Noguris šoferis, iespējams, ir bīstamāks par iereibušu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no VP video

Paaugstināts autovadītāju nogurums ir būtisks risks ceļu satiksmes drošībai, īpaši tad, ja autovadītājs neapzinās, ka teju var iemigt, uzsver Valsts policija. Transportlīdzekļa vadīšanu šādā stāvoklī var pielīdzināt braukšanai alkohola reibumā – vadītāja reakcija kļūst novēlota vai iemigšanas gadījumā pazūd pavisam.

Iespējams, iemigšanas riska dēļ, noguris šoferis ir pat bīstamāks par iereibušu,

jo miegs var pārņemt pašam nemanot, tādējādi pilnībā atslēdzot uzmanību no ceļu satiksmes. Līdzīgi kā iereibušam cilvēkam, noguruma stāvoklī autovadītājs reaģē lēnāk un nespēj tik ātri konstatēt bīstamas situācijas uz ceļa.

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis atzīst, ka varam tikai minēt, cik ceļu satiksmes negadījumi notikuši pārlieku liela šoferu noguruma dēļ, tomēr droši var sacīt, ka šis skaits nav mazsvarīgs. Pat viens noguris autovadītājs ir drauds ceļu satiksmes drošībai.

«Ja, esot ceļā, sajūtat nogurumu, vislabāk ir apstāties tuvākajā drošā vietā un izkustēties svaigā gaisā. Tomēr, ja jūtaties jau miegains, labāk pagulēt 15 - 20 minūtes. Ilgāk par 20 minūtēm gan gulēt nevajadzētu, jo tad pamosties būs grūti un jutīsieties vēl nogurušāks. Tāpat jāņem vērā, ka pēc atpūtas pārtraukuma možums saglabājas vien 15 – 30 minūtes un, jo stiprāk nogurstat, jo ātrāk nogurums atkal atgriežas, tādēļ ir svarīgi apzināties savu noguruma pakāpi un kā šoferim pieņemt atbilstošus lēmumus,» iesaka Valsts policija. Vislielākais nogurums iestājas laikā no plkst.4 līdz plkst.6 no rīta.

Valsts policija publiskojusi arī video, kas uzskatāmi parāda, cik bīstams ir pārguris šoferis. Videomateriālā redzams kāds negadījumā cietušais, kurš ar video reģistratoru fiksējis, kā viņa braukšanas joslā lēzeni iebrauc pretī braucoša automašīna, pat nemēģinot veikt izvairīšanās manevrus, un izraisa sadursmi.

Lai izvairītos no šādām situācijām, policija aicina autovadītājus sekot līdzi savai pašsajūtai un nesēsties pie stūres, jūtot miegainību. Tāpat ir lietderīgi pirms garākiem pārbraucieniem iepriekš atpūsties, lai, esot ceļā, justos modrs.

Transportlīdzekļa vadīšana noguruma stāvoklī, reakcijas ātrumu un uzmanību samazinošu medikamentu iespaidā vai esot tik slimam, ka tas ietekmē darbspējas un ceļu satiksmes drošību, ir ļoti bīstama, tādēļ Administratīvo pārkāpumu kodeksā par to paredzēta arī atbildība transportlīdzekļa vadītājam 40 līdz 280 eiro apmērā, atgādina policija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu