Apdrošinātājs: Velobraucēju un gājēju izraisīti negadījumi rada lielus zaudējumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Velobraucēji un kājāmgājēji, aizvien vieglprātīgi un neuzmanīgi izturoties pret ceļu satiksmes noteikumiem, rada vairāk un nopietnākus negadījumus, kuros cieš paši un nodara zaudējumus citiem satiksmes dalībniekiem, informē apdrošināšanas AS «Gjensidige Baltic».

Šā gada pirmajā pusgadā «Gjensidige Baltic» jau nācās vērsties ar regresa prasību pret četriem riteņbraucējiem un pieciem kājāmgājējiem. Kopējo zaudējumu summa sasniedza teju 10 000 eiro.

Arī Valsts policijas dati liecina, ka cilvēki ir neuzmanīgi un riskē, neievērojot ceļu satiksmes noteikumus. Piemēram, pagājušajā gadā no kopumā notikušajiem 37 326 ceļu satiksmes negadījumiem 784 ceļu negadījumos bija iesaistīti 815 velosipēdisti un 1088 ceļu satiksmes negadījumos - 1125 gājēji. Par vainīgiem tika atzīti un zaudējumus nācās atlīdzināt 270 velobraucējiem un 200 gājējiem.

«Apdrošinātājiem nereti nav citas iespējas, kā vērsties ar regresa prasību pret negadījumā vainīgo, ja viņa radītie zaudējumi ir nesamērīgi lieli. Neapšaubāmi, velosipēdisti un gājēji ir mazāk aizsargātie ceļu satiksmes dalībnieki, taču viņu izraisītie ceļu satiksmes negadījumi mēdz būt ar ļoti nopietnām finansiālajām sekām. Diemžēl savā praksē esam novērojuši, ka gājēji un velosipēdisti vieglprātīgi izturas pret ceļu satiksmes noteikumiem, rīkojoties pārgalvīgi, kā rezultātā cieš paši un rada zaudējumus citiem. Ņemot vērā, ka esam KASKO apdrošinātājs, mums jāvēršas ar regresa prasību pret negadījumā vainīgo, ja mūsu klients cietis zaudējumus trešās personas rīcības dēļ un pats nav bijis vainīgs. Jāpiebilst, ka autovadītāji lielākos zaudējumus gadījumos, kad iesaistīts velosipēdists vai gājējs, cieš tieši izvairoties no sadursmes,» norāda «Gjensidige Baltic» ģenerāldirektors Aleksandrs Rjabovs.

Izvērtējot «Gjensidige Baltic» iesniegtos pieteikumus par apdrošināšanas atlīdzības izmaksu, kur vainīgie bijuši gājēji vai velosipēdisti, konstatēts, ka vairums negadījumu notiek tādēļ, ka cilvēki nepareizi šķērso ielu, piemēram, izkāpjot no tramvaja, šķērso sliedes aiz tā, neredzot, vai nebrauc pretī tramvajs. Tāpat vecāki bieži vien pienācīgi nepieskata bērnus, kas var izraisīt ceļu satiksmes negadījumu. Lielākie zaudējumi tomēr rodas negadījumos, kuros iesaistīti riteņbraucēji, jo sadursmes laikā tiek nodarīti ievērojamāki bojājumi automašīnai.

«Gjensidige» ir vadošā apdrošināšanas grupa Skandināvijā, kas ir klientu veidota priekš pašiem klientiem. Grupa ir kotēta Oslo biržā kopš 2010.gada. Kompānijai ir aptuveni 3100 darbinieki, kas piedāvā apdrošināšanas produktus Norvēģijā, Dānijā, Zviedrijā un Baltijas valstīs. Norvēģijā kompānija piedāvā arī banku, pensiju un uzkrājumu pakalpojumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu