Velobraucēji saskaitījuši 53 vietas Latvijā, kurās pietrūkst velonovietņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Velobraucēji no visas Latvijas aptaujā identificējuši 53 vietas, kurās visvairāk būtu nepieciešami velo infrastruktūras uzlabojumi, aģentūru LETA informēja aptaujas veicēji.

Lielākoties tās ir sabiedriskas vietas, kur velobraucēji saskārušies ar grūtībām atstāt divriteni, jo tajās vispār nav velonovietņu, tās ir sliktā stāvoklī vai arī allaž aizņemtas, proti, to ir par maz.

Riteņbraucēji pavasarī tika aicināti «Facebook» vietnē publicēt attēlus ar vietām, kur ir grūtības novietot velosipēdu, vai vienkārši norādīt pilnveidojamo vietu adreses. Visaktīvākie dalībnieki izrādījās rīdzinieki, kuri saskaitīja pavisam 49 bieži apmeklētas sabiedriskas vietas bez atbilstošām velonovietnēm. To vidū ir slimnīca «Gaiļezers», Latvijas Nacionālās operas darbinieku ieeja, Rīgas Tehniskās universitātes kopmītnes, kino «Splendid Palace», Nacionālais teātris, Rīgas pils laukums, «Arēna Rīga», Rīgas Centrāltirgus, kā arī virkne biroju ēku un veikalu.

Nepietiekams novietņu skaits esot arī Kalnciema kvartālā un citās populārās vietās.

Kā skaidro aptaujas veicēji, infrastruktūras trūkums ne vien attur pilsētniekus no pārsēšanās uz divriteņiem, bet arī nāk par sliktu veikalu, kafejnīcu un izklaides vietu īpašniekiem. Neatraduši, kur atstāt braucamo, daudzi velosipēdisti dodas projām.

Mudinot uzņēmumus, organizācijas, pašvaldības un ēku apsaimniekotājus uzlabot velo infrastruktūru, «Gudrie pilsētnieki» jeb Eiropas Komisijas iniciatīvas «Pārvietojies gudri» pārstāvji sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un Latvijas Riteņbraucēju apvienību izsludinājuši pieteikšanos konkursam «Draudzīgs velosipēdistam». Pretendentu iesniegto darbu vērtēšana un apbalvošana notiks divās kategorijās. Kategorijā «Velosipēdistiem draudzīgas infrastruktūras izveide» ar kvalitātes zīmi «Draudzīgs velosipēdistam» tiks apbalvotas drošas velonovietnes, velosipēdu uzglabāšanas telpas un velosatiksmes būves.

Savukārt kategorijā «Velosatiksmi un velo kultūru veicinoša organizācija» tiks sveiktas pašvaldības, uzņēmumi un iestādes par velotūrisma veicināšanu, velopasākumu organizēšanu, velosipēda kā dienesta transporta un kravas velosipēdu izmantošanu.

Apbalvošanas ceremonija notiks septembrī kā Eiropas mobilitātes nedēļas pasākums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu