Policija: netrafarētie auto vadītājiem rada kontrolētības sajūtu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Netrafarētās policijas automašīnas vadītājos rada kontrolētības sajūtu, pastāstīja Valsts policijas Satiksmes uzraudzības biroja priekšniece Vineta Mistre.

Mistre skaidroja - ja tiek vērtēts pērnais gads, tad situācija uz Latvijas ceļiem bija traģiska, savukārt šogad, lai arī lēnām, situācija mainoties. «Ir izdevies panākt, ka situācija uzlabojas,» teica Mistre.

Viņa akcentēja, ka šogad uz Latvijas ceļiem bojā gājuši 89 cilvēki, kas, salīdzinot ar pērno gadu, ir par 14 cilvēkiem mazāk.

Runājot par to, kā uzlabot situāciju uz ceļiem, Mistre norādīja, ka nepieciešama aktīva policijas kontrole uz ceļiem, jāturpina darbs pie fotoradaru ieviešanas. Mistre atgādināja, ka kopumā piecu gadu laikā paredzēts uzstādīt simts fotoradarus, kā arī iegādāties 15 stacionāros fotoradarus.

Tāpat policija plāno iegādāties netrafarētās automašīnas, kuras, izmantojot satiksmes uzraudzībā, iedzīvotājos radīšot lielāku kontrolētības sajūtu un mazinās vadītāju vēlmi pārsniegt ātrumu, vai izdarīt citus pārkāpumus.

«Kad pazuda fotoradari, visiem likās, ka var braukt ātrāk,» bilda Mistre.

Atskatoties uz izdarīto, Ministre norādīja, ka tika strādāts vairākus gadus, lai palielinātu sodus par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu, tāpat panāktas izmaiņas, kas nosaka, ka iedzīvotājiem tumšajā diennakts laikā, pārvietojoties pa ceļa neapgaismoto daļu, jānēsā atstarotāji, veste.

Policija arī esot ieguldījusi lielu darbu, lai iedzīvotājus informētu par izmaiņām, tostarp to, ka nepieciešams tumšajā diennakts laikā lietot, atstarojošus elementus, atstarojošu vesti. Cilvēki par izmaiņām informēti gan ar mediju starpniecību, gan arī uz ceļiem, iedzīvotājiem, kuriem nebija nepieciešamās atstarojošās vestes, tās tika iedotas.

Policija uzlabojumus ceļu satiksmes drošībā skaidro arī ar prevencijas kampaņām. Mistre atgādināja, ka, piemēram, Līgo svētkos, kampaņu rezultātā, jau vairākus gadus uz Latvijas ceļiem nav bijušās smagas avārijas.

Vienlaikus Satiksmes ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums «Ceļu satiksmes drošības plāna 2014.-2016.gadam uzdevumu izpildes gaita» liecina, ka aizvadītajā gadā Latvijā notikuši 3728 ceļu satiksmes negadījumi, kuros bojā gājuši 212 un ievainoti 4603 cilvēki.

Ziņojumā norādīts, ka statistikas dati ir līdzīgi 2010.gada statistikas datiem, kad uz Latvijas ceļiem bojā gāja 218 cilvēku. Šis rādītājs ir arī atskaites punkts Eiropas Savienības (ES) izvirzītam mērķim - līdz 2020. gadam divas reizes samazināt bojā gājušo skaitu, tas ir vidēji 5% gadā. Jāatzīmē, ka Latvijā četru gadu laikā šis samazinājums ir tikai 2,8%, kas ir viens no sliktākajiem Eiropas Savienībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu