Saeimas komisija piekrīt sodu palielināšanai par braukšanas ātruma pārsniegšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas Juridiskā komisija šodien atbalstīja sodu palielināšanu vairāku kategoriju transportlīdzekļu vadītājiem par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu. Tajā pašā laikā tika noraidīti Iekšlietu ministrijas (IeM) priekšlikumi noteikt vēl bargākus sodus, nekā paredzēts projektā.

Kā skaidroja Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisijas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris (NSL), apakškomisijas skatījumā IeM priekšlikumi bija nesamērīgi bargi, tāpēc deputāti piedāvāja savu mehānismu, pēc kura noteikt sodus, - jo lielāks ātruma pārkāpums, jo šāda rīcība vērtējama kā ļaunprātīgāka, tāpēc,

pārsniedzot ātrumu par 40 kilometriem stundā vai vairāk, jāparedz lielāki sodi.

Komisijas sēdē šodien norisinājās diskusija par to, kurus no priekšlikumiem - IeM vai apakškomisijas - atbalstīt. Beigās komisija atbalstīja Krimināltiesību politikas apakškomisijas piedāvāto variantu, kas ietver arī dažus tādus priekšlikumus, kas ir stingrāki par atsevišķiem IeM rosinājumiem.

Atbalstītie priekšlikumi, piemēram, paredz, ka par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu no 31 kilometra stundā līdz 40 kilometriem stundā ar mopēdiem, motocikliem, tricikliem, kvadricikliem, vieglajiem automobiļiem, kravas automobiļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 7,5 tonnas - uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam 60 eiro apmērā. Tādējādi sods tiks palielināts par pieciem eiro. Lielāks soda pieaugums paredzēts, ja pārkāpums izdarīts apdzīvotā vietā - tādā gadījumā sods pieaugs no 85 līdz 120 eiro.

Par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu vairāk par 60 kilometriem stundā naudas sods būs no 400 līdz 500 eiro

un transportlīdzekļu vadīšanas tiesības tiks atņemtas uz sešiem mēnešiem. Pašlaik par attiecīgo pārkāpumu paredzēts sods no 210 līdz 430 eiro un tiesību atņemšana uz laiku no trim līdz sešiem mēnešiem.

Atbalstīti priekšlikumi par sodu palielināšanu arī citos gadījumos, kad pārkāpts braukšanas ātrums.

Kā ziņots, koalīcijas pārstāvji iepriekš vienojušies par atsevišķiem precizējumiem attiecībā uz IeM priekšlikumiem, bet kopumā atbalsta ieceri par sodu palielināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu