CSDD «Cieņ-o-metra» aplikācija ļaus noteikt satiksmes kultūras līmeni

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) un partneru rīkotās «Cieņas velopatruļas» apliecina, ka Rīgas ielās sastopamie velobraucēji galvenokārt ir priekšzīmīgi satiksmes dalībnieki, un bieži vien novērojamie konflikti ar citiem satiksmes dalībniekiem rodas vien no dažu braucēju agresīvas uzvedības uz ceļa.

Aicinot velobraucējus apzināties, ka uz ceļa neviens nav pārāks par citiem un agresīva braukšana tikai vairo savstarpējos konfliktus un negadījumu skaitu, CSDD piedāvā videoklipu par to, kā pazīt pārgalvīgu braukšanu satiksmē un īpašu «Cieņ-o-metra» aplikāciju, kas palīdzēs ikvienam velobraucējam pārbaudīt savu ceļu satiksmes kultūras līmeni un saņemt atbildi uz jautājumu «Kas atšķir labu velobraucēju no muļķa?».

„Cieņ-o-metra” aplikācija

Videoklipā atspoguļotas tipiskākās uzvedības iezīmes gan godprātīga, gan pārgalvīga velobraucēja braukšanas stilā, atgādinot par korektu krustojumu šķērsošanu, bīstamību, ko rada agresīvs un neparedzams braukšanas stils vai nevērība pret apkārtējo drošību un labsajūtu. Savukārt «Cieņ-o-metra» aplikācijā, atbildot uz 14 atraktīviem jautājumiem par ceļu satiksmes noteikumiem un savu uzvedību satiksmē, ikviens var noskaidrot, vai viņš ir «cienījams velosipēdists», vai arī drīzāk ierindojas kādā pārgalvīgo braucēju kategorijā un ir «sportists», «karstgalvis», «aklais» vai pat «muļķis». Novērtējot cieņpilnākos satiksmes dalībniekus, «cienījamo velosipēdistu» vidū līdz 15. maijam tiks izlozēta īpaša balva - Noi Pure Fix Cycles tumsā spīdošs velosipēds.

«Veiktais velobraucēju uzvedības mērījums apstiprina, ka lielākā daļa velobraucēju apzinīgi ievēro satiksmes noteikumus un satiksmē rēķinās ar citiem tās dalībniekiem. Tāpēc ir nepatīkami redzēt, kā atsevišķu agresīvu braucēju uzvedība ik gadu pamatīgi sabojā priekšstatu par visiem velobraucējiem kopumā un rada papildu spriedzi uz ceļa. Galvenokārt velobraucēju pārkāpumi ir saistīti ar luksofora sarkano gaismu ignorēšanu, traukšanos cauri gājēju vai auto plūsmai un veicot asus, neparedzamus manevrus. Faktiski tās ir lietas, pret kurām tik vieglprātīga attieksme nav iedomājama autovadītāju vai motobraucēju vidū. Velobraucējiem jāapzinās, ka viņi arī ir pilntiesīgi satiksmes dalībnieki – ar to tiesībām un pienākumiem. Aicinām ikvienu velobraucēju pieskatīt savu un līdzbraucēju uzvedību, lai vārds «velobraucējs» nekļūtu par sinonīmu pārgalvībai un visatļautībai uz ceļa,» norāda CSDD pārstāve Ieva Bērziņa.

Kampaņas «Cieņa darbojas!» galvenais uzdevums ir veidot jaunu satiksmes kultūru, kurā agresīva, sevi un apkārtējos apdraudoša braukšana nav pieņemama un satiksmes dalībnieki spēj ar cieņu izturēties cits pret citu. Kampaņas ietvaros CSDD sadarbībā ar Valsts policiju un Policistu velobiedrību visu aprīli Rīgā rīko arī īpašas «Cieņas velopatruļas», kuru laikā tiek fiksēti pārgalvīgi un agresīvi velobraucēji, kā arī uzslavēti tie braucēji, kuri pārvietojas, cienot satiksmes noteikumus un apkārtējos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu