CSDD: Bērni satiksmes negadījumos biežāk cieš kā pasažieri un gājēji (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ceļu satiksmes noteikumu neievērošana, elementāra neuzmanība un steiga, piedaloties ceļu satiksmē, ir galvenie iemesli, kādēļ 2013.gadā satiksmes negadījumos cietis 491 bērns līdz 14 gadu vecumam, informēja Ceļu satiksmes un drošības direkcijā (CSDD).

Bērni dažādas traumas gūst galvenokārt kā pasažieri un gājēji - kopumā tie ir 85% no pērn fiksētajiem negadījumiem. Salīdzinoši daudz retāk bērni satiksmes negadījumos iekļūst kā velobraucēji vai mopēdu vadītāji.

Lai bērniem - gājējiem, pasažieriem un velobraucējiem - atgādinātu būtiskākos satiksmes drošības likumus, CSDD jaunāko satiksmes dalībnieku drošībai veltītās informatīvās kampaņas «Drošs ceļš uz skolu» gaitā radījusi trīs vienkāršas pamācības infografikas veidā. Infografikas pieejamas satiksmes drošības portālā «bērniem.csdd.lv», kur apkopotas arī spēles, testi, video, foto, grāmatas un citi materiāli, kas palīdzēs pedagogiem un vecākiem pārrunāt ar bērniem satiksmes noteikumus un sagatavoties velosipēda vadītāja eksāmenam.

CSDD bērnu projektu vadītāja Valda Kjaspere skaidro, ka, lai saņemtu velobraucēja apliecību, jaunajiem satiksmes dalībniekiem ir jāapgūst būtiskākie satiksmes drošības noteikumi un jāpierāda savas zināšanas eksāmenā. Tas ikdienā viņiem palīdzot labāk orientēties uz ceļa esot kā gājēja, tā arī velobraucēja lomā. Viņa uzskata, ka

ceļu satiksmes noteikumi ģimenē ir jāpārrunā jau no bērnudārza vecuma.

Tāpat vecākiem regulāri jāpalīdz bērnam izprast arvien jaunus principus drošai dalībai satiksmē ceļā uz skolu un mājām. Bērnam augot, mainoties arī viņa loma satiksmē un tā prasa izprast aizvien sarežģītākas situācijas, plašākas zināšanas par ceļa zīmēm, likumiem un transportlīdzekļu vadīšanu - ne tikai to, ka iela jāšķērso pie zaļās gaismas.

Velosipēda vadītāja eksāmenu ieviešana bērniem no desmit gadu vecuma esot devusi rezultātus - velobraucēji, kuri apguvuši satiksmes likumus un saņēmuši velobraucēju apliecības, ievērojami retāk iekļūst satiksmes negadījumos. Pēc CSDD apkopotās informācijas, šogad gandrīz divreiz palielinājies velosipēda vadītāju eksāmenu skaits un velo apliecības saņēmuši aptuveni 12 000 pretendentu, no kuriem 80% bērnu bija vecumā no desmit līdz 14 gadiem.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu