Rīgā strādās pie velo infrastruktūras attīstības apkaimēs un domās par velo novietņu ieviešanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rebeka Žeire / LETA

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja šodien akceptēja Rīgas pilsētas velosatiksmes attīstības koncepciju 2015.-2030.gadam.

Kā sēdē informēja Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāvis Jānis Andiņš, koncepcijā apskatītas trīs pamata temati - velo infrastruktūra, tās plānošana un vadība, kā arī sabiedrības izglītošana un velo popularizēšana.

Tās mērķis ir veicināt velosipēdu izmantošanu gan lietišķiem braucieniem, gan atpūtas braucieniem.

Koncepcijā ietverts velo infrastruktūras izbūves plāns 2016.-2018.gadam. Tā kā visvairāk riteņbraucēju sastopami tieši Rīgas centrā, šeit pašlaik ir visattīstītākā velo infrastruktūra. Rīgā vēlas centra infrastruktūru savienot ar jau esošajiem veloceliņiem uz apkaimēm - Mežaparku, Daugavgrīvu, tāpat sākta veloceliņa uz Ziepniekkalnu projektēšana, kā arī plānots pabeigt veloceliņu Centrs-Dārziņi.

Andiņš uzsvēra, ka

liela uzmanība koncepcijā pievērsta velo novietošanas jautājumam.

Departaments strādājot pie pilotprojekta - atsevišķas velonovietnes varētu izvietot pie dzīvojamām mājām Rīgā, kā arī pie dzelzceļa stacijas. Domāts arī par velo infrastruktūras savienošanas iespējām ar sabiedriskā transporta sistēmu. Pašlaik ir jau atļauta velosipēdu pārvadāšana sabiedriskajā transportā - iedzīvotāji to labprāt izmantojot.

Esot domāts arī par velobraukšanas popularizēšanas pasākumiem. Tā, piemēram, rudenī plānota Eiropas mobilitātes nedēļa ar dažādiem riteņbraucēju pasākumiem, 22.septembrī plānota «diena bez auto».

Andiņš pastāstīja, ka darbs pie koncepcijas sākts jau 2014.gadā. Tās izstrādē satiksmes speciālisti sadarbojušies ar Latvijas Riteņbraucēju apvienību. Viņu viedoklis «ievērojami ņemts vērā», sacīja Andiņš.

Andiņš arī minēja biežākās velobraucēju sūdzības - tās bijušas par nekvalitatīvu ielu segumu. Tāpat Rīgas iedzīvotāji nereti pauduši neapmierinātību par riteņbraucēju pārvietošanos pa ietvēm.

Kā ziņots, Rīgas domes Satiksmes departaments šajā būvniecības sezonā pilnā apjomā mainīs ceļa segumu Krišjāņa Barona ielā, posmā no Vecrīgas līdz VEF tiltam.

Satiksmes departamenta direktors Vitālijs Reinbahs pastāstīja, ka Barona iela tiks bruģēta. Abās ceļa malās plānots izvietot rekomendējošās velojoslas, tajās izbūvējot speciālu bruģi, kas nesarežģīs velobraucēju pārvietošanos. Šo ielu pašvaldības pārstāvji vēlas «atdzīvināt», samazinot tranzīta transporta plūsmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu