Šoferi sašutuši par Rīgas «laipnajiem» policistiem (346)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas Pašvaldības policijas Tūrisma nodaļas darbinieki pirmdien sodījuši vairākus autovadītājus, kas savus spēkratus Zemitāna ielā 2b novietojuši uz ietves ar aizmuguri pret mājas sienu - pretēji tam, kā norādīts uz ceļa zīmes.

Rīdzinieki nofilmējuši, kā katrai automašīnai, kas novietota nevis ar priekšpusi, bet ar aizmuguri pret mājas sienu, uzlikts 20 latu sods.

Sašutušie autovadītāji ievietojuši video internetā, paužot pārliecību, ka šāds sods ir netaisnīgs.

«Mēs neesam noziedznieki, bet joprojām rīdzinieki,» uzsver iedzīvotāji.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (GKR), saņemot rīdzinieku sūdzības, nekavējoties uzdevis Pašvaldības policijas priekšniekam Jānim Geduševam veikt dienesta izmeklēšanu par sodu uzlikšanas apstākļiem.

Turlais uzskata, ka Tūrisma nodaļas policisti zīmes interpretējuši patvaļīgi, jo attiecīgajai ceļa zīmei, uz kuras attēlota automašīna ar purngalu uz ietves, ir tikai informatīvs raksturs un satiksmes noteikumi nereglamentē transportlīdzekļa konkrēto stāvokli.

Deputāts sola, ka aptuveni 20 automašīnu īpašniekiem piespriestie sodi tiks atcelti kā nepamatoti,

savukārt Pašvaldības policijas vadībai uzdots izvērtēt policistu atbilstību ieņemamajam amatam.

Policisti rīkojušies likumīgi

Pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Tīmane savukārt uzsvēra, ka policisti rīkojušies atbilstoši likumdošanai un autovadītājiem piespriestie sodi tiks atcelti tad, ja iedzīvotāji paši tos apstrīdēs, - tad arī katrs gadījums konkrēti tiks izvērtēts.

Pašvaldības policijas speciālisti atsaucas uz Ceļu satiksmes drošības direkcijas skaidrojumu par 828. papildzīmes nozīmi - vietās, kur ir īpaši šaurs trotuārs, turklāt bez zaļās zonas, tuvu ēkas sienai automašīnas jānovieto papildzīmē redzamā veidā, lai gājējiem un arī ēkas iemītniekiem nebūtu jāelpo no automašīnu izpūtējiem nākošās atgāzes, lai kvēpi no automašīnu izpūtējiem nebojātu gājēju apģērbu, kā arī ēkas fasādes un stāvvietās dzīvojamo māju rajonos iedzīvotāji varētu atvērt logu vēdināšanai.

Tāpat ir jāņem vērā arī apstāklis, ka, novietojot automašīnu ar riepas atduri pret trotuāru, transportlīdzekļa priekšējās daļas pārkare uz trotuāra ir būtiski mazāka nekā automašīnas aizmugures daļai, un vietās ar šauru trotuāru tas ir svarīgi, jo no tā ir atkarīgs ietves daļas platums, kurš pēc transportlīdzekļa novietošanas tiek atvēlēts gājējiem.

Ja likumdevējs būtu paredzējis tikai divas transportlīdzekļu novietošanas pozīcijas pie ietves - paralēli vai perpendikulāri -, tad noteikumos tiktu norādīta tikai viena papildzīme, kas atļauj novietot automašīnu perpendikulāri ietvei, taču noteikumos ir atrunātas divas dažādas papildzīmes, kurās ir norādīts, ka transportlīdzeklim jābūt novietotam perpendikulāri, kā arī ir norādīts transportlīdzekļa novietošanas virziens.

Zemitāna ielas gadījumā ēku kompleksa apsaimniekotājam, ja iepriekšminētie iemesli nav aktuāli un vēlami, policija iesaka vērsties Satiksmes departamentā ar lūgumu mainīt ielas posmā izvietoto ceļa zīmi, atsakoties no papildzīmes vai aizstājot to ar citu ceļa zīmi.

Komentāri (346)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu