CSDD sāk kampaņu pret mobilo ierīču lietošanu pie stūres «SKATIES CEĻAM ACĪS!»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Otrdien, 24.novembrī, pirmo reizi Latvijā tika sākta Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) kampaņa «SKATIES CEĻAM ACĪS!», kuras gaitā uzskatāmi tiks rādīta mobilo ierīču lietošanas bīstamība pie auto stūres.

Autovadītāji Latvijā regulāri izmanto mobilās ierīces ne tikai sarunām, bet arī komunikācijai sociālajos tīklos,

ziņu lasīšanai un īsziņu rakstīšanai, liecina CSDD un Tirgus un sociālo pētījumu aģentūras «Latvijas fakti» pavasarī veiktais pētījums. Būtiski, ka cilvēki apzinās risku, bet vienlaikus turpina lietot pie stūres mobilās ierīces.

CSDD ar kampaņu «SKATIES CEĻAM ACĪS!» aicina autovadītājus brauciena laikā 100% uzmanību veltīt ceļu satiksmei, liekot aizdomāties, ka autovadīšana nav savienojama ar mobilo ierīču lietošanu. «Līdzīgi kā iepriekšējās CSDD kampaņās, mēs vēršamies pie sabiedrības, aicinot katru cilvēku iesaistīties cīņā ar «rakstītājiem», «runātājiem» un «sociālo tīklu atkarīgajiem». Proti, nezvanīt un nerakstīt cilvēkam, ja zini, ka draugs vai kolēģis ir pie auto stūres. Tāpat pasažieri tiek aicināti aizrādīt autovadītājiem, ka braukšana un mobilo ierīču lietošana ir nesavienojamas lietas,» stāsta CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.

Pasaulē veiktie eksperimenti pierāda, ka mobilo ierīču lietošana pie automašīnas stūres ir tikpat bīstama, cik braukšana reibumā. Rakstot īsziņas, reakcijas laiks samazinās par trešdaļu. «Raksturīgākais mobilo ierīču lietošanai pie auto stūres ir klaiņojošais acu skats. Ja autovadītājs raksta īsziņu, viņa acu skats tikai ap 40% ir uz ceļa, bet prāts – pat 100% prom no ceļa. Bet īsziņas rakstīšanas laikā ceļu satiksmē var pēkšņi parādīties cits auto, gājējs bez atstarojošas vestes, velosipēdists, zvērs vai apledojums,» uzsver A.Lukstiņš.

Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns stāsta, ka Eiropas satiksmes drošības prioritātēm – alkohols, ātrums un drošības jostu lietošana – pievienojusies vēl viena ļoti aktuāla problēma – 100% uzmanība ceļu satiksmei, tajā skaitā arī dažādu mobilo ierīču lietošana pie auto stūres. «Ir īstais laiks, lai sāktu par šo problēmu runāt arī Latvijā – ir jāizglīto sabiedrība, jārada pārliecība par bīstamību un jāstāsta arī par sekām, kas var notikt, ja vienlaikus ar auto vadīšanu mēs runājam, rakstām, «sērfojam» internetā vai lietojam navigācijas ierīces,» uzsver T.Vectirāns.

Vācijas satiksmes drošības eksperti uzskata, ka tieši telefona, datora vai navigācijas ierīču lietošana ir par iemeslu vismaz 10% auto avāriju, tajā skaitā arī traģēdijām ar letālām sekām. Citu valstu speciālisti uzskata, ka šis procents ir krietni vien lielāks – pat līdz 20%. «Diemžēl līdz ar mobilo ierīču lietošanas paradumiem pieaug ar mobilo ierīci rokās pieķerto šoferu skaits un frontālo sadursmju skaits taisnos ceļa posmos. Šim pārkāpumam pēdējos gados ir tendence pieaugt, un šogad ir lielākais fiksētais pārkāpumu skaits pēdējos trīs gados. Par to liecina tas, ka Valsts policijas darbinieki laika periodā

no 2015.gada 1.janvāra līdz 19.novembrim ir sastādījuši 3404 administratīvā pārkāpuma protokolus par tālruņa lietošanu braukšanas laikā,

kas ir par 759 protokoliem vairāk nekā 2014.gada attiecīgajā periodā,» stāsta Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs.

Ilggadējā CSDD kampaņu atbalstītāja apdrošināšanas sabiedrības ERGO pieredze apstiprina, ka tipiskākajos negadījumos pilsētās, kas saistīti ar distances neievērošanu un citu transportlīdzekļu nepalaišanu, arvien biežāk autovadītāja uzmanība bijusi veltīta mobilajam tālrunim. Pat dažas sekundes var būt izšķirošas. «Latvijas Mobilā Telefona» (LMT) dati liecina, ka puse Latvijas iedzīvotāju aktīvi izmanto viedtālruni, jo tā ir iespēja uzlabot ikdienu un konkurētspēju. Taču arī LMT iestājas par atbildīgu mobilo ierīču lietošanu. Savulaik LMT bija pirmais, kas aicināja izslēgt mobilo tālruni kino.

Kampaņas ietvaros LMT un apdrošināšanas sabiedrība ERGO ir sagatavojuši Latvijā vēl nebijušu iespēju – virtuālajā realitātē ikvienam interesentam pārbaudīt savu spēju skatīties uz ceļu un nepadoties kārdinājumam, pārlūkot savu mobilo tālruni. Plašāka informācija tiks publiskota pēc atklāšanas pasākuma.

Jau iepriekš ziņots, ka CSDD un Tirgus un sociālo pētījumu aģentūra «Latvijas Fakti» šī gada pavasarī veica pētījumu, kurā autovadītāji atzinušies mobilo ierīču lietošanā pie auto stūres –

75% autovadītāju runā pa mobilo tālruni brauciena laikā, turklāt 20% dara to bieži.

Vairāk nekā 40% autovadītāju braukšanas laikā saņem un raksta īsziņas, bet sestdaļa autovadītāju brauc un vienlaikus «sērfo» internetā. Ar pilniem aptaujas datu rezultātiem un kampaņas materiāliem iespējams iepazīties CSDD mājaslapā www.csdd.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu