Ieilgst arī jaunais fotoradaru iegādes konkurss (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) līdz 18.septembrim pagarinājusi piedāvājumu iesniegšanas termiņu konkursā par 20 stacionāro fotoradaru piegādi. Iepriekš piedāvājumu iesniegšanas termiņš bija 19.augusts, taču tas tika pagarināts līdz 26.augustam.

Tagad CSDD nolēmusi veikt grozījumus konkursa nolikumā un piedāvājumu iesniegšanas termiņu pagarinājusi līdz 18.septembrim. Grozījumos ir precizēti tehniskās specifikācijas dati, kuriem jāpiemīt iepirkumam, tāpēc pagarināts iesniegšanas termiņš.

Kā skaidro CSDD, kā jebkurā iepirkuma procedūrā vairāki iespējamie pretendenti par konkursu uzdevuši jautājumus, kā rezultātā CSDD konstatējusi nepieciešamību veikt precizējošus grozījumus konkursa nolikumā.

Tāpat iespējamie pretendenti iesnieguši vairākas sūdzības par konkursu. Saņemtās sūdzības no potenciālajiem pretendentiem saistītas ar prasībām, kas noteiktas tehniskajā specifikācijā, kā arī ar kvalifikācijas prasībām mērierīču piegādātājiem un uzstādītājiem.

«Stacionārie fotoradari tiek iegādāti ar izmantošanas perspektīvu līdz pat desmit gadiem, un galvenais mērķis ir uzlabot drošību uz Latvijas ceļiem. Tādēļ būtiski, lai mērierīces un tajās pielietotās tehnoloģijas ir inovatīvas un mūsdienīgas, nodrošinot iekārtu atbilstošu un efektīvu izmantošanu, samazina darbības traucējumu riskus un attaisno sevi ne tikai īstermiņā, bet arī ilgtermiņā,» uzsvēra CSDD.

CSDD arī atgādina, ka mērierīču piegāde ir daļa no kopējā fotoradaru projekta, kura ietvaros patlaban jau notiek elektroinstalāciju ierīkošanas darbi.

Līdz šim interesi par dalību konkursā esot izrādījuši vairāki uzņēmumi, bet pagaidām neviens oficiāls pieteikums nav saņemts.

Neraugoties uz to, ka fotoradaru iepirkuma konkurss vēl nav noslēdzies, CSDD cer, ka pirmās mērierīces izdosies ieviest vēl šogad, Ceļu satiksmes drošības padomē augustā atzina CSDD valdes loceklis Jānis Golubevs. Viņš pastāstīja, ka, līdzīgi kā citos konkursos, CSDD arī par šo iepirkumu ir saņēmusi sūdzības, taču direkcija joprojām cer, ka pie labvēlīgiem nosacījumiem radari tiks ieviesti jau šogad. Arī pēc vēl viena pieteikšanās termiņa pagarināšanas CSDD joprojām cer, ka izdosies sākt radarus ieviest šogad.

Iepirkums sastāv no divām daļām, proti, valsts plāno iegādāties 16 transportlīdzekļu ātruma kontroles stacionārās iekārtas ar Doplera principu un četras transportlīdzekļu ātruma kontroles stacionārās iekārtas ar lāzera skeneri.

Doplera principa ātruma kontroles sistēma ir balstīta uz pāri ceļam vērstu radara kūļa tehnoloģiju (Doplera princips), izmantojot ciparu fotokameru pārkāpuma fiksēšanai un iegūtā pārkāpuma attēla saglabāšanai. Sistēma ir aprīkota ar integrētu zibspuldzi izmantošanai gaišā un tumšā diennakts laikā, kas ir sinhronizēta ar fotokameru.

Stacionārā ātruma kontroles sistēma ar lāzera skeneri ir balstīta uz lāzera skenera tehnoloģiju, izmantojot ciparu fotokameru pārkāpuma fiksēšanai un iegūtā pārkāpuma attēla saglabāšanai. Arī šī sistēma ir aprīkota ar integrētu zibspuldzi izmantošanai gaišā un tumšā diennakts laikā, kas ir sinhronizēta ar fotokameru.

Konkursa nolikums paredz, ka pretendentam ir jānodrošina iekārtu nepārtraukta darbība visu diennakti un septiņas dienas nedēļā.

Iekārtu darbības monitoringu veiks CSDD, kura nodrošinās arī iekārtu apsardzi, noslēdzot līgumu ar apsardzes uzņēmumu. Tāpat CSDD nodrošinās iekārtu apdrošināšanu pret vandalismu.

Jau ziņots, ka, gatavojoties stacionāro fotoradaru atkārtotai ieviešanai uz Latvijas ceļiem, jau ir izvēlēts uzņēmums, kas radaru atrašanās vietām pievadīs elektrolīnijas. Konkursā uzvarēja uzņēmums «Citrus Solutions». Šim uzņēmumam bija vienīgais nolikuma prasībām atbilstošais piedāvājums, bet piedāvātā līgumcena bija 119 729 eiro.

Privātā komersanta «Vitronic» fotoradari no Latvijas ceļiem tika noņemti 2012.gada decembrī, savukārt policija joprojām izmanto savus pirms vairākiem gadiem iegādātos četrus fotoradarus.

Šogad maija beigās valdība uzdeva Iekšlietu ministrijai un Valsts policijai noslēgt Ceļu satiksmes likumā paredzēto deleģēšanas līgumu ar CSDD par fotoradaru iegādi, uzstādīšanu un darbības nodrošināšanu. CSDD ir atbildīga par fotoradaru iegādes un darbības nodrošināšanu, pakāpeniski no 2013. līdz 2017.gadam ik gadu iegādājoties un uzstādot 20 fotoradarus.

Vienlaikus tiek uzsvērts, ka iespējamās fotoradaru iegādes, uzstādīšanas un uzturēšanas izmaksas precīzi nav iespējams noteikt, jo tās ir atkarīgas no piedāvājumiem, kas tiks izteikti publiskajos iepirkumos.

Valdība maija beigās atbalstīja CSDD valdes priekšlikumu novirzīt uzņēmuma 996 010 eiro peļņas daļu stacionāro fotoradaru iegādei.

Lielākā daļa no 20 jaunajiem stacionārajiem fotoradariem atradīsies Rīgā un tās apkārtnē, liecina CSDD mājaslapā publiskotā karte.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu