Latvijai atkal antirekords - visvairāk uz ceļiem bojāgājušo cilvēku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ETSC.eu

Eiropas Satiksmes drošības padomes (European Transport Safety Council (ETSC)) ikgadējais, nu jau devītais ziņojums rāda, ka Latvijā uz miljonu iedzīvotāju ir 106 ceļu satiksmē bojāgājušie. Tas ir sliktākais rādītājs starp 32 ziņojumā iekļautajām valstī.

Apkopojot datus par 28 Eiropas Savienības dalībvalstīm, kā arī Izraēlu, Norvēģiju, Serbiju un Šveici, ETSC secinājusi, ka plāns par bojāgājušo skaita netiek pildīts kā plānots.

Vismazākais ceļu satiksmē bojāgājušo skaits, ja rēķina uz miljonu iedzīvotāju, ir Maltā - 24. Zviedrijā un Lielbritānijā tie ir 28 cilvēki, bet Norvēģijā un Šveicē attiecīgi 29 un 30.

Apkopoto statistikas datu otrā galā ir Latvija, kas uz pārējo valstu fona izceļas ar 106 bojāgājušajiem uz 1 miljonu iedzīvotāju. Nākamais sliktākais rādītājs ir Rumānijai (91 bojāgājušais), bet tai seko Bulgārija un Lietuva ar 90. Polija, kur 2014. gadā no miljona iedzīvotāju 84 gājuši bojā ceļu satiksmē, ieņem piekto vietu statistikas datu lejasgalā.

Bojāgājušie attiecībā pret 1 miljonu iedzīvotāju

Vidēji ES valstīs uz autoceļiem pērn dzīvību zaudējis 51 cilvēks uz miljonu iedzīvotāju.

Kopumā ETSC satiksmes drošības indeksa (Road Safety Performance Index jeb PIN) programmā apkatītajās valstīs 2014.gadā bojā gājuši 25 845 cilvēki. Tas ir par 0,6% mazāk nekā 2013.gadā, kad 32 valstīs uz ceļiem dzīvību zaudēja 26 009 cilvēki.

Bojāgājušo īpatsvara izmaiņas 2014.gadā pret 2013.gadu

Lai arī Latvijā ir audzis satiksmes negadījumos bojāgājušo īpatsvars uz miljonu iedzīvotāju, ja salīdzina 2014. un 2013.gada statistiku, ir arī labas ziņas. Proti, Latvija ir starp valstīm, kurās novērots straujākais satiksmē bojāgājušo skaita samazinājums, kopš 2001.gada, kad Eiropas Savienība nosprauda pirmos mērķus uzlabot satiksmes drošību.

Kā redzams zemāk pievienotajā tabulā, vidēji Eiropas Savienības mērogā periodā starp 2001. un 2014.gadu dzīvību zaudējušo cilvēku skaits ir samazinājies par 53%. Spānijā panākts straujākais samazinājums par 70%, savukārt Latvijā līdz ar Lietuvu, Igauniju un Slovēniju samazinājums ir vairāk nekā 60%.

Bojāgājušo skaita izmaiņas kopš 2001.gada

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu