skolotāji, gan sociālie darbinieki, raksta arī ģimenes locekļi, lai pastāstītu par lielām un stiprām ģimenēm, kurām vajadzīga mūsu palīdzība. Ģimeņu sapņi ir pavisam reāli piepildāmi, tie nav nereāli domas lidojumi, tās ir ikdienā nepieciešamas lietas vai cilvēcīgi apstākļi, kas ģimenei nepieciešami.

Ivetas un Aleksandra ģimene Vecumniekos audzina piecus pašu bērnus un rūpējas arī par pieciem Ivetas brāļa bērniem. Kaut arī ģimenei pašai jāskaita katrs lats, skatoties Labestības dienu, vecākās meitas jautāja tētim, vai viņam vēl ir palicis telefona kredīts un vai meitas var piezvanīt, jo ir taču jāpalīdz. Tētis atļāva. Visa kuplā Pustenko saime dzīvo astoņu kvadrātmetru mazā istabiņā. Viņu sapnis ir sākt dzīvi plašajā trīsistabu dzīvoklī, kur vietas pietiktu visiem. Taču plašajā dzīvoklī gaida aukstums – ģimenei nav naudas apkures ierīkošanai un remontam.

Pirms diviem gadiem kādā februāra rītā nodega Ķepiņu ģimenes māja Salacgrīvā. Ģimene zaudēja visu. Tagad viņi spiesti dzīvot šķirti – vecāki kopā ar dēlu Artūru dzīvo divos vagoniņos, bet meita Madara un jaunākais dēls Jānis dzīvo pie vecmāmiņas Ogrē. Vidējais dēls Edgars dzīvo Rīgā, speciālajā internātskolā. Edgaram ir Dauna sindroms, taču tieši viņš bija tas, kurš ugunsgrēkā izglāba mazāko brāli Jāni. Ķepiņu ģimenes lielākais sapnis ir dzīvot visiem kopā zem viena jumta jaunajā mājā. Lai sapnis piepildītos, māja jānosiltina, bet ģimenei nav naudas ne siltināmā materiāla iegādei, ne celtniekiem, kas varētu šo darbu veikt.

Miglānu ģimenē Daugavpilī kādam no vecākiem vienmēr jābūt blakus jaunākajiem bērniem, jo 24 gadus vecā Iveta un 22 gadus vecais Artūrs ir smagi slimi. Viņi nespēj staigāt, arī rokām trūkst spēka. Gan Iveta, gan Artūrs piedzima šķietami veseli. Tikai ap gada vecumu kļuva skaidrs, ka kaut kas tomēr nav kārtībā. Kājiņām trūka spēka, lai sāktu staigāt. Šobrīd visu dienu viņi pavada, sēžot uz dīvāna. Vecāki viņus cilā, lai pārvietotu. Lai Iveta un Artūrs varētu kļūt patstāvīgi, viņiem vajadzīgi elektriskie ratiņkrēsli.

Circeņu ģimenē Medņevas pagastā aug pieci dēli. Vecāki bija plānojuši trīs bērnus, taču trešais bērniņš divu nedēļu vecumā nomira. Tā vecākiem bija zīme, ka nevajag apstāties, ka bērni – tā ir Dieva dāvana. Šajā ģimenē bērni ir lielākais dārgums. Circeņu ģimenes sapnis ir kopā doties uz operu, ģimene reiz operā bijusi, kad vecākie dēli bijuši vēl pavisam mazi, un atceras to kā vienu no gaišākajiem brīžiem.

Kuplā Zaļmežu–Grīnvalžu ģimene Tīrainē var palikt bez mājām. Pirms desmit gadiem tobrīd jau astoņu bērnu ģimene bija spiesta izvākties no īrētā dzīvokļa Rīgā. Dzīvokļa saimnieks, sākoties apkures sezonai, atteicās pagarināt līgumu. Kuplā ģimene pārcēlās uz Tīraini – uz privātmāju, ko pēdējā brīdī bija izdevies sarunāt īrēšanai. Tīraines mājas iepriekšējie "īrnieki" bijuši visīstākie bomži. Sildīšanās nolūkā viņi kurinājuši ... māju – visu, kas bija koka un pietiekami labi dega. Kuplā Žaļmežu–Grīnvalžu ģimene ievācās absolūtas postažas pārņemtā mājoklī, bet vismaz bija jumts virs galvas. Pa šo laiku ģimene neapdzīvojamo ēku pārvērtusi par mājām. Visi remontdarbi ir rūpīgi dokumentēti – fotogrāfijas par ieguldītā darba milzīgo apjomu pārliecinās pat neticīgos. Ģimenei līdz 2008.gada janvārim Tīraines māja jāizpērk vai jāatstāj, tas ir pēdējais mājas izpirkuma termiņš. Ģimenei nepietiek naudas, lai izpirktu māju.

Nepieciešamā summa mājas izpirkšanai šā brīža nekustamā īpašuma tirgus apstākļos ir niecīga – 4000 latu, kopējā mājas izpirkuma summa ir 10 000 latu, 6000 latu ģimene jau sarūpējusi.

Šie ir tikai daži stāsti no simtiem vēstuļu, ko saņēmusi LNT, Hansabankas, Ziedot.lv un žurnāla „Patiesā Dzīve” labestības akcija „Ziemassvētku brīnums”. Ģimeņu sapņi ir pavisam reāli piepildāmi, taču ģimenēm tie ir nesasniedzami, viņiem ir vajadzīga mūsu palīdzība, lai visi varētu dzīvot zem viena jumta, lai katram bērnam mājās būtu savs stūrītis, lai ģimene nepaliktu bez mājām un lai vecākiem vairs nebūtu ik dienu jāsēž blakus saviem jau pieaugušajiem bērniem.

Komentāri (52)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu