Londonā varētu ieviest nodokli dīzeļdzinēja automašīnām (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Londona varētu ieviest maksu par piesārņojumu automašīnām ar dīzeļdegvielas dzinēju, kas iebrauc Lielbritānijas galvaspilsētas centrā, lai tādā veidā izpildītu Eiropas Savienības (ES) nosacījumus, otrdien paziņoja Londonas mērs Boriss Džonsons.

Nodeva atbildīs «sastrēgumu nodevai», kādu pašlaik maksā visas automašīnas, kas iebrauc Londonas centrā un kas ir 11,5 Lielbritānijas mārciņas (14,5 eiro) dienā.

Plāns ir daļa no ES paredzētās Ārkārtīgi zemo izmešu zonas programmas, kuru Londonā plānots ieviest no 2020.gada. Par šo programmu Džonsons paziņoja pērn.

«Ir jāievieš nodevas, kas rada izmaiņas. Mums ir jāuzlabo sava gaisa kvalitāte,» Džonsons teica sabiedriskajai radiostacijai BBC, piebilstot, ka nodevas apmērs tiks noteikts konsultācijās.

«Mums Londonā, tāpat kā daudzās citās lielajās pilsētās visā pasaulē, ir lielas gaisa kvalitātes problēmas, cilvēki mirst priekšlaikus, mēs pārkāpjam Eiropas vadlīnijas,» uzskaitīja Londonas mērs.

Džonsona preses pārstāvis precizēja, ka konsultāciju par gaisa piesārņojumu laikā «viena no izskatītajām iespējām ir nodevas noteikšana automašīnām, kas rada augstu piesārņojumu pašreizējās «sastrēgumu nodevas» apmērā».

«Sastrēgumu stundas» nodeva ir jāmaksā visām automašīnām, kas Londonas centrālajā daļā iebrauc darba dienās no pulksten 7 līdz 18. Tā tika ieviesta 2003.gadā ar mērķi mazināt ceļu noslogojumu Londonas centrā.

Amatpersonas norādīja, ka no jaunās nodevas varētu atbrīvot automašīnas ar dīzeļdegvielas dzinēju, kuras atbilst ES izmešu standartiem, bet nodeva būtu jāmaksā arī automašīnām ar benzīna dzinēju, kas reģistrētas līdz 2006.gadam.

Izmešu zonas nodevas ieviešas mērķis ir iegūt divas trešdaļas no izmešu ietaupījuma, kas Londonai jāīsteno, lai izpildītu stingros ES nosacījumus par gaisa piesārņojumu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu