Kā rīkoties, ja uz ceļa izskrien meža dzīvnieks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Auto sadursme ar dzīvnieku, kurš nejauši uzmaldījies uz ceļa, var beigties traģiski gan šim dzīvniekam, gan automašīnā braucošajiem. Autovadītāji nedrīkst neievērot brīdinājuma zīmes par iespējamību sastapties ar savvaļas dzīvniekiem.

Kad ir vislielākā iespēja ceļā sastapt savvaļas zvērus?

Vislielākā iespēja sadursmēm ar dzīvniekiem, kuri uzmaldījušies uz ceļa, ir rudens mēnešos, kad agri iestājas krēsla un laika apstākļi samazina redzamību, tomēr arī pārējos gadalaikos autovadītāji nedrīkst zaudēt modrību. Daudzi dzīvnieki migrē, meklējot vai nu barību, vai jaunu dzīvesvietu. Viens no galvenajiem un sarežģītākajiem šķēršļiem, ar kuriem tie sastopas, ir ceļi, kas šķērso viņu migrācijas takas. «Zvēri visaktīvākie ir rītausmā un krēslas stundās. Šajā laikā jābūt īpaši piesardzīgiem,» norāda Renault Braukšanas skolā.

Vislielākais risks sadursmei notiek uz ceļiem, kam līdzās atrodas meži. Savvaļas dzīvnieki bieži pārvietojas baros. Līdz ar to autovadītājiem jābūt modriem, jo vienai mežacūkai vai stirnai var sekot vesels bars.

Kā reaģēt?

«Kad jūs ieraugāt ceļazīmi, kas brīdina par savvaļas dzīvniekiem, pirmais, ko izdariet – mazliet piebremzējiet, tad uzmanīgi vērojiet ceļa malas un esiet gatavs straujai bremzēšanai, ja rodas vajadzība,» iesaka eksperti. «Ja dzīvnieks izskrien priekšā jūsu automašīnai, tad bremzējiet un centieties apbraukt šķērsli. Ja nepietiek laika, lai to izdarītu, mēģiniet aizbaidīt dzīvnieku ar skaņas signālu.

Šādos gadījumos nelietojiet tālās gaismas, jo daudzi dzīvnieki to ietekmē zaudē orientācijas spēju

un sastingst,» instruktori piebilst.

Diemžēl dzīvnieki bieži izskrien uz ceļa negaidīti. Šādos gadījumos vadītājiem ir nekavējoties jāreaģē, lai izvairītos no sadursmes. Jūsu drošība ir pirmajā vietā, tāpēc, ja dzīvnieka apbraukšana liecina par augsta riska draudiem zaudēt dzīvību vai pakļaut briesmām pasažieru veselību, teiksim, iebraucot dīķī vai ietriecoties kokā vai citā transporta līdzeklī, tad ir labāk neizvairīties no tiešas sadursmes ar dzīvnieku. Tomēr šādām situācijām nevajadzētu atgadīties. Vadītāji var novērst sadursmi, ievērojot ceļa zīmes un brīdinājumus par iespējamību sastapties ar savvaļas dzīvniekiem.

Ko darīt, ja notiek sadursme?

Ja notikusi sadursme, tad vispirms jānodrošina negadījuma vieta (ieslēdziet avārijas signālus, izlieciet brīdinājuma trijstūri). Nekādā gadījumā netuvojieties cietušajam dzīvniekam. Paturiet prātā, ka dzīvnieks var būt agresīvs un jums uzbrukt trieciena izraisītā šoka rezultātā. Turklāt nav iespējams zināt, vai viņam nav trakumsērgas. Tāpēc netuvojieties dzīvniekam, bet zvaniet atbildīgajiem dienestiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu